Citytrip: vegan in eigen land

wrapper2

wrapper

Vegan-friendly B&B’s en hotels in België. Bestaan ze?

Terwijl vegan restaurants en koffiebars als portobello’s uit de grond schieten, blijft het opvallend stil in de wondere wereld van de hotels en bed and breakfasts. Je moet al goed zoeken om gastenverblijven te vinden die zichzelf als vegan-friendly profileren.

Gelukkig voor iedereen die graag plantaardig eet, zijn er enkele etablissementen die maar wat graag vegan opties aanbieden. Onderaan dit artikel vind je een overzicht van vegan en/of vegan-friendly B&B’s en hotels in België.

Maar om te weten hoe het er in zo’n verblijf aan toe gaat, moet je er heen. Ik nam contact op met B&B Dageraad in het Limburgse Bocholt en kreeg prompt de uitnodiging om er de nacht (inclusief vegan ontbijt) door te brengen. Slapen en eten. Yes, please.

Een warme blik of drie

Vanaf het moment waarop de voordeur open zwaaide tot ik de volgende dag na een stevige wandeling in de buurt mijn ontbijtrestjes kwam ophalen, voelde ik me hier welkom. Niet zoals een toerist zich welkom voelt in een middeleeuwse kerk. Wel zoals een goede vriend van de familie die elke vrijdagavond komt kleurenwiezen. Een enthousiast onthaal met een warme blik of drie.

In de gezellige tuin babbelden we meteen een eind weg over vloeren, kitten en plantaardig eten. In die volgorde. Uitbaters Laszlo Hajnal (51) en Veerle Verheyden (52) renoveerden dan ook eigenhandig de oude hoeve. Na 30 jaar arbeid in de zorg, wou Veerle eindelijk haar droom waarmaken om een eigen bed and breakfast te beginnen.

“Mijn dochter Charlotte (24) en ik praatten er al jaren over om samen een B&B uit te baten. We zijn het kookduo van de familie. Was er een familiefeest, dan kozen we al maanden op voorhand een thema waarop we een menu baseerden. In de zomervakantie bedisselden we al op de terugrit in de auto wat we zouden maken, inclusief alle aankleding.”

Als inwijkelingen uit het Vlaams-Brabantse Tremelo zocht en vond de familie Hajnal een charmante hoeve in het rustige, groene Limburg. Een jaar renovatiewerken en een naamplaatje later, begonnen ze in april van dit jaar een nieuw hoofdstuk. “Hajnal is Hongaars voor ‘Dageraad’”, vertelt Veerle. “Laszlo’s vader is Hongaar en dageraad klinkt gewoon goed. Mijn dochter Charlotte (die ‘s morgens mee voor het ontbijt zorgt) en ik zijn beiden ochtendmensen, dus dat klopte helemaal.”

Meer dan droge cornflakes met sojamelk

Charlotte eet al twee jaar plantaardig . Haar broer Robbe was de eerste van de familie die afscheid nam van vlees. Dat hij al veggie at, sterkte Charlotte om haar ouders te vertellen dat ze het ook anders wou. “‘Mama, ik moet iets zeggen'. Toen Charlotte me zo aansprak, dacht ik dat er iets verschrikkelijks was gebeurd. Maar blijkbaar wou ze gewoon vanaf toen vegetarisch eten.” herinnert Veerle zich. De stap naar volledig plantaardige voeding was klein.

Al snel kreeg Charlotte het idee om B&B Dageraad te profileren als vegan-friendly. “Er was, en er is nog steeds, weinig aanbod voor wie plantaardig wil eten. Dat is dus een extra troef voor onze bed and breakfast. Ik apprecieer het zelf ook wanneer ik me als veganist ergens volledig op mijn gemak kan voelen omdat men rekening houdt met mijn keuze. Een volledig vegan ontbijt maakt iedereen die plantaardig eet gelukkig. Zeker als men verder nadenkt dan droge cornflakes met sojamelk, want je kan ook superlui vegan eten. Daarom wou ik van in het begin een echt, zelfgemaakt vegan ontbijt voor onze B&B.” “Geen ontbijtbuffet, maar kleine tapas.” voegt Veerle toe.

