vlierbloesemsiroop

Ingrediënten voor 4 personen

1.5 lwater
25 mooie vlierbloesemschermen
bio citroenen
1 kgsuiker
100 gcitroenzuur

Beoordeel dit recept

Bereidingswijze

  1. Trek er in de ochtend op uit en pluk 25 mooie vlierbloesemschermen. Indien er beestjes opzitten, pluk deze er dan af, maar spoel de schermen zeker niet met water, dan verlies je het aromatische stuifmeel! Pluk dus ook geen bloesems als het regent. Let erop dat de bloesems nog mooi bloeien en al open staan. Eind mei is de beste periode hiervoor.

  2. Leg de schermen in een kom, doe er de in schijfjes gesneden citroenen bij, de suiker en het citroenzuur en zet het deksel op de pot. Citroenzuur is een bewaarmiddel en is bij de apotheek verkrijgbaar. Dit mengsel laat je 36 uur trekken, niet meer of niet minder. Roer af en toe eens, of schud de pot op, zodat het suiker goed in het water kan smelten.

  3. Giet de siroop na 36 uur trekken door een neteldoek (heb je dit niet, gebruik dan een heel propere zakdoek of dunne keukenhanddoek) en laat uitlekken. Nijp het resterende vocht uit de doek.

  4. De siroop is nu klaar om in flessen te doen. Je kan deze drinken met water of er een sorbet van maken, maar nog beter is om er een heerlijk zomerse cocktail mee te brouwen, de ideale aperitief voor je veggie-bbq!

  5. 1/3 vlierbloesemsiroop

  6. 1/3 gin

  7. 1/3 spuitwater

  8. ijsblokje

  9. Serveren in een champagneglas.

Tips

Heel soms kan het gebeuren dat de zelfgebrouwen siroop begint te gisten en dat je flesje ontploft (onderschrevene is naast nieuwsbriefschrijver ook ontploffingsspecialist). Wil je dit risico niet nemen, dan kan je 1/2 siroop met 1/2 gin op fles doen. Dit bewaart zonder ontploffingsgevaar. Je kan de pure siroop ook in de diepvries bewaren.

Reageer

Delen...

Banner
Tobias