Jaaropleiding Vegetarisch Koken

wrapper2

wrapper

Dagprogramma*

9u30 -10u Aankomst met thee, granenkoffie, gezonde frisdrank en gebak.
10u Theoretische gedeelte
11u30 -12u30 Recepten- en menubespreking; voorbereiding lunch
12u30 -13u30 Lunch en mogelijkheid om te winkelen in de biowinkel van De Wassende Maan
13u30 -14u Kookdemonstraties
14u -16u30 Uitgebreid practicum (kookworkshops) waarbij je zelf aan de slag gaat, begeleid door de veggie koks
16u30 -18u Evaluatie, gezellige vroege avondmaaltijd, opruimen en afwassen

*Programma steeds onder voorbehoud

Data & thema’s

10 DAGLESSEN OP ZATERDAG IN ZWALM OF MECHELEN
Jaaropleiding Vegetarisch Koken
Wil je jouw gezinskeuken omtoveren tot een vegetarisch kookparadijs ? Dien je om gezondheidsredenen meer natuurvoeding op je bord te brengen ? Zit je in met het milieu of dierenleed ?

Of dien je je beroepshalve te verdiepen in gezonde voeding ?


Dan zit je goed bij de Jaaropleiding vegetarisch koken. In 10 lesdagen ontdek je via theoretische lessen en kookworkshops de basis van de vegetarische keuken. Je werkt uitsluitend met natuurlijke, volwaardige producten van biologische of biologisch-dynamische oorsprong. Baarde het samenstellen van een vegetarische maaltijd je vroeger kopzorgen ? Dan is die vrees voorgoed verleden tijd. De opleiding start met het leren samenstellen van een volwaardige en gevarieerde vegetarische maaltijd. We gaan dieper in op de diverse componenten en basisingrediënten en leren deze op de juiste manier te bereiden: winter- en zomergroenten, granen, peulvruchten, noten, zaden, zuivel en eieren. Ze kennen voor jou geen geheimen meer. Daarnaast bereid je heerlijke soepen en gezonde desserts. Ook pasta in de natuurvoeding staat op het opleidingsmenu. Doorheen de lessen besteden we veel aandacht aan het op smaak brengen van de gerechten. We trekken het kruidenrek open en zoeken naar smaakmakers uit de natuurvoeding. Umami, kombu of tahin geven hun geheimen prijs. Ook de gezonde omgang met vetten en het gebruik van natuurlijke zoetmiddelen prikken we op de lesvork.


Data & thema’s:

Les 1 : vegetarisch menu samenstellen & bereiding seitan
Inleiding tot het vegetarisme, volwaardig vegetarisch menu leren samenstellen aan de hand van de Veggie Wijzer, de vijf-smaken-cirkel, werking van groenten in het drieledig mensbeeld, plantaardige eiwitbronnen, …

Demo: seitan maken

Les 2 : granen
Situering van de granen, wetenschappelijke en geesteswetenschappelijke benadering, huidige problematiek van de granen, werking van granen in het vierledig mensbeeld, graanproducten, bereidingstechnieken, …

Demo: granen opzetten en werken met de graanmolen

Les 3 : peulvruchten
Voor- en nadelen als plantaardige eiwitbron, bereidingstechnieken en keukentheorie, toepassing in salades, humus, burgers, falafel, …

Demo: linzenpaté

Les 4 : wintergroenten & kerstmenu
Drieledigheid van de groenten, vergeten wintergroenten, bereidingstechnieken en keukentheorie, biologische vs biologisch-dynamische landbouw

Demo: snijtechnieken en fermentatie

Les 5 : soepen & sauzen
Groentebouillon en fonds maken, verschillende bindingstechnieken uit de natuurvoeding, …

Demo: groentebouillon opzetten

Les 6 : aardappelen
Bespreking plantenfamilie, geesteswetenschappelijke benadering, bewaring, gezonde frieten, soorten aardappelen, toepassing in gnocchi, knödel, rösti, combinatie met granen, …

Demo: aardappeldeeg & gnocchi

Les 7: pasta in de natuurvoeding
Pastadegen vervaardigen ahv diverse graansoorten, passende sauzen, …

Demo: pastadeeg & pastamachine

Les 8: desserts
Wetenschappelijke en geesteswetenschappelijke bespreking koolhydraten, geschiedenis en wezen van het dessert, gebruik van natuurlijke zoetmiddelen, keukentheorie desserts, omgang met agar agar, …

Demo: graanpuddingen, soufflé

Les 9 : salades & dressings
Gezond gebruik en gezondheidsaspecten van vetten, soorten koude oliën, warmteprocessen en het wezen van de olijfboom, samenstelling salades, soorten dressings, …

Demo: dressing maken

Les 10 : zomergroenten & menukoken
Vergeten zomergroenten, geesteswet. benadering van bepaalde zomergroenten (bijv tomaten), …

Als afsluiter per twee menu koken met

Demo: snijtechnieken

Adres

UN-DO
Veldstraat 4
Zwalm

Prijs

1450 €
Eva leden krijgen 10% korting

Inbegrepen:
lunch & avondmaal (...en om mee te nemen naar huis)
zeer uitgebreide cursus & lesmappen (ca 450 kleurenpagina's)
gebruik van alle verse biologische of biologisch-dynamische ingrediënten
gebruik van moderne leskeuken
begeleiding van twee docenten
dranken & gebak
21% BTW

Meer informatie

https://www.academievoorvegetarischekookkunst.be/jaaropleidingvegetarisc...

Inschrijving & betaling: inschrijven ten laatste vóór 8/9/2017 via vegkookacademie@telenet.be of via deze website met vermelding van je naam, telefoonnummer. en locatie. Met een korte motivatie kunnen we de noden van de groep inschatten. Plaatsen zijn beperkt tot max. 13 pers. !

Inschrijving bevestigd na betaling van 500 € voorschot op rekening nummer BE13 0017 8587 0939 op naam van De Natuurkeuken.

Saldo te volstorten voor aanvang jaaropleiding (15/9)

Meer info: tel. Sigrid Dewaele op 0478 740323 of per mail naar vegkookacademie@telenet.be