wrapper

Wat doen we

EVA Kortrijk is een groep vrijwilligers uit Kortrijk en omgeving. Wij willen mensen inspireren, motiveren en begeleiden om dierlijke producten steeds vaker te vervangen door plantaardige alternatieven.
Hiervoor werken wij samen met Stad Kortrijk en lokale verenigingen en organiseren wij infostands en potlucks.

Heb jij een vraag voor ons of wil je ons graag helpen? Contacteer ons dan op kortrijk@evavzw.be

Je vindt ons ook terug op Facebook waar we jou op de hoogte houden van veggie nieuwtjes en activiteiten in en rond Kortrijk! *Naar de Facebookpagina

EVA Kortrijk wil mensen uit de omgeving van Kortrijk inspireren, motiveren en begeleiden om dierlijke producten steeds vaker te vervangen door plantaardige alternatieven.

Word ook vrijwilliger

Help EVA Kortrijk!

Wil jij ons versterken? EVA Kortrijk kan steeds helpende handen gebruiken. Wil je graag infostands bemannen? Ben jij sterk in organiseren? We vinden vast wel iets wat bij jou past. Meld je hier aan als EVA Vrijwilliger en geef daarbij aan dat je graag bij EVA Kortrijk wil helpen. We contacteren jou zo snel mogelijk!

Getuigenissen

Het verhaal van vrijwilligster Katrien

Reeds 23 jaar ben ik vegetariër. Ik prijs me gelukkig dat mijn man, en onze 3 tienerzonen eveneens nog steeds overtuigde vegetariërs zijn. Ze houden niet alleen van lekker eten, dat nog liefst in een mooi kleedje wordt gestopt, maar ons gezin is gebeten door de liefde van het koken. Reeds van jongs af aan zette ik onze kids mee op het werkblad, liet ik ze groentjes snijden, proeven van de verschillende smaken, en ze mochten ze letterlijk mee in de potten roeren. We waren toen al lid van EVA, en zag plots in één van de magazines dat ze in het hoofdkantoor Gent vegetarische kinderkooklessen gaven. Ik heb ze meteen alle 3 ingeschreven, en ze hebben daar een erg fijne tijd beleefd. Het waren kleine gemotiveerde groepjes kinderen, die fier waren om hun eigen plantaardig potje te mogen koken.

Plots kreeg ik, net zoals de andere EVA leden, de melding dat er een info avond was in “De Dingen”, met de bedoeling EVA West op te richten. Dat was goed nieuws! Ik ging geboeid luisteren naar wat Nathalie, Isabel en Fanny te vertellen hadden. Het duurde dan ook niet lang eer ik me opgaf om mijn steentje bij te dragen en met gelijkgestemde mensen EVA West te starten. Eerst leerden we elkaar kennen, en was het een beetje zoeken wie wat kan. Algauw bleek dat we allen met elk zijn eigen kwaliteiten één mooi geheel vormden. Dat is mooi meegenomen, want niemand heeft alle talenten tegelijk. Intussen hebben we een groepje mensen dat goed samenhangt, we weten dat we op elkaar kunnen rekenen. Minstens één keer per maand komen we samen en bespreken we wat we kunnen doen, om EVA meer en meer bekendheid te geven, en de mensen lekkere smakelijke plantaardige voeding te leren kennen. We geven elkaar tips, en sprokkelen door de maand heen nuttige informatie bijeen waar het kan. Tevens geven we elkaar ook opbouwende kritiek, met respect voor elkaar. Samen hebben we allen immers hetzelfde doel.

