Verslag: Gent roept Donderdag uit tot Veggiedag!

PDF Print
veggiegent

Vanaf 13 mei heeft Gent als eerste Europese stad een officiële veggiedag. Stad Gent, een van de 370 Europese klimaatsteden, en EVA vzw slaan met dat initiatief de handen in elkaar om verder te gaan dan de nationale en Europese klimaatdoelstellingen. Veeteelt is immers verantwoordelijk voor achttien procent van de globale broeikasgasuitstoot.

  

Verslag

Programma

Deelnemende restaurants

Het persbericht

Het verslag

Meer dan vierhonderd Gentenaren leggen Donderdag Veggiedageed af

Een publieksevenement met internationale weerklank, en donderdag wordt officieel gekroond tot veggiedag in Gent. Meer hoeft dat niet te zijn voor een vzw als EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief). Alhoewel, we zien het nog grootser. Andere steden zullen volgen, wie weet ook in meer Europese landen en zelfs aan de andere kant van de wereld. Meer dan vierhonderd mensen schreven zich gisteren plechtig in om voortaan minimum één dag per week geen vlees te eten. Een kleine stap voor de mens, maar een grote stap voor onze planeet.

GET_THE_PLAYER TO_SEE_THIS_PLAYER
09-05-08 (Eén het journaal) - Donderdag Veggiedag Gent

Internationale persbureaus pikten het nieuws op en verspreidden het overal ter wereld. EVA en schepen Tom Balthazar deden interviews met BBC World Service, RAI (de Spaanse TV), RTBF, The Guardian, Reuters,... In kranten en op websites wereldwijd - tot in Brazilië, Zuid Afrika en Australië - kon men lezen over de fantastische pioniersrol van de stad Gent. En dan nu maar hopen dat onze blijde boodschap ‘Donderdag Veggiedag, voor mens, dier en planeet' stilletjes de hele wereld verovert.

Er zijn immers genoeg redenen om voor een veggiedag te kiezen. Mochten alle Gentenaren vlees een dag per week achterwege laten, is dat in CO2-termen gelijk aan 20.000 auto's van de weg halen. Alle Vlamingen kunnen met een Donderdag Veggiedag zelfs de uistoot van een half miljoen wagens minder bereiken. Dat deelde ook de vriendelijke en enthousiaste presentator Wim Coenen mee aan het verzamelde publiek. Niet enkel voorbijgangers kwamen nieuwsgierig een kijkje nemen, veel mensen hadden via sites, de pers en het stadsmagazine vernomen dat de Groentenmarkt gisteren dé place to be was. Er stond een lange rij mensen te wachten om de ludieke engagementsverklaring te ondertekenen, maar dat schrok niemand af en de rij werd alleen maar langer.

Nadat schepen van Milieu Tom Balthazar het evenement plechtig opende met een speech en zijn eigen engagement voor Donderdag Veggiedag vastlegde op papier, ging ook de eetstand open. Broodjes seitanstoverij, chili sin carne en wok vulden het menu, allemaal klaargemaakt door het Gentse OCMW. De rij veranderde snel van richting waardoor het aanschuiven werd voor een broodje. In geen tijd was de voorraad uitgeput. En de meeste mensen vonden het ook lekker, gelukkig.

GET_THE_PLAYER TO_SEE_THIS_PLAYER
09-05-08 (VTM - ZOOM) - Donderdag Veggiedag in Gentse stadsscholen

Geen tien minuten later klom presentator Wim weer op het podium om een handjevol artiesten aan te kondigen. De hele middag kon je afwisselend Tino's kookdemonstraties aanschouwen, Rona's messensong over flexitariërs beluisteren, meeswingen met de vrolijke muziek van Bazoeno, vrolijk worden van de sambabeats van de JNM'se Sambaband die door de straten trok en genieten van de spelende kinderen én ouderen op het Pak de Preis-spel en in de Foodfightarena.