Wie dacht dat de melding ‘Geschikt voor vegetariërs en veganisten’ op de website zou betekenen dat vleeseters een ander logies zouden zoeken, vergist zich. “Gewoonlijk krijgen we zakenmensen en koppels over de vloer. Daar zijn zowel vleeseters als vegetariërs en veganisten bij. We zien wel dat bij gemengde groepen iedereen wel eens iets vegan probeert. Meestal zijn ze aangenaam verrast en vragen ze ons hoe we nu in godsnaam roerei of koffiekoeken plantaardig maken. Je merkt dat niet-veganisten steeds nieuwsgieriger worden. Vaak bevat het ‘gewone’ ontbijt ook plantaardige tapas. Mensen hebben geen idee dat ze vegan aan het eten zijn. Voor alles wat je moeiteloos vegan kan maken, vermijden we dierlijke producten. Ook wanneer we voor onszelf koken. Puree en witte saus bijvoorbeeld. Dat kan vanzelf met plantaardige melk. Gewone room gebruiken we ook niet meer.”

Je hele verblijf kan vegan zijn

In mijn onberispelijke kamer doe ik mijn best om iets te vinden dat een vegan zou kunnen storen. Lastig, want geen dons te bespeuren in het comfortabele bed. En de douchegel, shampoo en handzeep zijn allemaal van een cruelty-free-collectie van Rituals. Het synthetische dierenvel op de bank naast het bed oogt wel wat vreemd, maar meer valt er niet op aan te merken.

“We vinden het belangrijk dat je hele verblijf vegan kan zijn. De streekbieren die we hier verkopen zijn dat trouwens ook.” zegt Veerle trots.

Ik trek nog even Bocholt in en schuif de benen onder tafel bij Zus & Zo. (10% korting voor EVA-leden!) Op de kaart staan vier plantaardige gerechten. Ik bestel de Indiaas-Afrikaanse curry en ben blij dat de kokosmelk het gerecht niet overheerst maar net mooi in balans houdt. Een maaltijd zonder dessert is een snack. Dus ik vraag ook een trio van plantaardig ijs. Voor die combo van amandelmelk, karamel en pecannoten mogen ze mij altijd wakker maken. (Niet bellen, mijn gsm staat ‘s nachts op stil. En ligt in de kelder.)

Vegan is niet saai

Eindelijk. Ochtend. Ontwaken onder de douche en dan naar beneden. Het ochtendlicht fleurt de ontbijttafel van de Dageraad op. Niet dat het nodig is. Ik heb immers geen idee meer hoe de tafel zelf er uitzag. Die zit verstopt onder - heb je een momentje? - een mini-quiche met prei en broccoli, lekker gekruide avocado, notenkaas met walnoten, een potje abrikoos-kiwiyoghurt met granola, een pannetje roertofu met tomaat, lente-ui en spinazie, een kan vers fruitsap van sinaasappel, appel, meloen en aardbeien, een mandje met 3 soorten brood, potjes met confituur, choco en hagelslag, en dan 2 verdomd lekkere koffiekoeken (gevuld met pecannoten en aardbeienconfituur).

Ik neem mezelf voor van alles minstens een hapje te proeven. Dat ik alles binnen het kwartier naar binnen zou spelen, had ik niet voorzien. De zelfgemaakte koffiekoekjes kraken tussen mijn tanden. De mierzoete vulling die je gewoonlijk bij de bakker vindt, blijft achterwege. Dit is helemaal mijn ding. Het valt me op dat het koppel dat bij me aan tafel zit zich ook - naast enkele bordjes met vlees, vis en eieren - tegoed doet aan enkele plantaardige tapas.

