Winterse conchiglie met veggiegehakt, boerenkool en pompoensaus

Ingrediënten voor 4 personen

Extra info

wrapper

Winterse conchiglie met veggiegehakt, boerenkool en pompoensaus

Kook de pastaschelpen in gezouten water, giet af en laat ze uitlekken op een keukenhanddoek.
Warm de oven voor op 180°C.
Snijd voor de pompoensaus de pompoen in blokjes en de preiwitten en de ui in kleine stukjes.
Verhit wat olijfolie in een pot en bak de groenten goudbruin. Voeg de gladde mosterd toe en laat even mee bakken. Blus met een scheut witte wijn. Giet de groentebouillon erbij tot de groenten net onder staan en laat helemaal gaar koken. Pureer de groenten met een mixer tot een gladde saus en meng er het citroensap en de graantjesmosterd onder. Breng op smaak met zout.
Snijd de champignons in kleine blokjes en versnipper de sjalotjes.
Zet een bakpan op het vuur. Bak de sjalot aan, voeg de champignons toe en bak ze verder kort op hoog vuur. Blus met een scheutje witte wijn en laat dit helemaal verdampen. Neem van het vuur en kruid ze met wat zout.
Was de boerenkool, verwijder de dikke nerven en snijd ze fijn. Verhit wat olijfolie in een wok en roerbak hierin de boerenkool. Meng hieronder de linzen en champignons.
Bestrijk de bodem van een ovenschaal met de pompoensaus. Vul de pastaschelpen met de vulling en leg ze in de schaal. Verdeel er hier en daar nog wat pompoensaus over en schuif de schotel in de oven voor een tiental minuten.
Werk af met stukjes geroosterde hazelnoten.

De snellere pastaversie

Kook pasta naar keuze gaar (ongeveer 125 g per persoon, dus voor 4 pers 500 g ongeveer).
Hak 500 g boerenkool fijn en stoof in een pan met wat olijfolie. Blijf wel aandachtig, want boerenkool kan snel aanbranden. Voeg op het einde eventueel een teentje knoflook toe.
Bereid de pompoensaus en de champignons zoals hierboven.
Bak 300 g veggiegehakt aan en meng met de champignons.
Meng de pasta met het gehakt, de champignons en de boerenkool.
Schep in diepe borden en lepel de pompoensaus erover. Werk af met de hazelnoten.

De ovenschotel versie

Schil 1 kg aardappelen en kook ze gaar in ruim gezouten water. Voeg wat sojaroom, peper, zout en nootmuskaat toe aan de gare aardappelen en stamp fijn tot een puree.
Snijd 500 g boerenkool fijn en bak op in een pan met olijfolie en eventueel een teenje knoflook.
Bereid het gehakt en de champignons zoals hierboven.
Schep het gehakt en de champignons in een ovenschotel. Leg daar de boerenkool op en eindig met de aardappelpuree.
Zet 15 min. in de oven.
Maak ondertussen de pompoensaus.
Schep een portie van de ovenschotel op een bord, lepel er enkele el pompoensaus over en werk af met de hazelnoten.