Peulvruchten zijn echte wonderen van de natuur en verdienen bij iedereen een plekje op het bord. Of je nu vegetarisch, plantaardig of gezond probeert te eten, peulvruchten bieden tal van gezondheidsvoordelen en eindeloze mogelijkheden in de keuken.

Wat zijn peulvruchten?

Peulvruchten zijn de zaden van planten die deel uitmaken van de vlinderbloemenfamilie. Ze omvatten veel verschillende variëteiten zoals bonen, erwten, linzen en kikkererwten. Deze eetbare zaden zijn rijk aan eiwitten, vezels, complexe koolhydraten, vitaminen en essentiële mineralen zoals ijzer, zink en magnesium.

Oneindig veel mogelijkheden

Afbeelding: Shutterstock / Andrii Horulko

De milieuvoordelen van peulvruchten

Peulvruchten zijn niet enkel goed voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Hieronder vind je slechts enkele van de vele milieuvoordelen van peulvruchten.

Peulvruchten verwerken in je maaltijden

Peulvruchten bewaren en bereiden

Bewaren

Peulvruchten bewaar je best op een koele, droge en donkere plaats, en bij voorkeur in luchtdichte verpakking om vocht en insecten te vermijden.

We raden je aan droge, ongekookte peulvruchten aan te schaffen omdat ze veel langer houdbaar zijn dan gekookte peulvruchten. Peulvruchten in blik kan je in je voorraadkast bewaren en moet geconsumeerd worden voor houdbaarheidsdatum op de verpakking. 

Als je een grote hoeveelheid gekookte peulvruchten bereid, kan je ze in afzonderlijke porties invriezen voor later gebruik.

Bereiding

Voor je droge peulvruchten kookt, is het aangeraden en soms noodzakelijk om ze een aantal uur of een nacht te weken in water. Dit verkort de kooktijd van peulvruchten en maakt ze makkelijker te verteren omdat een deel van de complexe suikers die winderigheid veroorzaken, verwijderd worden.

De weektijd van peulvruchten hangt af van het type peulvrucht dat je wilt bereiden: bonen en kikkererwten moeten langer weken dan linzen. Spoel de peulvruchten na het weken goed af met koud water voordat je ze kookt.

Om peulvruchten te koken, gebruik je meestal drie keer hun volume aan water om ze aan de kook te brengen, dan zet je het vuur laag en laat je ze sudderen tot ze gaar zijn. De kooktijd varieert naargelang het type en de versheid van de peulvruchten.

Als je peulvruchten uit blik gebruikt, spoel ze dan voor gebruik goed af in koud water om overtollig natrium en vocht te verwijderen.