Bijna helft van de Belgen heeft zijn vleesconsumptie het laatste jaar verminderd

wrapper2

wrapper

Blijkt uit nieuwe cijfers van EVA vzw en iVOX.

Morgen 14 februari lanceert EVA samen met BE Vegan haar nieuwe campagne: Try Vegan. Al bijna 5000 mensen schreven zich in. Waaronder ook enkele BV's zoals Wannes Cappelle, An Lemmens, Ella-June Henrard en Clara Cleymans. Daarmee speelt de organisatie in op de groeiende vraag naar plantaardige voeding. Uit nieuw onderzoek blijkt dat vooral in de grote steden de vegan en veggie eetgewoonten aan een opmars bezig zijn. Met Brussel als koploper.

Bijna de helft van de Belgen (44%) eet nu minder vlees dan een jaar geleden. Daarmee lijkt de dalende trend van de vleesconsumptie in België zich verder te zetten. 7% van de Belgen eet nooit vlees. Samen met de 9% flexitariërs (die minstens drie keer per week vegetarisch eten) betekent dit dat 16% van de Belgen regelmatig vegetarisch eet.
Opmerkelijk is de stijging van het aantal vegetariërs en veganisten in Wallonië. Waar we in 2016 nog een achterstand zagen ten opzichte van Vlaanderen, is die achterstand nu volledig weggewerkt. 1% is veganist, 9% is vegetariër en 9% is flexitariër. In 2016 was dat nog respectievelijk 0%, 2% en 5%.
In Vlaanderen is 1% veganist, 3% vegetariër en 8% flexitariër.

Brussel volgt andere Europese hoofdsteden
Wat de steden betreft, zien we vooral opvallende cijfers voor Brussel. Maar ook in Antwerpen en Gent ligt het aantal veganisten, vegetariërs en flexitariërs hoger.

In Brussel zijn er 4% veganisten en 7% vegetariërs. Vooral het aantal veganisten ligt significant hoger dan in ander Belgische steden en dan in 2016 (0,1%). Daarmee volgt Brussel de evolutie die we al enkele jaren ook in andere hoofdsteden zien zoals Berlijn, Londen en New York. Nog maar 74% van de Brusselaars noemt zich alleseter. Ten opzichte van 84% van de Belgen.

Voor Antwerpen valt vooral het aantal vegetariërs en flexitariërs op. Respectievelijk 7% en 19%. Dat is een significante stijging ten opzichte van 2011. Respectievelijk 4% en 10%.
71% van de Antwerpenaren noemt zich alleseter.

1% van de Gentenaars noemt zich veganist, 6% vegetariër en 15% flexitariër. 77% van de Gentenaars noemt zich alleseter.

Vooral jonge Belgen

Wat verder opvalt is het grotere aantal vegetariërs bij de Belgen jonger dan 34, namelijk 7% t.o.v. 3,5% bij leeftijdscategorie 35-54, en 2% bij 55+. Dat is hoopgevend voor de toekomst. Vooral omdat 43% van de Belgen aangeeft hetzelfde mee te willen eten moest een gezinslid vegetariër of veganist worden.

Dierenwelzijn steeds belangrijker

De belangrijkste reden voor vegetariërs en veganisten is dierenwelzijn. Op de tweede plaats komt milieu en op de derde gezondheid. Maar opvallender is dat ook voor niet-vegetariërs en niet-veganisten dierenwelzijn hoger scoort dan twee jaar geleden. Gezondheid blijft de belangrijkste motivatie. Maar dierenwelzijn staat nu op de tweede plaats, terwijl het milieu gezakt is naar de derde plaats.

Belgen overwegend positief t.o.v. veganisten en vegetariërs

Bijna de helft (47%) houdt bij het koken voor anderen altijd rekening met mensen die vegetariër of vegan zijn. 4 op 5 Belgen (74%) vindt dat er in ieder restaurant een vegetarische optie zou moeten zijn en 48% vindt dat er ook altijd een vegan optie moet zijn op restaurant.

Het indrukwekkende effect van Donderdag Veggiedag
Van de mensen die ooit meegedaan hebben met Donderdag Veggiedag:
- eet 43% nu minder vlees door ooit te starten met Donderdag Veggiedag
- eet 40% nu ook op andere dagen geen vlees door ooit te starten met Donderdag Veggiedag
- is 28% nu vegetariër door ooit te starten met Donderdag Veggiedag

Goede voornemens voor de toekomst
63% van de Belgen denkt dat er in de toekomst steeds meer mensen zullen zijn die vegetarisch eten. En 62% denk dat dit in de toekomst ook een noodzaak zal zijn. Wat veganisten betreft, denkt 43% van de Belgen dat er in de toekomst steeds meer mensen zullen zijn die vegan eten. 40% van de Belgen is van plan om in de toekomst minder vlees en vis te eten.

Try Vegan
Om al die mensen aan te moedigen, is er nu dus Try Vegan. Een gratis coachingsprogramma voor iedereen die zijn maaltijden wil verplantaardigen. De ideale ondersteuning die je nodig hebt om via je vork de wereld te veranderen. Gratis en voor niks krijg je online coaching en begeleiding - zowel via mail als in een Facebookgroep - waarvoor EVA samenwerkt met ervaringsdeskundigen en professionals zoals diëtisten.

Wie doet al mee?
Al bijna 5000 Vlamingen schreven zich in voor Try Vegan, waaronder ook enkele bekende ambassadeurs zoals Clara Cleymans, Wannes Cappelle, Ella-June Henrard, Dimitri Leue en An Lemmens.

Ella-June Henrard: "Als we ondertussen allemaal weten dat een dag zonder rundvlees, evenveel water bespaart als een maand niet douchen, waar wachten we dan in godsnaam nog op?"

Wannes Cappelle: "Plant-aardig is eigenlijk de verkeerde benaming: het is aardig voor de dieren, aardig voor de planeet en aardig voor de mens."

13/02/2018

Verticale tabs