BBQ-time!

wrapper2

wrapper

Zomer! Tijd om gezellig samen te barbecueën. En daar heb je geen vlees voor nodig. Ontdek hier veggie recepten die altijd werken en belangrijke tips om een succes te maken van een barbecue zonder vlees of vis.

Praktische tips

Marineren

Til je seitan- of tofubrochettes naar een hoger niveau door ze eerst enkele uren of zelfs een nacht te laten trekken in een smaakvolle marinade. Ook groenten doen het gemarineerd erg goed. Ga je voor een last minute BBQ en is uren marineren geen optie? Gril dan eerst je tofu of seitan goudbruin en gebruik een borsteltje om de marinade erop te smeren. Wees niet zuinig met de marinade en draai regelmatig om zodat je een overheerlijk korstje krijgt. Vooral marinades waar wat suiker in zit, zorgen voor een heerlijk korstje.

Olie

Vegetarische producten bevatten meestal veel minder vet dan vlees en hebben de neiging om snel uit te drogen. Smeer daarom je rooster goed in en voeg ook wat olie toe aan de marinades die je gebruikt.

Gereedschap

Wie af en toe zelfgemaakte veggie burgers op de BBQ legt, zal het zelf al ondervonden hebben: die dingen durven wel al eens uiteen te vallen. Gebruik daarom een klemrooster. Vaak wordt zo’n klem gebruikt om vis in te grillen, maar het is ook ideaal gereedschap om kleine kerstomaatjes of delicate burgers in te grillen.

Gepofte patat

Geen enkele BBQ is geslaagd zonder gepofte aardappelen. De meeste mensen wikkelen de aardappelen hiervoor in aluminiumfolie, maar dat is helemaal niet nodig. Leg je aardappelen gewoon rechtstreeks in de houtskool. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het zorgt ook voor een sterkere gerookte smaak.

Ook onze handige BBQ-gids, staat boordevol tips! Ontdek hem hier.

Vleesjes op de BBQ

Natuurlijk denken de meeste mensen bij het woord BBQ meteen aan vlees, maar ook als je het vlees en de vis weglaat, zijn de mogelijkheden eindeloos. Zelfgemaakte veggieburgers, tofubrochettes en seitanspiesjes, heerlijk gegrilde groenten en fruit zoals portobello’s, kerstomaatjes, aubergines, ananas, perziken en mango, of gewoon kant-en-klare producten uit de supermarkt of biowinkel, ze doen het allemaal goed op de gril.

De beste kant-en-klare vleesvervangers voor op de bbq!
Als je op zoek bent naar iets dat de smaak van vlees zoveel mogelijk benadert, dan kan je best op zoek naar de Greenway producten en de Beyond Meat producten. Ben je echte burgerfan, probeer dan deze burgers die écht naar vlees smaken. In de zomer vind je ook barbecuepakketten van Greenway in de supermarkt.

Eigenlijk kun je veel vleesvervangers op de BBQ leggen, alleen de gepaneerde producten zijn echt geen goed idee.

Zelf de handen ineenslaan
Wil je je burgers, spiesjes, worstjes liever zelf maken? Of verkies je gegrilde groenten? Ontdek de beste BBQ-recepten hier!
Ook het kookboek 'Groente op de grill' van Martin Nordin staat boordevol heerlijke recepten.
Ontdek het recept voor gegrilde erwten en lente-ui met munt en sojascheuten hier!

Sausjes

Geen barbecue zonder sausjes. Wij selecteerden de beste recepten voor heerlijke homemade sausjes.

De lekkerste pesto
2 teentjes knoflook
3 el olijfolie
3 el zonnebloempitten (of pijnboompitjes)
40 g geroosterde cashewnoten
1 el gistvlokken (optioneel)
1 bosje verse basilicum
zout en peper

Mix alle ingrediënten, behalve de basilicum, fijn met een staafmixer. Mix tot je een smeuïge pasta krijgt. Voeg dan de verse basilicum toe en mix kort nog even mee.

Tomaten-kruidensalsa
3 tomaten
olijfolie
balsamicoazijn
verse kruiden zoals peterselie, basilicum, rucola en bieslook

Pel de tomaten door ze heel even in kokend water te dompelen en dan te laten schrikken in koud water. Snijd ze in kleine stukjes en verwijder de zaadjes. Snijd de kruiden en roer ze door de tomaten met wat olijfolie en balsamicoazijn naar smaak.

Hamburgersaus
100 ml ketchup
2 el agavenectar (of iets anders zoet)
1 el olijfolie
1 tl chilipoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl oregano

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en smeer je favoriete veggie burger ermee in.

Mayonaise zonder ei
1 el appelazijn
1/2 tl mosterd
1/2 tl zout
3 el aquafaba (kikkererwtenvocht)
240 ml koolzaadolie

Giet de appelazijn, mosterd, zout en kikkererwtenvocht in een hoge mengbeker en mix tot het ingedikt is.
Voeg langzaam de olie toe terwijl je verder blijft mixen en tot je een mooie, smeuïge mayonaise hebt.
Zet in de koelkast en laat nog even verder opstijven.

Looksaus
150 g cashewnoten enkele uren in water geweekt
120 ml water
sap van een citroen
2 tl appelazijn
4 - 5 tenen knoflook (+ enkele tenen geroosterde knoflook)
1 tl uienpoeder
3 el olijfolie
1 tl mosterd
1 el edelgistvlokken
1/4 - 1/2 zout
fijngehakte bieslook

Giet de geweekte cashewnoten af en blend alle ingrediënten, behalve de bieslook, tot een romige gladde saus. Roer er de bieslook onder. Wanneer je deze saus serveert met gegrilde groenten, rooster dan enkele ongepelde tenen knoflook mee en blend ze mee voor de saus.

Mango-tomatenchutney
3 rode ajuinen , gehakt
3 teentjes knoflook , geperst
gember, ter grootte van een duim, geraspt
3 jeneverbes
1 tl korianderzaadjes
1 rijpe mango , in blokjes
3 tomaten , in blokjes
100 g gedroogde mango's , in stukjes
2 el ahornsiroop
2 el appelazijn
2 - 3 chilipepers , al dan niet met zaadjes erbij, fijngehakt
1 limoen
zout
olijfolie

Stoof de gehakte ui aan in olijfolie met een snuifje zout. Voeg na twee minuten de fijngesnipperde look, de geraspte gember, korianderzaad en jeneverbesjes toe en laat vijf minuten verder stoven. Voeg dan de verse en gedroogde mango toe, de tomaten en chilipepers en laat nog eens tien minuten stoven. Vervolgens voeg je de appelazijn, ahornsiroop, de zeste en het sap van de limoen toe en een flinke snuif zout. Laat nog vijf minuten sudderen en klaar!

Meer inspiratie

Smakelijk!

07/07/2020

Verticale tabs