Community Event 2016

wrapper2

wrapper

Het community event was een groot succes! Bedankt aan iedereen die is afgekomen om er een mooie dag van te maken samen met ons. Kon je er niet bij zijn, maar ben je wel benieuwd hoe het was? Neem dan hier een kijkje.

Programma

Je kunt per tijdsblok kiezen welke workshop of lezing je graag wil volgen
Klik hier voor een duidelijk overzicht.

Tijd Wat
10h30-12h30
Potluckbrunch
12h30-13h45
Plantaardig ondernemen met Vedge en Shavt
Weet wie je eet met Stijn Bruers
Blog je gezond met Silke Desaever en Elien Van De Walle
Hoe word ik een goede veggie ambassadeur? Tobias Leenaert
14h00-15h15
Lean & agile met Francis Laleman
Duurzaam feesten met Sofie Wahlen en Nathalie Van Looy van Ieperfest
Homemade vegan ondernemen met Marieke Wyns en Peggy Acke
Veggie vlees met Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager
Vegan hapjes met Manon Macaron
15h30-16h30
Hoe co-creatie stimuleren? Eefje Cottenier van de Stuyverij
Stop verspilling met Joris Lens van AUB-SVP, Steven Desair van Eatmosphere en Nele Vandersickel van blog Schonestadmeisje
Toveren met smartphones met Olivia Behaegel van Fitfoodness en Eveline Boone van French Beans
Kweekvlees, binnenkort in de supermarkt? Mark Post, Cor Van Der Weele en moderator Tobias Leenaert
Raw Food desserts met Neri De Meester
Info over de gastsprekers

.10h30-12h30

Potluckbrunch | Amazone, Lima, GIP Authentic Food, De Geflipte Wortel, Vedge, Hobbit, Abinda, AUB-SVP, Eatmosphere, La Vie est Belle, Bakkerij Hans, Caffungi, Bloomon en Shavt.
Het is de bedoeling dat iedereen een plantaardig gerechtje meebrengt zodat we een mooi buffet creëren en we zo recepten kunnen uitwisselen.

12h30-13h45

Weet wie je eet | Stijn Bruers

Wat slachten, bestellen, kopen, bakken en braden we nu eigenlijk allemaal? Varkens, kippen, koeien, … En wat is de impact daarvan op onze planeet? Stijn Bruers tovert met cijfermateriaal duizenden redenen uit zijn mouw om geen dieren te eten.

Stijn Bruers is doctor in de theoretische natuurkunde en ecologie. Bruers heeft zich verder ook verdiept in de moraalwetenschappen aan de UGent, meer specifiek in dierenethiek. Daarnaast is hij projectverantwoordelijke ecologische voetafdruk bij Ecolife vzw.
Blog Stijn Bruers

Blog je gezond | Silke Desaever van de blog Julienne en Elien Van De Walle van Death Star On a Mission

Wil je zelf ook wel bloggen maar weet je niet waar te beginnen? Leer hoe het moet van deze twee dames. Silke en Elien helpen je op weg om misschien wel de blogger van het jaar te worden.

Silke Desaever blogt al enkele jaren over leuke eetadresjes, goede kookboeken en gezonde voeding. Ze is afgestudeerd als diëtiste aan Hogeschool Gent. Met veel humor en enthousiasme verzorgt Silke ook kookworkshops bij EVA. Met de rubriek Count Your Blessings blikt ze ook altijd even terug op de mooiste momenten van de week. Kortom, een enthousiaste toffe madam die je zeker eens aan het woord wil horen.
Blog Julienne

Elien Van De Walle schrijft eerlijke en open blogberichten over het leven als veganist. Sinds kort deelt ze ook haar verhalen via Youtube. Elien maakt ons wegwijs in de wondere wereld van het veganisme op een zeer herkenbare manier. Dankzij haar vlotte pen en vloeiend Engels reikt ze zelfs over de landsgrenzen heen.
Blog Death Star On a Mission
Youtube Death Star On a Mission

Hoe word ik een goede veggie ambassadeur? | Tobias Leenaert

Eet je regelmatig veggie of vegan en wil je graag anderen inspireren om hetzelfde te doen? Tobias Leenaert, bezieler en oprichter van EVA houdt zich bezig met de beste strategieën en communicatietools voor plantaardige organisaties. Hoe mensen mobiliseren zonder met de vinger te zwaaien, zonder hen tot iets te verplichten? Een hele uitdaging. Tobias legt ons uit hoe we goede veggie ambassadeurs kunnen worden.

Meer info op Vegan Strategist

Plantaardig ondernemen | Pieter Vanderwegen van Vedge en Kobe Mangelschots van Shavt

Stroomt er ondernemersbloed door je aderen? Neem samen met Vedge en Shavt de sprong in het ondernemersbad want plantaardige voeding is hip. Zij vertellen je over hun eerste stappen en hoe ze in een plantaardige toekomst willen blijven investeren.