De regen joeg een groot deel van het publiek weg, maar op geen enkel moment was de Groentenmarkt onbevolkt. Mensen gingen af en aan en bleven iets drinken of liepen langs de standjes. Ook de proevertjes van Alpro, Vers en Veggie, La Vie est Belle en Abinda werden zeer gesmaakt. Er werd zoveel rondgelopen op de Groentenmarkt, dat de mooie krijttekeningen (een ‘rode' loper van groenten) die een Gentse klas maakte 's ochtends, helemaal weggevaagd waren.

Onze conclusie? De meesten vinden Donderdag Veggiedag een goede campagne van EVA en een straf initiatief van stad Gent, ongeacht of ze er zelf hun mals stukje vlees of vis voor willen laten. (Tine Lassuyt)

  

Programma

Veggie hap-pening met gratis lunch op de Groentenmarkt

12u15 Opening

12u30 Verklaring van schepen Balthazar

12u40 Gratis veggie lunch

13u20 Interview met low impact man

13u40 Interview met Jurgen Haeck (Gentse vegetarische bokskampioen)

18u00 Groenteslag (de overblijvende groentjes worden uitgedeeld)

Doorlopend: Kookdemonstratie met Tino Don Porto Carero, muziek door Bazoeno, proeverijen, foodfight arena, pak de preis, infosessies, Donderdag Veggiedag engagementsverklaringen met veggie verwenpakketten zolang de voorraad strekt, jongleren met groenten   en fruit, …

  

Deelnemende restaurants


Vanaf 13 mei is Gent dé Veggiestad bij uitstek. De stad telt al het hoogste aantal vegetarische restaurants per aantal inwoners, maar wordt nu ook de eerste stad die meedoet aan Donderdag Veggiedag. De Gentse Horeca werd dan ook van harte uitgenodigd om hun aanbod aan te passen.

Restaurant het Pakhuis steekt alvast van wal met een Veggielunch op donderdag 14 mei. Klanten kunnen er voor € 12.50 de volgende schotel verwachten:

Slaatje van quinoa met groene appel, komkommer, tomaat, venkel en basilicumolie
Wok van Tzay (100 % plantaardig product op basis van gedroogde Tofu) met groentjes, gember en soja

Wij zijn alvast benieuwd wat er de komende Donderdag Veggiedagen op het menu staat!


Bakkerij Himschoot zal zich op 13 mei voor de gelegenheid uitleven met groenten en fruit. Appelcakes, diverse fruitkoeken en groentepizza’s zullen woensdag dampend uit de oven komen.

Op 13 mei zal je in het Galgenhuisje een kleurrijk groenteassortiment kunnen bestellen bij je biertje.

Ook bij Het Waterhuis Aan De Bierkant kan je er deze woensdag voor kiezen om je biertje te laten vergezellen door een groenteassortiment.

In Orient Pita wordt nu woensdag de falafel en de fetakaas extra in de kijker geplaatst.

Frietcultuur, dé place to be voor vegetarische frietfans pakt wekelijks uit met een Donderdag Veggiedagpromo. Ga regelmatig kijken, want naar aanleiding hiervan wordt het assortiment uitgebreid!

In De Klimop, middenin de Gentse studentenbuurt, op de Sint Kwintensberg 78, krijg je op Donderdag Veggiedag een aperitiefhapje bij je veggie broodje of schotel aangeboden.

In Nh Gent Belfort Hotel wordt op donderdag nog een extra vegetarisch gerecht aan het menu toegevoegd. Naast het zestal veggiegerechten op de kaart worden twee vegetarische gerechten op de 'Quick Lunch' kaart in de kijker gezet. Voor 15 euro kan je lekker eten in een stijlvol kader en je krijgt er ook nog een drankje en een koffie met een lekkernij bij. Het ontbijt is bovendien voor een groot deel plantaardig.

  

Gent eet vegetarisch op donderdag

gezond voor lijf en planeet


GENT – Vanaf 13 mei heeft Gent als eerste Europese stad een officiële veggiedag. Stad Gent, een van de 370 Europese klimaatsteden, en EVA vzw slaan met dat initiatief de handen in elkaar om verder te gaan dan de nationale en Europese klimaatdoelstellingen. Veeteelt is immers verantwoordelijk voor achttien procent van de globale broeikasgasuitstoot.

