Hoe zit dat nu met vitamine B12?

Nederlands
Answer: 

Vitamine B12 is belangrijk voor de productie van de bloedcellen, de groei en de gezondheid van het zenuwstelsel en de hersencellen. Micro-organismen zoals bepaalde bacteriën, schimmels en algen kunnen vitamine B12 produceren. Planten en dieren maken de vitamine niet zelf aan. Planten kunnen er wel mee gecontamineerd worden wanneer ze in aanraking komen met bodembacteriën die B12 produceren. Na het wassen van de groenten voor consumptie zal nagenoeg alle vitamine B12 worden verwijderd. Dierlijke voeding is enkel rijk aan vitamine B12 omdat dieren planten eten die ermee gecontamineerd zijn of omdat ze voeding krijgen die verrijkt is met vitamine B12. Zo wordt het bijvoorbeeld ingespoten bij varkens.
Wie volledig plantaardig eet, kan rechtstreeks producten eten die verrijkt zijn met B12 zoals veel sojamelk en vleesvervangers, of je kan een supplement nemen. Wie vegetarisch eet, zal vitamine B12 binnenkrijgen via kaas, zuivel(producten) en eieren.