Babyprei in saffraanvinaigrette met hazelnootkruim

Ingrediënten voor 4 personen

Extra info

wrapper

Maak eerst de saffraanvinaigrette. Doe de saffraan met de azijn, de witte wijn, en de honing of ahornsiroop in een kleine pan. Verhit langzaam tot de honing is opgelost. Voeg de lente-ui, de gestampte knoflook, enkele chilivlokken en de blaadjes van enkele takjes tijm toe. Schenk in een pot met een deksel en laat afkoelen.
Doe het korianderzaad met het venkelzaad en de peperkorrels in een kleine, droge koekenpan en rooster 3 tot 4 minuten op middelhoog vuur tot de aroma’s vrijkomen. Stamp grof in een vijzel en doe bij het saffraanmengsel, samen met de olijfolie en het citroensap. Schud flink en breng op smaak met zout.
Maak de prei goed schoon. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en doe de prei, het andere teentje knoflook en de rest van de tijm erbij. Pocheer 4 tot 5 minuten tot de prei zacht is. Laat goed uitlekken en dep droog met keukenpapier.
Doe de prei op een serveerschaal en sprenkel er meteen wat vinaigrette over. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan 4 tot 5 minuten op een middelhoog vuur. Doe in een theedoek en wrijf de vliesjes eraf. Hak grof en zet apart. Verhit de boter in dezelfde pan tot die begint te sissen, doe het broodkruim, de chilivlokken erbij en bak goudbruin en krokant. Voeg de gehakte hazelnoten toe en bak nog 1 minuut. Breng op smaak met peper en zout, verdeel het hazelnootkruim over de prei en serveer direct.