De campagne ‘Donderdag Veggiedag’, waarin de Gentse Milieu- en Gezondheidsdienst samen met EVA het voortouw nemen, is een primeur, want nooit eerder nam een stad een dergelijk initiatief. De organisatoren hopen dat Gent hierin gevolgd zal worden door vele andere Europese steden.

Donderdag Veggiedag gaat in Gent op woensdag 13 mei feestelijk van start met een groot publieksevenement op de Groentenmarkt. Schepen Tom Balthazar zal er Donderdag officieel uitroepen tot Veggiedag. Iedereen is welkom om deze verklaring mee te komen ondertekenen en zich zo te engageren om één dag per week geen vlees of vis te eten. Er zijn gratis veggie lunchhapjes, kookdemonstraties, animatie en informatie. Het aangrenzende Groot Vleeshuis wordt voor één dag omgedoopt tot Groot ‘Vleesvervangershuis’. Groenten en vlees kunnen het gladiatorduel aangaan op een groot luchtkussen. Iedereen is van harte welkom op deze Veggie hap-pening.

Voorafgaand bood de stad Gent, samen met EVA vzw, op donderdag 7 mei het schepencollege een gastronomische vegetarische lunch aan. Bekijk hier het menu. Een verslagje vind je hier.

Voorts worden in Gent 90.000 gratis veggie stratenplannen verspreid (onder meer aan het voltallige stadspersoneel) waardoor voortaan iedereen zijn weg kan vinden naar restaurants met lekker veggie eten. Voor de horeca werkt EVA een cursusaanbod met een ‘Veggie voor Chefs’-gids uit, zodat de Gentse zaken op Donderdag Veggiedag iets extra op hun menu zetten. Zaken die duurzame, vegetarische alternatieven aanbieden en op Donderdag iets meer doen, worden extra in de kijker gezet.

Als klimaatstad kiest Gent ook voor een gezonde stad. Een evenwichtige vegetarische maaltijd is niet alleen een duurzame, maar ook een gezonde maaltijd. We eten in Vlaanderen te veel vlees en te weinig groenten en dat heeft nefaste gevolgen voor onze gezondheid. Te veel vlees eten verhoogt het cholesterolgehalte en het risico op sommige kankers, diabetes en overgewicht. Door mee te doen aan Donderdag Veggiedag, kies je voor minder vlees en méér groenten en fruit. Daardoor krijg je meer vezels, vitaminen en mineralen in een gezond lijf. Bovendien is het lekker, leer je allerlei nieuwe ingrediënten kennen en gaat er zo een wereld van smaak voor je open.

Stad Gent zal ook binnen de eigen organisatie aandacht schenken aan Donderdag Veggiedag met een lunchgesprek voor het stadspersoneel en een nieuw aanbod van vegetarische maaltijden in het personeelsrestaurant.

Praktisch

7 mei ’09: gastronomische lunch voor het voltallige schepencollege vanaf 12u15. Pers welkom!

13 mei ’09: Veggie hap-pening met gratis lunch op de Groentenmarkt. Iedereen welkom van 12u15 tot 18u.

Contact

Melanie Jaecques, EVA vzw, 09/329 68 51 melanie@vegetarisme.be

Leen Van Zele, Gezondheidsdienst Stad Gent, 09/235.22.54, leen.vanzele@gent.be

Maaike Breugelmans, Milieudienst Stad Gent, 09/268.23.29, maaike.breugelmans@gent.be

Meer info

www.gent.be/donderdagveggiedag
www.donderdagveggiedag.be
www.vegetarisme.be
www.veggievoorchefs.be

  

Menu schepenlunch 7 mei

Voorgerecht

Sushi van rode biet met dulse, opgelegde rode ui en radicchio
Briouats van wortelcouscous, veganaise met citroen en saffraan
Flensje met munt en kerrie, tapenade van erwten

Soep

Gazpacho van tzatziki met focaccia van olijven

Hoofdgerecht

Gegrilde seitan met rozemarijn, aardappelkroketjes met gekarameliseerde venkel
“Ratatouille” salade en crème van aubergine

Nagerecht

Bosbes- en boekweittaart met sorbet van kokos en anijs

Reageer

Delen...

Banner