Shavt is een Leuvens winkeltje dat vegan producten aanbiedt met een voorliefde voor plantaardige kaas. Vegan-’kaas’maker Kobe Mangelschots maakte zijn droom waar en baat sinds 2014 de winkel uit. Hoe die droom tot stand is gekomen, vertelt hij je zelf.
Site Shavt
Vedge, een eigenzinnige vegan winkel in Gent. Je vindt er producten die in geen enkele andere Belgische winkel te vinden zijn. Ideaal dus om nieuwe dingen te ontdekken. Vedge beschrijft zijn producten als “medelevend modieus & bourgondisch vegetarisch”. Vedge wil naar de toekomst kijken en vindt dat vegan of veggie leven geen opoffering mag zijn daarom helpen ze nieuwe initiatieven en producten lanceren op de Belgische markt. Zo introduceerden ze al Tofurky, Wilmersburger, DAIYA,... Wat is er nieuw op de markt en hoe plaats je het op een goede manier in de rekken?
Site vedge

14h00-15h15

Duurzaam feesten | Sofie Wahlen en Nathalie Van Looy van Ieperfest

Zie je evenementen ook liever groen en duurzaam? Ben je benieuwd hoe anderen het groots aanpakken. Het hardcore festival in Ieper, Ieperfest is aan zijn 24ste editie toe. Ze zetten zich elk jaar in om het festival zo duurzaam mogelijk te maken, zo is al het eten op het festival helemaal plantaardig. Ludiek voegen ze er aan toe dat het meest duurzame zou zijn om het festival af te lassen. Maar laat dat geen optie zijn. Ieperfest won vorig jaar voor de vierde keer de nationale OVAM green event award. Sofie en Nathalie komen vertellen aan welke voorwaarden moet worden voldaan om zo’n award in de wacht te slepen. En hoe ze ieder jaar opnieuw duizenden festivalgangers laten genieten van vegan festivalfood.
Site Ieperfest

Homemade vegan ondernemers | Marieke Wyns van Chez Mariette en Peggie Acke van Carrotterie2000

Plantaardige start-ups Chez Mariette en Carotterie 2000 zoeken hun weg in de markt. Ze vertellen je met welke spannende uitdagingen ze te maken krijgen en welke obstakels ze hebben overwonnen

Marieke Wyns van Chez Mariette wil plantaardige voeding voor iedereen toegankelijk maken. Daarom ging ze eind 2015 als zelfstandige ondernemer van start met verschillende afhaalpunten in Brugge, Gent en Loppem Om mensen warm te maken, geeft Marieke ook workshops en is er een keer per maand een zondagse brunch.
Instagram Chez Mariette
Peggie Acke kwam net op het juiste moment het perfecte pand tegen in Antwerpen. Ze vestigde er in oktober 2015 Carotterie 2000. Huisbaas Bent Van Looy staat vol vertrouwen achter haar project. Ondertussen is het al een gevestigde waarde in de stad waar je terecht kan voor een ontbijt of middagmaal. Dagvers en gezond. Ook onmiddellijk de reden waarom Peggie Acke niet met een vaste menukaart werkt. Liever seizoensgebonden, bio en vers.
Site Carotterie 2000

Veggie vlees | Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager

Eet je graag veggie of vegan maar mis je soms de bite van een stuk vlees? Dan zorgt De Vegetarische Slager voor de oplossing. Oprichter Jaap Korteweg komt zelf vertellen over zijn nieuwste projecten en hoe je op grote schaal kan ondernemen.

Jaap Korteweg is 9e generatie boer en oprichter van De Vegetarische Slager. Nadat zijn bedrijf slachtoffer werd van de gekkekoeienziekte, werd hij vegetariër. Uit onvrede over het bestaande assortiment, besloot hij zelf producten aan te bieden. Producten die volledig veggie zijn maar het uitzicht en de textuur van vlees evenaren. Vijf jaar geleden begon Korteweg met een klein winkeltje in den Haag. Het succes was immens. In Breda wordt nu volop de grootste vegetarische fabriek in de wereld gebouwd. In de zomer van 2016 moet de fabriek klaar zijn. Zijn doel? De grootste slager ter wereld worden.
Site De Vegetarische Slager

Kookworkshop plantaardige hapjes | Manon Macaron

Zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Manon Van Aerschot blogt al twee jaar lang over de lekkerste gerechten en tofste adresjes in Antwerpen. Niks leuker dan dit ook met anderen te kunnen delen. Naast zoete à la Manon Macaron gerechten zijn er ook tal van hartige gerechten terug te vinden op haar blog.
Site Manon Macaron

Lean & agile | Francis Laleman

Francis Laleman reisde de wereld rond als academisch onderzoeker en radioreporter. Zo kwam hij in India terecht en leerde er alles over interculturele relaties. Vandaag reist hij nog steeds de wereld rond, maar nu als senior consultant, interculturele blikopener, corporate learning & development en specialist in het trainers-en train-the trainers-vak. Francis vertelt uit eigen ervaringen waardoor een bevlogen spreker voor u staat. Hij begeleidt ook EVA in de omschakeling naar een Lean-structuur. Hoe kan je een organisatie laten draaien zonder bedrijfsleider? Hoe werkt een horizontale werkstructuur? Leer het bij Francis Laleman.

