wrapper

Onze plantaardige kookworkshops

We bieden drie verschillende niveaus aan: voor mensen die nog niet vertrouwd zijn met de veggie keuken en snelle gerechten willen maken met ingrediënten uit de supermarkt, voor mensen die al af en toe veggie koken, maar op zoek zijn naar meer inspiratie en wel eens minder gekende ingrediënten uit de biowinkel willen proberen, of voor mensen die al goed vertrouwd zijn met de veggie keuken en een stapje verder willen gaan en bijvoorbeeld notenkazen en vegan desserts willen leren maken. Je bent welkom in elke kookworkshop natuurlijk. Je hebt geen bijzondere voorkennis nodig. De kooklesgevers passen het menu, de info en de producten van de kookworkshop aan, aan het niveau.

Elke kookworkshops kent een thema waarrond we werken zoals Veggie Lunchbox, Vettig Veggie, Fair Trade, Seizoensgroenten,... Geef gerust je suggesties en we bekijken de mogelijkheden.
Geen twee kookworkshops zijn dezelfde. Tenzij anders aangegeven, maken we steeds een volledig menu: minstens twee aperohapjes of voorgerechten, twee hoofdgerechten en een bijgerecht of dessert. Alle gerechten zijn plantaardig.

Wil je graag een veggie kookworkshop voor je bedrijf of organisatie? Neem dan contact op met Melanie via melanie@evavzw.be. Wil je graag kookworkshops geven bij EVA? Neem dan contact op met Isabel via Isabel@evavzw.be. Wil je iemand een kookworkshop kado geven? Neem dan contact op met Laure via Laure@evavzw.be.

De kookworkshops worden mede mogelijk gemaakt door ­LIMA

Data 2018

Kookworkshops november 2018

Donderdag 15 november Kookworkshop Vegan in 30 minuten, Gent
Donderdag 22 november Kookworkshop Feestelijk Veggie, Hoeselt

Kijk ook eens naar het aanbod van vegetarische kookworkshops van andere organisaties.

Koken met kansen

Om gezonde en vegetarische maaltijden voor iedereen toegankelijk te maken, sloegen Soepcafé Dampkring en EVA de handen in elkaar. Zij wonnen in 2016 De Korte Ketenwedstrijd van Stad Gent en starten dit jaar met een nieuw project ‘Koken met kansen’.

In Soepcafé Dampkring, opgericht in 2013 en intussen ook opgericht op verschillende plekken in Vlaanderen, koken mensen uit de buurt een veggie maaltijd met voedseloverschotten. Iedereen mag komen eten in ruil voor een vrije bijdrage. Een vrije bijdrage, omdat we willen dat iedereen financieel bijdraagt naar eigen mogelijkheden. We willen dat iedereen zorgeloos aan tafel kan aanschuiven. Deze opbrengst dient voor de financiële ondersteuning van Koken met kansen.

EVA promoot plantaardige voeding en moedigt onder andere via de Donderdag Veggiedag-campagne mensen aan om minder dierlijke producten te consumeren en meer groente, fruit, granen en peulvruchten te eten. Via lekkere recepten en toffe kookworkshops is het voor iedereen mogelijk om een lekker plantaardig gerecht te bereiden.

Beide organisaties hebben sociale doelstellingen voor ogen en willen hun activiteiten toegankelijk maken voor een divers publiek. Duurzame voeding met aandacht voor ingrediënten van plantaardige oorsprong die liefst ook lokaal geproduceerd worden moet ook toegankelijk zijn voor mensen met een klein budget.

‘Koken met kansen’ biedt workshopreeksen aan partnerorganisaties aan, die hun doelgroep warm willen maken voor lekkere, gezonde en betaalbare vegetarische maaltijden.

Het doel is de zin voor koken aan te scherpen, nieuwe kookkunsten aan te leren en aan te tonen dat gezond eten niet moeilijk of duur hoeft te zijn. Een bezoek aan een boerenmarkt of buurtwinkel horen zeker ook tot de mogelijkheden om het verhaal te kennen achter de ingrediënten waarmee gekookt wordt.

Vanuit Koken met kansen willen EVA en Soepcafé De Dampkring ook het gesprek openen rond de toegang tot duurzame voeding en andere organisaties en individuen inspireren om mee dit project uit te dragen, samen te werken of zelf projecten op te starten.