Ovenschotel met prei, paddenstoelen, pompoen en een kruidenkorstje

Ingrediënten voor 4 personen

Extra info

wrapper

Voor de ovenschotel

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en toe af en laat ze even uitdampen in de kookpot. Stamp ze tot puree, samen met een royale scheut olijfolie en ongeveer 100 ml room. De puree moet smeuïg zijn, want ze zal straks in de oven nog wat droger worden. Breng ze op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel nog wat zout.

Terwijl de aardappelen koken, kun je de prei smoren. Verhit een laagje olijfolie in een grote steelpan. Roer er de prei door. Temper het vuur en laat de prei in minstens 30 minuten zacht worden, met een snufje zout. Op het einde moet de prei zo zacht zijn dat je ze tussen je vingers tot moes kunt knijpen. Haal de pan van het vuur en fris de smaak op met citroensap. Roer er de rest van de room onder. Dat lijkt veel, maar de room zal zich straks verspreiden in de ovenschotel. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.

Rooster intussen ook de pompoen. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Schep de dobbelsteentjes in een kom, giet er een scheut olijfolie over en strooi er naar smaak zout, chilipoeder, gemalen korianderzaad of een andere smaakmaker over. Meng grondig, want alle stukjes pompoen moeten volledig bedekt zijn met de kruidige olie. Spreid ze uit over een bakplaat en laat ze garen in de oven tot ze bruine randjes krijgen. Dat duurt doorgaans 10 tot 15 minuten. Verlaag de oventemperatuur tot 180 °C; straks heb je hem nog nodig.

Bak de paddenstoelen in een zeer hete pan, met een scheut arachideolie. Het vocht moet snel verdampen en de randjes mogen verschroeien. Op die manier krijgen de paddenstoelen een lekkere diepe smaak. Haal de pan van het vuur, laat haar nog een beetje afkoelen en roer er, terwijl de paddenstoelen nog heet zijn, de tijmblaadjes en vier teentjes fijngesneden knoflook onder.

Vet een grote ovenschaal in met olijfolie. Verdeel de pompoenstukjes over de bodem. Spreid daarover de paddenstoelen. Daarop komt de prei, die je op haar beurt afdekt met aardappelpuree. Tot slot leg je er een laagje kruidenkorst op. Zet de ovenschotel in de oven tot hij door en door warm is en de kruidenkorst lekker naar geroosterde hazelnoot ruikt. Hoe lang dat duurt, hangt ervan af hoe warm de ingrediënten zijn wanneer je ze in de oven stopt. Als alles nog min of meer warm is, volstaat een kwartiertje.

Voor de kruidenkorst

Hak de hazelnoten tot kruimels in een keukenmachine, met een mes of een staafmixer. Voeg de fijngesneden kruiden toe, 1 teentje knoflook, het broodkruim en 4 el olijfolie. Hak alles tot kruim. Proef en breng stevig op smaak met peper en zout.

Zin in meer veggie inspiratie? Abonneer je dan hier op EVA Magazine! Vol veggie recepten, interviews en restorecensies.