Cashewkaas "Boursin"

Ingrediënten voor 4 personen

Extra info

wrapper

Bereiding

Week de noten 4 tot 8 u in water.

 

Giet ze af en mix ze in een blender met de probiotica (zonder de capsule zelf)en het water OF met de rejuvelac. Mix tot een romige gladde massa. Begin met 1/4 c water/rejuvelac toe en voeg indien nodig extra water toe (hoe krachtiger je blender, hoe minder water je moet toevoegen. Probeer zo weinig mogelijk extra water toe te voegen)

 

Doe de cashewcrème in een kom en dek af (met handdoek of neteldoek) en laat minstens 24u staan (in de winter of op een koude plaats kan het iets langer duren).

 

Wil je een stevigere kaas, dan doe je de cashewcrème in een kaasdoek/notenmelkzak en leg je die in een vergiet met daaronder een kom en leg je een gewicht op de kaas en laat je het zo fermenteren.

 

Ruik na 24u aan je kaas, ruikt hij wat zurig dan is hij klaar. Als hij nog gewoon naar noten ruikt, laat hij dan nog enkele uren of een dag staan.

 

Je zal zien dat de structuur verandert is en het meer een sponzig uitzicht heeft.

 

Voeg de kruiden toe en meng het onder de cashewmassa. Je kan de kaas nu meteen gebruiken om te smeren (of onder risotto te mengen of pasta of aanlengen met water voor een kaassausje) of je kan het in een ring drukken en nog 1-2 dagen in de frigo plaatsen zodat hij steviger wordt.

 

Wil je een "korstje" dan plaats je het kaasje (nadat het opgesteven is in de frigo) 12-24u in je droogoven op lage temperatuur zodat er een korst gevormd kan worden.

Variaties

Natuur: laat de kruiden weg.
Verminder zout tot 3/4 tl en voeg 1/4 tl gerookt zout toe (Verstegen kruiden) en verminder gistvlokken tot 1 tl.
Je kan ook kruiden zoals gedroogde basilicum, bieslook, dille enzo toevoegen. Gebruik wel gedroogde kruiden als je de kaasjes nog een tijdje wilt bewaren.
Je kan je kaas ook weken tot maanden laten verder "rijpen" in je frigo, de smaak gaat steeds intenser worden (goede hygiëne is hierbij wel belangrijk zodat er geen schimmel ontstaat, hoe minder water de kaas bevat, hoe minder kans op slechte schimmelvorming)
Je kan de kaasmassa ook enkele uren in de diepvries steken zodat het steviger is en je er bolletjes van kan draaien die je dan in kruiden/gehakte noten/ gehakt gedroogd fruit... kan rollen