probiotique

Probiotica zijn levende micro-organismen (=bacteriën) die een positief effect hebben op de gezondheid, en in het bijzonder op de darmflora (PRObiotica <=> ANTIbiotica). Je vindt ze in gefermenteerde voeding (zoals kefir, zuurkool, kombucha, zuurkool) en voedingssupplementen.

 

De probiotica worden bij het maken van plantaardige kaas gebruikt om het fermentatieproces op gang te brengen (ipv probiotica kan je ook rejuvelac gebruiken, dat is een drank op basis van gekiemde granen die je ook laat fermenteren. Is goedkoper om te maken maar vraagt iets meer tijd).

 

Probiotica vind je bij de apotheker of bij de drogist (zoals Holland&Barrett, Kruidvat) en natuurvoedingswinkels. Ze zitten in capsules die je dan moet openen en waarvan je het poeder in de capsule dan gebruikt (dus niet de capsule zelf). In losse poedervorm zijn ze moeilijk te vinden.

 

Je hebt een heel gamma aan probiotica, let er vooral op dat er geen melkbestanddelen inzitten, de capsules plantaardig zijn (tenzij je er geen probleem mee hebt dat het gelantinecapsules zijn) en ze Lactobacillus Acidophilus bevatten (het voorvoegsel "lacto- " wil trouwens niet zeggen dat het van melk afkomstig is, het is een melkzuur dat ook in plantaardige processen gevormd wordt). Een goede probiotica is niet zo goedkoop maar je hebt er ook niet zo heel veel van nodig.