wrapper

Voorwaarden

  • Restaurants met het EVA keurmerk bieden minimaal 1 (volwaardige) vegetarische hoofdschotel en 1 (volwaardige) plantaardige (= veganistische) hoofdschotel op de kaart aan*.
  • Eetgelegenheden die slechts twee menu’s aanbieden voldoen aan de voorwaarden als één van deze menu’s vegetarisch is, met een plantaardige optie, of als één van deze menu’s een plantaardig menu is.
  • Bij restaurants met maar 1 menu of huiskamerrestaurants, is dit menu vegetarisch en is er naast dit menu een plantaardige optie. Of is er naast het standaard menu een vegetarische, met ook een plantaardige optie.
  • Indien het EVA keurmerk aan een snackbar of andere eenvoudige horecagelegenheid wordt verleend, hebben klanten de keuze uit tenminste twee vegetarische gerechten en 1 plantaardig gerecht met hetzelfde voedingsniveau als de overige producten. Indien er in de vegetarische gerechten kaas wordt gebruikt, is het vegetarische kaas of kan dit product weggelaten worden.
  • Wok- en zelfbedieningsrestaurants: indien het een samengestelde maaltijd betreft, dient de klant die de maaltijd zelf opschept een keuze te hebben uit minimaal 6 vegetarische componenten en 3 plantaardige componenten, waaronder twee eiwitrijke componenten. Indien er ook voor- en/of nagerechten worden aangeboden, is er minstens 1 vegetarische en 1 plantaardige optie aanwezig.
  • Bij de bereiding van de vegetarische maaltijd mag er geen contact zijn met niet-vegetarische ingrediënten of met keukengereedschap dat in aanraking geweest is met niet-vegetarische ingrediënten.
  • Bij de bereiding van de plantaardige maaltijd mag er geen contact zijn met dierlijke producten of met keukengereedschap dat in aanraking geweest is met dierlijke ingrediënten.

Belangrijk: een vegetarische of plantaardige (veganistische) maaltijd wordt beschouwd als volwaardig wanneer ze voorziet in voldoende “vleesvervangende” eiwitbronnen (75 à 100 g per maaltijd). Voorbeelden van goede plantaardige eiwitbronnen zijn seitan, tofu, peulvruchten (linzen, bonen ....), Quorn (is niet vegan), veggieburgers op basis van voorgaande producten, noten of producten met noten, enzovoort. Er moeten ook voldoende groenten: 200 à 250 g en voldoende koolhydraten: 200 à 350 g in een volwaardige maaltijd aanwezig zijn (hoeveelheden voor volwassen). Voor meer informatie, zie EVA‘s Veggie voor Chefs gids, gratis te verkrijgen.

Wat krijg ik ervoor?

  • Onafhankelijke goedkeuring van uw vegetarische (en plantaardige) gerechten door EVA vzw, maximaal binnen 1 maand na ontvangst van de specificaties van de gerechten door EVA vzw.
  • Opname van de bedrijfsgegevens (met link naar website) op de website van EVA vzw.
  • Verstrekken van de deursticker van het EVA keurmerk “Approved by EVA”.
  • Verstrekken van een certificaat met betrekking tot het gebruik van de ‘V’ beeldmerken en het keurmerk.
  • Het verlenen van 20 % korting op de advertentietarieven van EVA Magazine.
  • Gratis éénmalige vermelding in de EVA nieuwsbrief.
  • Gratis éénmalige vermelding op de EVA Facebookpagina.
  • Mogelijkheid tot wedstrijden op onze website, exclusief voor EVA sympathisanten.
  • Het bedrijf wordt betrokken bij netwerkevenementen van EVA vzw die gericht zijn op en bedoeld zijn voor de deelnemende horecabedrijven aan het label.

Wat kost het me?

De prijzen om het EVA keurmerk voor restaurants te gebruiken zijn als volgt (jaarlijks betaalbaar):

10 % korting* aan leden van EVA vzw Kostprijs/jaar (excl. btw)
veganistisch/vegetarisch cateringbedrijf of restaurant Ja € 25
Nee € 50
cateringbedrijf of restaurant < 50 couverts Ja € 75
Nee € 100
cateringbedrijf of restaurant met > 50 couverts Ja € 200
Nee € 250

Elke keurmerkaanvraag bevat een vaste kost van € 25 excl. btw, die inbegrepen is in de totale kost. Mocht een aanvraag onsuccesvol zijn of ingetrokken worden, dan zal de vaste kost aangerekend worden aan de het bedrijf (de aanvrager).

Winkels met het label