wrapper2
wrapper
Zuivelproducten zoals kaas, melk en room hebben een grotere ecologische voetafdruk dan volledig plantaardige producten zoals groenten, peulvructen, tofu, plantaardige melk en sojaroom. Wil je iets doen aan je voedselvoetafdruk dan kun je dus beter niet je vlees of vis vervangen door andere dierlijke producten zoals kaas. Want ook voor zuivel moeten er koeien worden gevoederd. Willen we een efficiënter voedselsysteem met minder verspilling, dan kunnen we beter voedsel telen dat we rechstreeks kunnen eten in plaats van veevoeder te telen om aan dieren te geven.
Voor het produceren van melk en kaas worden ook dieren geslacht. In een melkbedrijf worden er naast vrouwelijke kalfjes ook stiertjes geboren. Stiertjes waar de boer niets mee kan doen, want ze geven geen melk. Dus worden ze gebruikt voor de vleesindustrie en tot kalfsvlees verwerkt. Koeien geven ook niet zomaar melk. Zij doen dat net als bij mensen enkel als ze een kalfje hebben gekregen. Melkkoeien in de zuivelindustrie worden daarom om de twaalf maanden kunstmatig geïnsimineerd. Ze worden dus elk jaar zwanger en krijgen elk jaar via een keizersnede een kalfje. Een kalfje dat vervolgens heel snel bij de moeder wordt weggenomen, want de melk moet voor ons worden gebruikt.
Ongeveer hetzelfde geldt voor de eierindustrie. Haantje worden vergast of verhakselt. Bij de meeste hennen, behalve bij de biologische hennen, wordt de snavel onverdoofd afgebrand of geknipt. In Europa worden kippen standaard na het eerste legseizoen geslacht. Ze hebben dan ongeveer driehonderd eieren gelegd en zijn amper 13 maanden oud. Ze zijn op dat moment amper achttien eurocent waard als soepkip.
Wie vegetarisch eet omwille van het dierenleed, kan dus ook best zo plantaardig mogelijk eten.
Gelukkig is het aanbod plantaardige producten enorm divers en uitgebreid. Al die verschillenden groenten, granen, peulvruchten, noten en zaden. Je kunt er eindeloos mee variëren. En ook het aanbod kant-en-klare plantaardige vleesvervangers is de laatste jaren enorm uitgebreid. Om nog maar te zwijgen van de plantaardige melksoorten zoals soja- , haver- , hazelnoot- , amandel - en kokosmelk.
Waarschijnlijk eet je zelf al meer plantaardig dan je denkt. Maar uiteraard geven we je graag wat inspiratie voor 1 november. Alle recepten van EVA zijn immers volledig plantaardig.
Ontbijtideetjes
Quinoa Cherry Break
Scrambled tofu
Pannenkoeken
Voor in het weekend: kaneelrolletjes
En natuurlijk kun je ook gewoon een boterham eten met confituur of notenpasta. Of een fruitsalade met sojayoghurt, of havermoutpap met sojamelk of rijstmelk of amandelmelk en fruit. De mogelijkheden zijn eindeloos en gelukkig is koffie ook plantaardig :-).
Lunchen
Soep is altijd lekker. Probeer bijvoorbeeld eens deze pompoensoep met linzen, of ga voor een heerlijk erwtendragonsoepje met gerookte tempeh.
Wil je smakelijke plantaardige boterhammetjes, dan zijn deze broodbelegjes een aanrader. Groentepaté, tomatencrème, allerlei-salade, bietenhumus en cashewnotentatziki. Maar je vindt ook kant-en-klare spreads in de betere supermarkt en de biowinkels.
Liever een salade? Rodekoolsalade, spinazie- en olijvensalade, lauwwarme bloemkoolsalade of knolselder met linzen.
Diner
Al de recepten in de database van EVA zijn volledig plantaardig.
Ook de nagerechten. Dit zijn onze favorieten: amandel-pruimentaart, appeltaart met speculoos, chocoladebrownies, bananensoftijs met salted pecans en chocoladesmaak, Hazelnoot-chocoladetaart.
Kookworkshop: Veganize it!
Wil je graag meer volledig plantaardig leren koken? Met de workshop Veganize it leer je hoe je eieren, kaas en melk zo goed mogelijk kunt vervangen. Je leert er gevarieerd en lekker koken met de beste plantaardige ingrediënten. Voorlopig zijn alle workshops volgeboekt, maar hou zeker onze website in de gaten, want binnenkort kondigen we nieuwe data aan.