Jaaropleiding Vegetarisch Koken (Academie voor Vegetarische Kookkunst)

wrapper2

wrapper

Wil je jouw gezinskeuken omtoveren tot een vegetarisch kookparadijs ? Dien je om gezondheidsredenen meer natuurvoeding op je bord te brengen ? Zit je in met het milieu of dierenleed ?
Of dien je je beroepshalve te verdiepen in gezonde voeding ?

Dan zit je goed bij de Jaaropleiding vegetarisch koken. In twaalf lesdagen ontdek je via theoretische lessen en kookworkshops de basis van de vegetarische keuken. Je werkt uitsluitend met natuurlijke, volwaardige producten van biologische of biologisch-dynamische oorsprong. Baarde het samenstellen van een vegetarische maaltijd je vroeger kopzorgen ? Dan is die vrees voorgoed verleden tijd. De opleiding start met het leren samenstellen van een volwaardige en gevarieerde vegetarische maaltijd. We gaan dieper in op de diverse componenten en basisingrediënten en leren deze op de juiste manier te bereiden: winter- en zomergroenten, granen, peulvruchten, noten, zaden, zuivel en eieren. Ze kennen voor jou geen geheimen meer. Daarnaast bereid je heerlijke soepen, hartig en zoet gebak en gezonde desserts. Ook pasta in de natuurvoeding staat op het opleidingsmenu. Doorheen de lessen besteden we veel aandacht aan het op smaak brengen van de gerechten. We trekken het kruidenrek open en zoeken naar smaakmakers uit de natuurvoeding. Umami, kombu of tahin geven hun geheimen prijs. Ook de gezonde omgang met vetten en het gebruik van natuurlijke zoetmiddelen prikken we op de lesvork.

* Dagprogramma* :

9u30 -10u Aankomst met thee, granenkoffie, gezonde frisdrank en gebak.
10u Theoretische gedeelte
11u30 -12u30 Recepten- en menubespreking; voorbereiding lunch
12u30 -13u30 Lunch en mogelijkheid om te winkelen in de biowinkel van De Wassende Maan
13u30 -14u Kookdemonstraties
14u -16u30 Uitgebreid practicum (kookworkshops) waarbij je zelf aan de slag gaat, begeleid door de veggie koks
16u30 -18u Evaluatie, gezellige vroege avondmaaltijd, opruimen en afwassen

*Programma steeds onder voorbehoud

Data & thema’s:

30/9/17 Vegetarisch menu samenstellen & bereiding seitan
Inleiding tot het vegetarisme, volwaardig vegetarisch menu leren samenstellen aan de hand van de Veggie Wijzer, de vijf-smaken-cirkel, werking van groenten in het drieledig mensbeeld, plantaardige eiwitbronnen, …
Demo: seitan maken

14/10/17 Granen
Situering van de granen, wetenschappelijke en geesteswetenschappelijke benadering, huidige problematiek van de granen, werking van granen in het vierledig mensbeeld, graanproducten, bereidingstechnieken, …
Demo: granen opzetten en werken met de graanmolen

18/11/17 Soepen & sauzen
Groentebouillon en fonds maken, verschillende bindingstechnieken uit de natuurvoeding, …
Demo: groentebouillon opzetten

2/12/17 Peulvruchten
Voor- en nadelen als plantaardige eiwitbron, bereidingstechnieken en keukentheorie, toepassing in salades, humus, burgers, falafel, …
Demo: linzenpaté

16/12/17 Wintergroenten & kerstmenu
Drieledigheid van de groenten, vergeten wintergroenten, bereidingstechnieken en keukentheorie, biologische vs biologisch-dynamische landbouw
Demo: snijtechnieken en fermentatie

20/1/18 Aardappelen
Bespreking plantenfamilie, geesteswetenschappelijke benadering, bewaring, gezonde frieten, soorten aardappelen, toepassing in gnocchi, knödel, rösti, combinatie met granen, …
Demo: aardappeldeeg & gnocchi

24/2/18 Desserts
Wetenschappelijke en geesteswetenschappelijke bespreking koolhydraten, geschiedenis en wezen van het dessert, gebruik van natuurlijke zoetmiddelen, keukentheorie desserts, omgang met agar agar, …
Demo: graanpuddingen, soufflé

10/3/18 Zoet gebak
Bereidingstechnieken en keukentheorie van strudel-biscuit-, roerdeeg, gerezen bladerdeeg
Demo: strudeldeeg, gerezen bladerdeeg

24/3/18 Hartig gebak
Bereidingstechnieken en keukentheorie van gistdeeg deluxe, pâte brisée, soezendeeg, pizzadeeg en empanadilla
Demo: pizza, soezendeeg

21/4/18 Pasta in de natuurvoeding
Pastadegen vervaardigen ahv diverse graansoorten, passende sauzen, …
Demo: pastadeeg & pastamachine

5/5/18 Salades & dressings
Gezond gebruik en gezondheidsaspecten van vetten, soorten koude oliën, warmteprocessen en het wezen van de olijfboom, samenstelling salades, soorten dressings, …
Demo: dressing maken

2/6/18 Zomergroenten
Vergeten zomergroenten, geesteswet. benadering van bepaalde zomergroenten (bijv tomaten), …
Als afsluiter per twee menu koken met
Demo: snijtechnieken

Niettegenstaande deze opleiding vooral praktisch is opgebouwd, komt tijdens de lessen een beperkte verdieping naar ondermeer de antroposofische voeding aanbod. De lessen worden gegeven in groepen van maximum 12 à 13 personen, met constante begeleiding van twee koks :
Sigrid Dewaele natuurvoedingskok en –consulent & herborist
Johan Weyens natuurvoedingskok & biologisch-dynamische bakker

Adres

biologisch-dynamische boerderij De Wassende Maan
Beekstraat 35
9800 Astene

Prijs

Prijs: 1695 €, incl. 21% BTW.
10% korting voor EVA-leden

Meer informatie

Inbegrepen: lunch & avondmaal (...en veel om mee te nemen naar huis...), zeer uitgebreide cursus & lesmappen, gebruik van alle verse bio ingrediënten, gebruik van moderne leskeuken, dranken, gebaken begeleiding van twee docenten.

Inschrijving & betaling: inschrijven ten laatste vóór 15/9/2017 via
info@denatuurkeuken.be met vermelding van je naam en telefoonnummer.
Met een korte motivatie kunnen we de noden van de groep inschatten.
Plaatsen zijn beperkt tot max. 12 à 13 pers. !
Inschrijving bevestigd na betaling van 500 € voorschot op rekening nummer BE13 0017 8587 0939 op naam van De Natuurkeuken. Mogelijkheid om het saldo in twee kwartalen te betalen (597,50 € vóór 25/12/17 en 597,50 € vóór 25/3/18). Ander afbetalingsplan op aanvraag.

Meer info hier
tel. 0478 740323 of per mail naar info@denatuurkeuken.be