Wanneer mensen langer blijven, passen Veerle en Charlotte de tapas aan zodat hun gasten niet elke dag hetzelfde op hun bord krijgen. “Volgende week komt er een koppel van maandag tot zondag. We vragen altijd meteen of onze gasten al dan niet veggie of vegan willen eten. Maar hier en daar gooien we er toch plantaardige gerechtjes tussen. Als we niet vertellen dat het vegan is, zouden ze het nooit weten. Kijk, we willen dat wie graag plantaardig eet zich hier volledig op z’n gemak voelt. Maar we tonen andere gasten ook graag dat vegan niet saai is. Met Kerstmis bij oma maak ik al jaren pecannotenkoekjes. Mijn familie vraagt nog elk jaar of die dan echt plantaardig zijn.” lacht Charlotte.

Geen volledig vegan B&B

Charlotte en Veerle hopen in de nabije toekomst uit te pakken met picknickmanden en avondeten. Zowel ‘gewone’ als vegetarische en volledig plantaardige. En een groot stuk van de hoeve zou nog plaats bieden voor extra gasten.

Een volledig vegan bed and breakfast is niet de bedoeling. “Als het aan Charlotte lag, wel.” grinnikt Veerle. “Vroeger had ik daar meer de neiging toe, maar ik geloof in de rustige en positieve aanpak. Ik wil niemand pushen om veganist te worden. Een collega van me is zelfs zonder dat ik het wist overgeschakeld op een volledig plantaardig dieet omdat ze zag wat ik allemaal meenam. Je merkt dat dat werkt.”

Adressen andere hotels en B&B’s

Vlaanderen

B&B Dageraad
Oudeweg 3, 3950 Bocholt
www.dageraadbb.com
Kamers voor 2 vanaf € 95 per nacht (incl. btw)
10% korting voor EVA-leden

AM/PM
Een volledig plantaardige B&B, verzorgingsproducten inbegrepen. AM/PM is erg mooi gelegen in het fantastische Brugge, op een kwartiertje stappen van het Belfort. Da’s natuurlijk een stevige troef om op tafel te gooien bij het kleurenwiezen.

Singel 10, 8000 Brugge
bruges-bedandbreakfast.com

B&B ‘t Oud Schooltje
In het oude dorpsklooster van het West-Vlaamse Stavele eet je plantaardig ontbijt en diner in een authentieke kapel. Gelegen in de Westhoek op 5 minuten van de Franse grens, aan de oevers van de IJzer.

Zwanestraat 9, 8691 Stavele (Alveringem)
toudschooltje.be

Wallonië

Domaine du Chien
Ten westen van de Baraque Fraiture in de feeërieke Ardennen vind je Domaine du Chien, waar de uitbaters ook oude en gehandicapte honden opvangen. De opbrengst van de B&B - met plantaardig ontbijt en diner - gaat volledig naar de verzorging van deze viervoeters.

Rue Saint Donat 25 6987 Devantave (Rendeux)
domaineduchain.be

La Ferme du Bois-le-Comte
Plantaardig smullen met uitzicht op de groene Ardense heuvels, vlak bij de Abdij van Orval? Dat klinkt als La Ferme du Bois-le-Comte. Wie midden in dit geweldige stukje natuur struikelt, heeft 50% kans om in Frankrijk te vallen.

Bois-le-Comte 1, 6823 Villers-devant-Orval
boislecomte.be

In Motion
Deze B&B serveert veggie en plantaardige maaltijden op de taalgrens. Dit kleine eco-boerderijtje draait om de verstrengeling van rust en natuur. Je krijgt hier alles wat je nodig hebt, behalve wifi. Ideaal voor een ‘digital detox’.

Rue du Henrifontaine 17, 4280 Bertrée-Hannut
in-motion.be

04/03/2020

Verticale tabs