wrapper

Vegetarische maaltijd

Een maaltijd, samengesteld uit ingrediënten die niet afkomstig zijn van gedode dieren, namelijk:

  • vlees of vis, inclusief gevogelte en wild
  • Ingrediënten of extracten uit vlees of beenderen (o.a. gelatine, bouillon, collageen, additieven, kleurstoffen, enzovoort in soepen, sauzen, of andere bereidingen)
  • Dierlijke smeer-, bak- en braadvetten (behalve melkvet), margarine met visolie (in gebak, pasta, voor bakken en braden, invetten, of andere)
  • Vissaus, viseieren
  • Insecten
  • Andere producten met ingrediënten afkomstig van slachtproducten (bvb. kazen gestremd met dierlijk stremsel)

Volwaardig

Een vegetarische maaltijd wordt hierbij beschouwd als volwaardig wanneer ze voorziet in

  • voldoende groenten (200 - 250 g/volwassene),
  • voldoende gekookte koolhydraten (200 - 350 g/volwassene) en
  • voldoende “vleesvervangende” eiwitbronnen (75 g à 100 g/volwassene)
    Voorbeelden van goede plantaardige eiwitbronnen zijn seitan, tofu, peulvruchten (linzen, bonen ….), Quorn, veggieburgers op basis van voorgaande producten, noten of producten met noten, enzovoort. Voor meer informatie, zie EVA’s Veggie voor Chefs gids, gratis te verkrijgen.

Voor meer informatie, zie EVA’s Veggie voor Chefs gids, gratis te verkrijgen.