Duurzame filmtip: ‘De Geschiedenis van het Varken (in ons)’

wrapper2

wrapper

Vlaamse documentaire ‘De Geschiedenis van het Varken (in ons)’

In het kader van Docpoppies wordt de Vlaamse documentaire ‘De Geschiedenis van het Varken (in ons)’ vertoond. Regisseur Jan Vromman schetst wat de mens met de dieren - en per uitbreiding met de wereld - doet. Een terugblik op onze beschaving, zonder met de vinger te wijzen: standpunten worden genuanceerd gebracht. Een film met een elegische ondertoon waarin twijfel en hoop tot samenklanken komen.

Waar ook ter wereld kent het varken een met verhalen en afbeeldingen beladen geschiedenis. Het dier torst hartstocht en verwerping. Wat we met 'het varken' doen en deden reveleert 'de mens'. Het gulzige varken als metafoor voor ons vraatzuchtig handelen?

Voor de verteller en onderzoeker, Jan Vromman, zijn de kinderjaren en het geboortedorp het vertrekpunt. Hij onderneemt een reis die aan het varken wordt opgehangen, aanvangt bij de prehistorie en doorloopt tot vandaag. Plaatsen als Spanje, China, Noord-Amerika en België worden bezocht. Hij bezoekt een labo, een natuurkundig museum, een slachthuis, een bio-boerderij, varkenskwekerijen, een imaginair museum van het varken, een vleesverwerkende fabriek, een jachtgebied, etc. Het intieme vergezelt het universele.

Docpoppies: De Geschiedenis van het Varken (in ons)

  • Belgische productie, 2017
  • Duur: 2 uur
  • Regie: Jan Vromman
  • Taal: Nederland, geen subs
  • Genre: documentaire

Adres

Kunstencentrum BUDA
Kapucijnenstraat 10
8500 Kortrijk

Prijs

Je bent 30 of jonger
Koop de vijfrittenkaart '30-pas' voor €30. Die geeft je toegang tot vijf films; ofwel €6 per film. Daarmee kan je ofwel vijf keer zelf naar de film, ofwel met een groep van vijf naar eenzelfde film. Het abonnement is dus niet gebonden aan een persoon.

Je bent ouder dan 30 jaar
Koop een tienbeurten-abonnement voor €70. Die geeft je toegang tot tien films; ofwel €7 per film. Het abonnement is niet gebonden aan een persoon. Je kan ermee dus zelf tien keer mee naar de film, met tien vrienden naar dezelfde film kijken of als koppel vijf keer naar de film komen.