Het initiatief “Donderdag Veggiedag” is een schot in de roos. Het is laagdrempelig, en zeer goed te doen voor iedereen. Zo bereiken we vele mensen. Wat me vooral aanspreekt bij EVA is de leuke aanpak. EVA maakt het haalbaar voor allen; eet één keer per week plantaardig, we reiken je daarvoor één receptje per week dat we in de kijker stellen. De ervaring leert ons intussen dat de mensen algauw doorklikken naar de rest van de vele recepten die EVA te bieden heeft. Zo gaan ze al sneller eens meer dan één keer per week iets plantaardig uitproberen. Een infostand bemannen vind ik erg boeiend; je komt alle soorten mensen tegen. Sommigen kennen EVA al, anderen vragen info, en stellen gerichte vragen. Vaak schrijven ze zich, op onze vraag, in op onze nieuwsbrief. We merken dat mensen vaak eens plantaardige maaltijden willen bereiden, maar niet weten hoe eraan te beginnen. Het is dan ook leuk tips te kunnen geven. Soms krijgen we zelf ook tips, en hebben we boeiende gesprekken. We bereiken veel mensen.

Onze kerngroep doet het goed, en we gaan vooruit. Hij krijgt meer en meer bekendheid en vorm. Ik ben heel blij hier deel van uit te maken.

Activiteitenkalender

Workshop // vegan pralines maken
Krijg jij ook altijd het water in de mond bij het zien van pralines?
We krijgen de kans om naar hartenlust te proeven, combineren en uiteindelijk je eigen praline samen te stellen...
En dat onder de professionele begeleiding van CCChocolaterie.

Wanneer: Donderdag 27 juni 2019 van 19:00 - 22:00
Waar: CCChocolaterie, Liebaardstraat 133, 8792 Desselgem
Prijs: 45 € p.p. (EVA-leden 40 € p.p.)
Schrijf je in!

Hou de EVA-Kortrijk Facebookpagina in de gaten voor
meer!

Veggie Nieuwtjes

Zaterdag is vegan taartjesdag in Kortrijk

Gebak zonder boter, ei of melk. Tot voor kort eerder zeldzaam, maar nu blijkt vegan gebak aan een heuse doorbraak begonnen te zijn in Kortrijk. EVA Kortrijk stelde vast dat je op zaterdag op maar liefst negen verschillende plaatsen terecht kan voor een plantaardig stukje taart. En ook tijdens de week heb je nog keuze tussen vier verschillende plaatsen. En dat is best veel, zeker als je weet dat Kortrijk maar twee vegetarische eetplekjes telt.

Plantaardige taarten hebben hun populariteit waarschijnlijk vooral te danken aan een nieuwe generatie succesvolle taartenbakkers, zoals de Gentse Madam Bakster en haar guiltfree taart. Laatstgenoemde taarten vind je trouwens bij de KleinKeuken. Maar ook regio Kortrijk telt momenteel al enkele taartmadammen om trots op te zijn! Valerie uit Gullegem startte dit jaar met VALI Sweet But Different: een aanbod suikervrije, raw én vegan cheesecakes! Sinds kort vind je haar creaties bij Boekenhuis Theoria (op zaterdag) en Kaffee Renée. Anouk uit Kortrijk deelt haar liefde voor taart en cupcakes onder naam Cup.I.Do en levert elk weekend plantaardig gebak bij deDingen en Pand.A.

Het grootste aanbod vind je bij bakker Filip en zijn vrouw Liraz uit Kuurne. Elke zaterdag bakt Bakkerij Filip een assortiment vegan koffiekoeken, gebak en soms zelfs boules de berlins! Dankzij deze bezige baksters weten meer en meer Vlamingen dat je voor een plantaardige taart niet moet inboeten aan smaak!

Plantaardig gebak bevat bovendien vaak minder verzadigde vetten en minder cholesterol dan klassiek gebak. Doordat het vrij is van ei en lactose is het ook geschikt voor mensen die lactose-intolerant zijn of een ei-allergie hebben.
Bovendien komt plantaardig gebak ook vaak in een gluten- en suikervrije versie.
Tenslotte kiezen sommige mensen ook bewust voor taart zonder dierenleed. Kippen zijn de meest gehouden landbouwdieren in de Belgische veeteelt. In Europa worden kippen standaard na het eerste legseizoen geslacht. Ze hebben dan ongeveer driehonderd eieren gelegd en zijn amper 13 maanden oud. De mannelijke kuikens worden kort na de geboorte, samen met kuikens die afwijkingen hebben of te traag uit het ei gekomen zijn, vergast of levend vermalen.

