Belgen zijn meer dan ooit klaar voor de VeggieChallenge in maart. Jij ook?

wrapper2

wrapper

Belgen zijn meer dan ooit klaar voor de VeggieChallenge in maart. Uit onderzoek van iVOX in opdracht van EVA vzw blijkt dat 1 op 3 Belgen minstens wekelijks vegetarisch eet en 4 op 10 vleeseters wil in de toekomst minder vlees eten.

Met de VeggieChallenge, die op 1 maart van start gaat, speelt EVA vzw hierop in. Samen met hoofdpartners Colruyt Group (met de formules Colruyt Laagste Prijzen, Collect & Go, OKay, Spar Colruyt Group, Bio-Planet, Solucious en Colruyt Group Academy) en Garden Gourmet en met De Morgen als mediapartner wil de EVA minstens 30 000 Belgen inspireren om een maand (meer) veggie of vegan te eten. Al meer dan 5000 Belgen schreven zich in.

Vleesconsumptie in België blijft verder dalen

In januari 2022 deed iVOX in opdracht van EVA vzw onderzoek naar de eetgewoonten van de Belgen. Daaruit blijkt dat het aantal Belgen dat dagelijks vlees of vis eet, blijft dalen. Slechts 68 % van de Belgen noemt zich nog omnivoor. Het percentage (bijna-)vegetariërs en veganisten blijft nog klein, maar stijgt wel significant ten opzichte van 2020, van 5 % naar 8 %. Ook het aantal flexitariërs groeit: 28 % van de Belgen eet minstens 3 dagen per week vegetarisch. In 2020 was dat 25 %. Nog meer goed nieuws: 4 op de 10 vleeseters wil in de toekomst minder vlees eten. Het is opvallend dat vooral vrouwen en jongeren het minst vlees eten. Bij de Belgen jonger dan 35 eet nog maar 58 % elke dag vlees en vis.
De toekomst is dus echt plantaardig! Ook Garden Gourmet liet eind 2021 onderzoek uitvoeren (Vleesvervangersmonitor), daarin gaf 36 % van de respondenten aan dat ze in 2021 minder vlees zijn gaan eten of eten ondertussen volledig plantaardig.

VeggieChallenge maakt het makkelijk

De Belgen zijn meer dan ooit klaar om vaker veggie te eten tijden de VeggieChallenge in maart. Iedereen die zich gratis inschrijft op www.veggiechallenge.be krijgt hiervoor de nodige ondersteuning, met weekmenu’s, gezondheidsinfo en producttips. En er zijn ook verschillende wedstrijden waarbij lekkers valt te winnen!

De VeggieChallenge kan ook op de steun van verschillende ambassadeurs rekenen, zoals chef Wim Ballieu. Hij zorgt, in samenwerking met Garden Gourmet, voor een extra veggie aanbod in zijn restaurants, zo wil hij iedereen ook tonen hoe lekker en eenvoudig het kan zijn. “Plantaardig eten zou geen challenge mogen zijn. Het is onze taak als chefs om te bewijzen en te inspireren hoe lekker het is om enkele dagen in de week geen vlees te eten.”
Ook voormalig zwemster Fanny Lecluyse kan iedereen aanraden om mee te doen: "Als ex-topsporter kan ik zeggen dat plantaardig eten en topsport perfect samen gaan. Toen ik meer plantaardig begon te eten, ondervond ik alleen maar positieve effecten. Ik voelde me beter in mijn vel en kon trainingen beter afwerken."

Steden en bedrijven zetten in op veggie

Ook 13 Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten doen mee: Leuven, Oostende, Gent, Hasselt, Genk, Mechelen, Kortrijk, Brugge, Deinze, Sint-Gillis, Elsene, Sint-Agatha-Berchem en Jette, roepen hun inwoners op om mee te doen. In 2021 woonden de beste Veggie Burgers in Leuven, daar waren er het meest aantal deelnemers per aantal inwoners. Maar er is stevige concurrentie dit jaar. Zo zetten in Oostende heel wat horecazaken extra in op veggie en vegan maaltijden tijdens de campagne.
Verschillende bedrijven doen ook mee met de VeggieChallenge, zo roepen Colruyt Group, Nestlé, VITO, BNP Paribas, De Triangel, Actiris, Cultuurcentrum Diest, EESC en az Sint-Blasius hun werknemers op om mee te doen.

Partners Garden Gourmet, Colruyt Group en De Morgen

Colruyt Group en Garden Gourmet scharen zich als hoofdpartners volop achter de campagne. Vanaf half februari en de hele maand maart zal de VeggieChallenge aanwezig zijn bij verschillende formules van Colruyt Group: Colruyt Laagste Prijzen, Collect & Go, OKay, Spar Colruyt Group, Bio-Planet, Solucious en Colruyt Group Academy.
Garden Gourmet tourt rond met de VeggieChallenge Foodtruck. De Morgen serveert in maart extra vegetarisch leesvoer.

Lancering met Wim Ballieu en de VeggieChallenge Foodtruck

Op zaterdag 26 februari serveert VeggieChallenge ambassadeur Wim Ballieu veggie balletjes en stoemp in de VeggieChallenge Foodtruck in Ter Kamerenbos. Iedereen is welkom tussen 12 en 16 uur (Croquetweg 1, 1000 Brussel)

Doe ook mee met de VeggieChallenge

Schrijf je in en ontvang gratis weekmenu's, achtergrondinfo en producttips!

22/02/2022

Verticale tabs