Nationale Veggie BBQ-dag

wrapper2

wrapper

Op zaterdag 2 juli 2016 gaat de zesde editie van de Nationale Veggie BBQ-dag door. En dit jaar willen we nog veel meer mensen achter de vegetarische barbecue krijgen!

Blokkeer 2 juli in je agenda want de lokale EVA groepen organiseren verschillende plantaardige grillfestijnen, nodig al je vrienden, familieleden, buren of collega's uit bij je thuis of trek naar het dichtstbijzijnde park en organiseer zelf een veggie BBQ. Met lekkere burgers, de beste veggieworstjes, seitanbrochettes en veel heerlijke gegrilde groenten. Een feest voor je smaakpapillen.

Voor het eerst reiken we ook de veggie BBQ Award uit, ontdek hieronder de winnaar!

Veggie BBQ Award

Een veggie BBQ organiseren is al bijna geen uitdaging meer, elk jaar vinden nieuwe producten hun weg naar de supermarkt. Daarom reiken we dit jaar voor het eerst de veggie BBQ Award uit voor het lekkerste veggie BBQ product. Wij nomineerden onze eigen, favoriete veggie BBQ-producten en lieten jullie stemmen om de knoop door te hakken.

Jullie hebben massaal gestemd en er is een winnaar uit de bus gekomen...
Met een vijfde van de stemmen, gaat de award naar de Bratwurst van De Vegetarische Slager, proficiat!

Het barbecuepakket van Wheaty komt op de tweede plaats en de vegan burger van Garden Gourmet op de derde plaats.

Zij grillen voor jou

Je hoeft zelf niets te doen, behalve je inschrijven en met een lege maag op 2 juli lekker komen eten, en je krijgt een fantastische plantaardige barbecue maaltijd voorgeschoteld. Geweldig toch!

Je kunt terecht in:
EVA Brussel organiseert een veggie bbq bij Mille Semences naast Wiels: meer info.
EVA Gent organiseert een veggie bbq op landgoed De Campagne in Drongen met catering van Ferm Food: meer info.
EVA Aalst organiseert een veggie bbq in samenwerking met Bioboerderij De Loods: meer info.
EVA Limburg organiseert een veggie bbq in samenwerking met restaurant De Levensboom: meer info.
EVA Antwerpen organiseert opnieuw een veggie bbq i.s.m restaurant De Broers Van Julienne: meer info.
EVA Mechelen organiseert i.s.m. de provincie Antwerpen een plantaardige barbecue in het Vrijbroekpark: meer info
In samenwerking met De Vegetarische Slager.

Zelf succesvol barbecuën

Een veggie barbecue voorbereiden is niet altijd evident. Ontdek hier onze favoriete barbecuerecepten die iedereen zal bekoren. En om je gasten zeker niet teleur te stellen geven we je een aantal tips & tricks voor een geslaagde veggie barbecue.

Met een goede marinade tover je je favoriete barbecueproducten en groenten om tot een echte smaakbom. Je ontdekt hier hoe je ze heel eenvoudig zelf kunt maken.

Vet de ingrediënten altijd in, niet het rooster.

Laat brochettestokjes voorweken, zo branden ze niet te snel aan bij het grillen.

Maak tussenin regelmatig het rooster schoon met een staalborstel, kies een met een lange steel. Tussenin schoonschrobben zorgt ervoor dat ingrediënten minder blijven vastkleven én het bespaart je heel wat werk achteraf.

Vergeet het dessertje niet, populair op de barbecue is gegrild fruit, want door het grillen komt hun zoete smaak veel beter naar voren. Met wat slagroom, een bolletje ijs, kruiden (munt) of ahornsiroop erbij kun je snel en eenvoudig een mooie afsluiter op tafel zetten.

Enkele populaire groenten om te grillen:

Aubergine en courgette: snij ze in lange plakken of schijfjes van ongeveer 1 cm dik, bestrijk ze met olie en kruiden. Courgetteplakjes zijn klaar in een 5-tal minuten, de aubergines doen er dubbel zo lang over.

Maiskolven: vouw de schutbladeren naar achter en bind ze samen met een touwtje (dit is je ‘handvat’), haal het haar eraf. Strijk de kolf in met wat olie en een beetje zout. Leg ze op het rooster met het deksel op de BBQ. Draai ze enkele keren om. De korrels zijn gaar als ze fel geel verkleuren, wat goudgeel of licht geblakerde stukjes zijn ok. Eens van het vuur hoort hier een flinke klont goed gezouten kruidenboter bij, maar je doet mais ook een plezier met enkele lepeltjes pesto of een limoen-korianderdressing.

Champignons: zeker de portobello’s zijn geweldig op de grill, ze blijven vlezig en sappig. Vergeet ze niet in te strijken met olie zodat ze niet te droog worden, ook tijdens het grillen mag je ze nog eens instrijken. Champignons zijn vrij mild van smaak, dus gebruik zeker peper en zout of een kruidenrub.

Zoete aardappelen: deze kan je poffen zoals gewone aardappelen (ze zijn sneller gaar), of in plakken snijden. De plakken kan je met een pittige kruidenrub inwrijven voor je ze op het rooster legt. Schillen hoeft zelfs niet. Ze zijn klaar na ongeveer 10 minuten.

Uien: gebruik plakjes overdwars gesneden ui (een BBQ-klem zorgt ervoor dat ze niet uit elkaar vallen, gaar na ongeveer 12 minuten), of stop sjalotjes tussen of naast de kooltjes. Lente-uien zijn ook geweldig op de BBQ, je kunt ze gewoon op het rooster in 3-4 minuten gaar grillen.

Maak zelf tofu-zoete aardappelspiesjes

In dit kookfilmpje zie je stap voor stap hoe je heerlijke tofu-zoete aardappelspiesjes maakt. Zo kan je veggie BBQ niet mislukken!

02/06/2016

Verticale tabs