Op de site van EVA vzw vind je tips om ook zelf te bakken zonder ei. Wie graag zo’n stuk vegan taart wil proeven in Kortrijk kan op volgende plaatsen terecht: Oats & Heremiet, De Vreemde Eend, Sweet Nuts, deDingen, de KleinKeuken, Boekenhuis Theoria, Bakkerij Filip, Pand.A en Kaffee Renée.

Lees hier ook meer in de Krant van West-Vlaanderen

De Lijst:

deDingen
deDingen is een huis met een keuken, een joekel van een espressotoestel, een podium en een haardvuur.
Op donderdag wordt er gekookt, meestal veggie, vaak met vegan optie. Tijdens het weekend is er vegan gebak van Cup.I.Do.
Budastraat 12
8500 Kortrijk
056 90 72 57
info@dedingen.be

de KleinKeuken

De KleinKeuken is een leuke ontmoetingsplek met liefde voor het eten en elkaar, in het hartje van Buda.
Vegetarische kaart met plantaardige opties. Dagelijks taart van Madam Bakster.
Budastraat 8
8500 Kortrijk
0472 49 65 39
info@dekleinkeuken.be

Boekenhuis Theoria

Onafhankelijke boekhandel met zeer brede waaier aan gekende en minder gekende titels voor jong en oud, dit gebaseerd op meer dan 40 jaar ervaring. Elke zaterdag wordt er plantaardige taart geserveerd.
Casinoplein 10
8500 Kortrijk
056 21 62 17
info@theoria.be

Bakkerij Filip en Liraz
Bakkerij Filip is een ambachtelijke bakkerij. Ruim veganistisch aanbod van zowel koffiekoeken, taarten, kaas en vleesvervangers, pasta’s, drankjes, kleine en grote fruitvlaaien, soja-, rijst- en amandelmelk en koekjes. Elke zaterdag vegan koffiekoeken en gebak, op andere dagen op bestelling.
Hoevedreef 29
Kuurne
056 42 77 69
bakkerijfilip@yahoo.com
www.filipenliraz.com

Kaffee Renée
Chocolade, koffie, sfeer, taart, thee, takeaway, bier, wijn, muziek, frisdrank, frozen yoghurt, krant, wifi... Vegan taart van Vali.Sweet but different.
Lange Steenstraat 32
8500 Kortrijk
056 21 08 75
info@kaffeerenee.be

Oats & Heremiet

Healthy take-away concept waar ontbijt, lunch en snacks aangeboden worden in een uniek kader. Ook vind je er de handgemaakte collectie van Tissumano gecombineerd met Vintage 2dehands kledij. Oats & Heremiet organiseert workshops en events met een originele invulling. Standaard plantaardige opties op de kaart.
Sint-Janslaan 5
8500 Kortrijk
056 19 41 40
oats.heremiet@gmail.com

De Vreemde Eend – Het Nest
Het Nest is steeds open samen met de winkel De Vreemde Eend. Koffie (fairtrade), Thee (ortea?)
warme chocomelk. Op zaterdag steeds vegan gebak.
Wijngaardstraat 24
8500 Kortrijk
0492 77 94 37
kwaak@devreemdeeend.be

VALI Sweet But Different
http://www.valisweetbutdifferent.com
info@valisweetbutdifferent.com
+32(0)499 56 52 77

Cup.I.Do
Anouk startte in september 2016 met het maken en verkopen van cupcakes in bijberoep. Anouk heeft een voorliefde voor plantaardig gebak omdat dat dit de mensen, dieren en de hele planeet ten goede komt.
https://www.facebook.com/CupIDo
anoukhorre@gmail.com

Ontvang de nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte van veggie nieuws in je buurt? Schrijf je dan hier in voor de lokale EVA nieuwsbrief, je ontvangt de nieuwsbrief minstens elke 2 maanden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief