Anders op vakantie in Zweden

wrapper2

wrapper

Christel en Peter zijn twee gepassioneerde mensen die hun roeping vonden in Zweden. Intussen zijn ze al aan hun achtste editie van hun stilte- en natuurbelevingsvakanties toe. Wat dat is, lees je hieronder in een verslag van Christel zelf.

De groene wouden van het Hoge Noorden, blauwe meren en de mossige rotsen … Ik verloor er mijn hart en hoorde er mijn ziel roepen. En dat 25 jaar geleden al.

Negen jaar geleden nam ik mijn toenmalige nieuwe partner, mijn huidige echtgenoot, Peter er mee naartoe. Bij hem gebeurde iets gelijkaardigs. Die magie, die alles en niets zeggende stilte… Sindsdien organiseren wij stilte- en natuurbelevingsvakanties in Zweden, dus ook voor mensen die enkele versnellingen lager willen schakelen, die ook die rust en stilte willen ervaren.

Maar wij vinden het vooral belangrijk om hen de mogelijkheid aan te reiken om opnieuw te connecteren met de natuur. Die eenvoudige kracht te voelen en dat terug naar België mee te nemen. Wij zijn ervan overtuigd dat door op die manier naar de natuur te kijken en te voelen en er anders in aanwezig te zijn je andere keuzes maakt in je leven. Zeker ook op vlak van ecologie, duurzaamheid en uiteraard op vlak van voeding.

Als natuurvoedingsadviseur vind ik het daarom ook een zaligheid om onze vakantiegangers te verwennen met lekker en gezond eten, om hun smaakpapillen te verrassen met een scala aan heerlijke gerechten.

Ik zet de Scandinavische keuken helemaal om naar mijn levensvisie. Gezond, volwaardig en evenwichtig, zonder geraffineerde producten en suikers, met biologische ingrediënten en helemaal vegetarisch. Ook vegan is mogelijk en gluten- en lactosevrij op aanvraag.
Voor diegenen die dat echt willen, is er de mogelijkheid om eens voor vis op het menu te kiezen. Ik vel geen oordeel over iemands keuzes.

Wel heel mooi om te zien hoe deze mensen geïnspireerd worden door de plantaardige gerechten van de anderen. Elk jaar opnieuw zien we het gebeuren! Elk jaar opnieuw aangenaam verraste reacties als ze toch eens willen proeven.
Sommigen eten dan tien dagen lang plantaardig, soms ver van hun voedingsgewoonten van thuis. Daardoor voelen ze zich ook erg goed en daar doen we het toch voor. Laten zien en proeven dat een plantaardig voedingspatroon helemaal niet gek, raar en vies is. Hoeveel variatie daar wel niet inzit! En bovendien ook heel Scandinavisch kan zijn.

Sinds vorig jaar organiseren we ook een vakantie voor ouders-grootouders-pleegouders en hun kinderen. Het is een nieuwe uitdaging, zo’n keuken op kindermaat. Maar het is wonderwel goed gelukt! In het begin ging het wat moeizamer. Ze wilden niet alles proeven en ze aarzelden, maar na een paar dagen was het ook smullen. Superleuk om te observeren en om mee te geven aan deze jonge generatie! Dit jaar krijgen we hulp van de plantaardige superkok Rik Venken (vroeger De Levensboom in Hasselt) om iedereen tijdens de Gezinseditie culinair te verwennen. Feest dus!

De keuken van het Noorden is eigenlijk een pure keuken, met veel producten uit de wilde natuur. Bessen, paddestoelen, kruiden … Uiteraard vind je er veel vis en wildgerechten in terug, maar die zijn best wel om te buiten naar veggie en vegan.
Je merkt ook dat er steeds meer biologische en vegan producten te verkrijgen zijn in de winkels. Vaak een veel groter assortiment dan hier bij ons. Zelfs hun kaviaar hebben ze nagebootst met zeewier. En we kennen hier ook de haverproducten van Oatly, maar dan een veel groter assortiment. Ook als je uit eten gaat of een koffietje gaat drinken - de Zweden zijn namelijk grote koffiedrinkers- vind je veel biologische en plantaardige alternatieven.

Zowel onze reizen als Zweden zelf, zijn dus zeker een ontdekking waard. Komende zomer vertoeven we op een eiland, waar altijd zelfredzaam en ecologisch geleefd is. Een heel bijzondere plek!

Meer info: www.sigurya.be - sigurya@telenet.be

Christel Vanderheyden en Peter Couvreur

26/06/2019

Verticale tabs