Pompoenlasagne

Ingrediënten voor 4 personen

voor de tomatensaus
olijfolie
ui (fijngesnipperd)
2 teentjesknoflook (uitgeperst)
0.5 elpaprikapoeder
1 elprovençaalse kruiden
2 tlrozemarijn
rode paprika (in stukjes)
1 elsojasaus
250 gchampignon (in schijfjes)
0.5 pompoenen (in blokjes)
100 grode linzen
800 gtomatenstukjes (vers of uit blik)
250 mlgroentebouillon
voor de bechamelsaus
50 gsojaboter
75 gtarwebloem
250 mlgroentebouillon
500 mlongezoete sojamelk
3 elgistvlokken
nootmuskaat
peper
zout
verder ook nog nodig
12 lasagnevellen
50 gpaneermeel
25 gpompoenpit (geroosterd)
25 ghazelnoot (geroosterd en fijngehakt)
25 gamandelschaafsel (geroosterd)
enkele klontjes sojaboter

Beoordeel dit recept

Pompoenlasagne

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Maak de groentesaus: stoof de ui en knoflook in olijfolie tot de ui glazig wordt. Voeg het paprikapoeder, de provençaalse kruiden en de rozemarijn toe en laat even meebakken. Voeg vervolgens de verse paprika toe en laat enkele minuten meebakken. Blus met de sojasaus. Roer de champignons bij de paprika en bak tot ze gaar zijn. Voeg de pompoen en linzen toe en roer alles goed om. Giet de tomatenstukjes en de groentebouillon bij de groenten en laat alles gedurende 30 minuten rustig gaar sudderen. Roer het geheel regelmatig om en giet eventueel een scheutje water bij de groenten als ze dreigen aan te bakken.

  3. Maak de bechamelsaus: maak een roux van de sojaboter en de bloem. Giet in kleine hoeveelheden de sojamelk en bouillon bij de roux en roer stevig tot je een gladde saus bekomt. De saus is beter iets te slap dan te stevig: de lasagnevellen nemen tijdens het garen veel vocht op. Roer de gistvlokken bij de saus en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

  4. Leg afwisselend een laag groentesaus, een laag lasagnevellen, een laag bechamelsaus en een laag lasagnevellen in een ovenschaal. Eindig met een laag bechamelsaus. Bestrooi met de geroosterde noten en het paneermeel. Leg nog enkele klontjes sojaboter bovenop de nootjes, dat zorgt voor een goudbruin korstje. Plaats de lasagne 30 à 40 minuten in de oven.

Opmerkingen

Lasagne met bechamelsaus en tomatensaus kennen we allemaal. Maar Sofie gaf aan de klassieke lasagne een heerlijke, originele twist. De moeite waard om eens te proberen!

Bron

recept van Veggietalent uit Gent Sofie Ballieu

Reageer

Delen...

Banner