Image by Pexels from Pixabay

Of je nu een doorgewinterde vegan bent, je vleesconsumptie wil verminderen of juist een grote scepticus bent: je kennis verbreden is altijd een goed idee. Boeken die een antwoord geven op de meest prangende vragen rond een plantaardige levensstijl zijn een goede plek om te beginnen.

We verzamelden een lijst met klassiekers uit de plantaardige wereld en andere interessante lectuur die een plekje verdient in jouw boekenkast. De auteurs hieronder behandelen verschillende onderwerpen zoals gezondheid, ethiek, milieu en het dagelijkse leven.

1. ‘Dieren eten’ van Jonathan Safran Foer

In dit non-fictieboek onderzoekt de auteur van onder andere ‘Extremely Loud en Incredibly Close’ de vraag wat eten betekent voor mensen. Waarom eten we dieren wanneer er talloze plantaardige alternatieven zijn? Zouden we nog steeds dieren eten als we wisten hoe ze op ons bord terechtkomen? Nadat hij vader werd, begon Foer hier steeds meer vragen bij te stellen en raakte hij steeds meer geïnteresseerd in de essentie van het leven zelf. Uiteindelijk besliste hij om zelf op onderzoek uit te gaan. ‘s Nachts ging hij binnen in boerderijen om de wreedheden die we dieren aandoen vast te leggen. Hij ging ook in gesprek met verschillende dierenrechtenactivisten en voedingsexperts over de link tussen voeding en dierethiek.

Wil je graag meer van Jonathan Safran Foer lezen? Hij schreef ook ‘Het klimaat zijn wij: De wereld redden begint bij het ontbijt’ (‘We Are the Weather: Saving the Planet Begins at Breakfast’ in de originele Engelse uitgave)

2. ‘Animal Liberation’ van Peter Singer

Een echte klassieker binnen de dierenrechtenbeweging. In ‘Animal Liberation’ benadert Singer, een filosoof en ethicus, op een theoretische maar praktische manier het onderwerp van ‘speciesisme’: de ongelijke behandeling van levende wezens enkel en alleen omdat ze tot een bepaalde soort behoren. Zo heeft hij onder meer kritiek op de alomtegenwoordige exploitatie van dieren voor voedsel en research. Dit boek biedt een uitgebreid inzicht in de geschiedenis van speciesisme en is een ideaal boek als je nog geen voorkennis hebt over dit thema.

3. ‘Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen’ van Melanie Joy

Als ‘Animal Liberation’ een introductie is over ‘speciesisme’, dan introduceert dit boek nog een nieuw begrip: ‘carnisme’, de culturele gewoonte om vlees te eten die velen van ons is aangeleerd. Joy bespreekt in het boek die ideologie waarmee we geweld tegen dieren goedpraten. Het carnisme blijkt zelfs zo sterk dat we erdoor de impact van de dierindustrie op het milieu minimaliseren. Het is een uitdagend boek dat je aanzet tot denken over vlees en zuivel.

4. ‘Naar een vegan wereld’ van Tobias Leenaert

Tobias Leenaert richtte in 2000 ProVeg België (toen nog EVA vzw) op. In 2017 publiceerde hij zijn boek ‘How to Create a Vegan World: A Pragmatic Approach’ in het Engels. Dit boek groeide uit tot een klassieker binnen én buiten de vegan wereld en werd intussen in meer dan tien talen vertaald. Sinds 2022 is er ook een Nederlandstalige versie met de meest up-to-date cijfers. In zijn boek vertelt hij over onze hoge productie en consumptie van vlees en zuivel, die een enorm probleem vormt voor onze planeet, en laat hij zien dat mensen verleiden tot goed gedrag een effectievere aanpak is voor een betere wereld dan een wijzend vingertje. Het is een waardevol boek met interessante inzichten voor iedereen.

Dit boek is ook te koop in het Veggiehuis in Gent (Steendam 84) voor € 24,90

5. ‘Waarom ik 40 jaar biefstuk en kaas at, en toen veganist werd’ van Sofie Mulders

Veertig jaar lang at journalist Sofie Mulders vlees en kaas, tot ze eind 2019 besliste om veganist te worden. Een beslissing waarvoor ze door haar omgeving vaak als ‘extreem’ wordt aanzien, maar die ze zelf logisch vindt, eenmaal je de feiten kent. In ‘Waarom ik 40 jaar biefstuk en kaas at, en toen veganist werd’ deelt ze haar eigen ervaring, en gaat ze in gesprek met mensen die aan verschillende kanten van de industrie staan. Het is een interessant boek voor iedereen, veganist of niet!

6. ‘This Is Vegan Propaganda: (And Other Lies the Meat Industry Tells You)’ van Ed Winters (Earthling Ed) [ENGELS]

Ed Winters, voor velen beter bekend als Earthling Ed, geeft lezingen over de hele wereld rond een plantaardige levensstijl. Verder post hij ook video essays en andere online content die al eens viraal gaat. Met ‘This is Vegan Propaganda’ schreef hij een boek voor zowel vegans als de grootste sceptici. Gebaseerd op jarenlang onderzoek en gesprekken met slachthuismedewerkers en boeren tot dierenrechtenfilosofen, milieuactivisten en alledaagse consumenten, geeft dit boek veel kennis en informatie over de verschillende issues waar we als maatschappij mee te maken hebben die gelinkt zijn aan ons eetpatroon. Het centrale motto? “Elke keer dat we eten, hebben we de macht om de wereld waarin we leven radicaal te veranderen.”