Boekrecensie: Bazaar

wrapper2

wrapper

Bazaar - Vegetarische recepten uit het Midden-Oosten
Sabrina Ghayour
Uitgeverij Good Cook
242 pagina’s
€ 25,95

Sabrina Ghayour heeft met Bazaar - vegetarische recepten uit het Midden-Oosten een kleurrijk en creatief kookboek op de markt gebracht. Het kookboek geeft je precies wat de titel belooft: gerechten zonder vlees of vis, maar boordevol smaak dankzij het gebruik van geurige kruiden.

Bazaar maakt komaf met het idee dat vegetarisch koken per definitie tijdrovend en ingewikkeld is, en toont het belang van specerijen en kruiden in de keuken. Veel gerechten in het kookboek tellen maar een paar verschillende groenten en wat kruiden en bewijzen zo dat je niet per se exotische ingrediënten nodig hebt om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Een bezoekje aan je favoriete supermarkt volstaat om een groot deel van Ghayours recepten klaar te maken. Er zijn natuurlijk ook wel een paar uitzonderingen, maar in dat geval staat bij de minder gebruikelijke ingrediënten duidelijk vermeld waar je ze kan vinden. Elk recept wordt bovendien begeleid door een inleidend tekstje van Ghayour, waarin ze onder andere vertelt over de inspiratiebronnen voor haar gerechten.

Ghayour geeft een Oosterse twist aan klassiekers zoals macaroni door er bijvoorbeeld feta en Turkse chilivlokken aan toe te voegen. Je vindt ook heel wat minder voor de hand liggende smaakcombinaties in Bazaar. Hier is het recept voor een salade met bloedsinaasappelsap, witte bonen en gebakken venkel een mooi voorbeeld van.

De verschillende hoofdstukken waarin het kookboek is opgedeeld maken het makkelijk om te vinden wat je zoekt. De inhoudstafel aan het begin van het boek toont waar je moet kijken als je zin hebt in soep, salades, gebak en nog veel meer. Terwijl sommige kookboeken wat geraspte wortels en tomaat met een dressing erbij al snel een salade durven te noemen, gaat Ghayour een stapje verder. Ze gebruikt haar Midden-Oosterse roots als inspiratie en experimenteert naar hartelust met verschillende groenten, kruiden en fruit.

Wie op zoek is naar een degelijk vegetarisch kookboek met simpele gerechten maar unieke smaken, kan rekenen op Bazaar. Door het gulle gebruik van kaas en eieren zijn de recepten uit Bazaar niet altijd even makkelijk om plantaardig klaar te maken, maar ze vormen een mooie uitdaging voor een hobbykok die de voorkeur geeft aan een keuken zonder zuivel en eieren. Bovendien maken de prachtige foto’s en relatief korte ingrediëntenlijsten van Bazaar een mooie aanwinst voor in je veggie keuken.

04/03/2020

Verticale tabs