Advertentie EVA is verboden

wrapper2

wrapper

Nadat onze inzending voor De Standaard Solidariteitsprijs gepubliceerd werd, kwamen er vier klachten binnen bij de JEP (de jury voor ethische praktijken inzake reclame) van melkdrinkers die zich beledigd voelden door de zin: "je bent een kalf als je melk drinkt". De JEP besloot dat de klagers gelijk hebben en dat de advertentie beledigend is.

De advertentie mag nu niet meer gepubliceerd worden. EVA heeft dan ook geen andere keuze dan zich terug te trekken uit de wedstrijd en niet meer mee te dingen naar de publieksprijs. Stemmen op onze advertentie kan dus niet.

Uiteraard vinden wij dit jammer. Wij hebben het woord 'kalf' in deze context nooit als een scheldwoord willen gebruiken om mensen te beledigen, maar verwijzen naar het dier: het jong van een koe. Met deze advertentie wilden we mensen enkel laten stilstaan bij de vreemde gewoonte om melk te drinken van een ander dier dat eigenlijk voor kalfjes bedoeld is. En verwijzen we hen meteen naar plantaardige alternatieven die beter zijn voor het milieu en de dieren.

Het is spijtig dat de JEP deze redenering niet wil volgen. Blijkbaar liggen campagnes die onze melkconsumptie in vraag stellen zeer gevoelig.

Melk moet niet

Ontdek hier onze recepten met diervriendelijke alternatieven voor melk die ook duurzamer zijn én goed voor je gezondheid.

11/08/2017