15h30-16h30

Stop verspilling | Joris Lens van AUB-SVP, Steven Desair van Eatmosphere en Nele Vandersickel van blog schonestadmeisje

Elk stuk fruit apart in een plastic zakje, meer verpakking dan inhoud bij de pakjes koeken, ... Zo raakt onze vuilniszak snel gevuld. Nele van schonestadmeisje helpt om de berg afval te minderen door een bijna afvalloos huishouden te runnen. Minder plastic in de vuilnisbak en meer eten op ons bord. Pain Perdu helpt je samen naar oplossingen te zoeken om ook de voedselverspilling tegen te gaan. Want waar gaan al die producten naartoe die troosteloos in de warenhuisrekken blijven liggen? Op naar een lege vuilniszak!

Joris Lens en Mathias Dircx van Brussels restaurant AUB-SVP sloegen samen met Steven Desair van Eatmosphere de handen in elkaar voor een nieuw evenement Pain Perdu. Een initiatief om voedseloverschotten te recupereren en voedselverspilling aan te kaarten. Daarvoor zet AUB-SVP zijn deuren open en biedt een 6-gangenmenu aan louter gemaakt uit voedseloverschotten. Ze maakten een eerste succesvolle start in maart. Met het geld dat ze uit de evenementen ophalen willen ze verder sensibiliseren.
Site: AUB-SVP Eatmosphere
Nele Vandersickel en Ortja Wille delen hun ervaring om zo afvalarm en duurzaam mogelijk te leven op de blog schonestadsmeisje. En de stad die op hun blog centraal staat is Gent. Nele wil proberen om over een jaar volledig vrij van afval te leven. Wie krijgt zin om na deze uiteenzetting zelf aan de slag te gaan in eigen stad? Nele geeft je alvast enkele tips voor een goede start.
Blog schonstadmeisje

Toveren met smartphones | Eveline Boone van French Beans en Olivia Behaegel van Fitfoodness

Op restaurant krijg je vaak de lekkerste gerechten voorgeschoteld die je dan ook zo snel mogelijk online wil delen met vrienden en familie. Maar vaak ziet de foto er minder smakelijk uit dan het gerecht dat voor je neus staat. Tijdens deze workshop krijg je tips & tricks voor heerlijke foto’s. Met hulp van professioneel fotografe Eveline Boone van French Beans en foodstyliste Olivia Behaegel van Fitfoodness. Neem je smartphone mee en ga zelf aan de slag.
Site French Beans
Instagram Fitfoodness, French Beans

Hoe co-creatie stimuleren? | Eefje Cottenier van de Stuyverij
Hoe gaan we voor meer balans in ons leven en hoe werken we aan een leefbare samenleving? De Stuyverij biedt mensen een netwerk en ruimte aan om te zoeken naar een nieuwe balans tussen werk, persoonlijke ontwikkeling en gezin. Met hun ontmoetingsplek of beter Stuyfhuis in Kortrijk wil de Stuyverij mensen aanzetten zelf aan de slag te gaan, te inspireren en meer versterking aan elkaar te bieden. Kortom, hoe kunnen we elkaar helpen en stimuleren en op die manier iets nieuw creëren? Binnenkort co-creatie en Stuyfhuizen in heel Vlaanderen? Benieuwd welke initiatieven er zo ontstaan? Of ben je zelf aan het trappelen van ongeduld om samen nieuwe dingen in elkaar te steken? Eefje van de Stuyverij helpt je op weg.
Site De Stuyverij

Workshop Raw Food | Neri De Meester
Neri De Meester is afgestudeerd als Raw Food chef aan ‘The Living Light Culinary Institute in California. Ze maakt jullie met plezier wegwijs in de wondere wereld van Raw Food desserts. Dat wordt smullen!

Kweekvlees, binnenkort in de supermarkt? | Mark Post en Cor Van Der Weele, moderator Tobias Leenaert
Eten we binnenkort vlees dat groeit in een laboratorium en waar geen dieren meer aan te pas komen? Volgens professor Mark Post is het een zekerheid. In augustus 2013 presenteerde hij de eerste hamburger gemaakt uit kweekvlees in Londen. Over vijf jaar wil hij kweekvlees aan consumenten kunnen voorschotelen. Zijn we er klaar voor? Die vraag stelde professor humanistische wijsbegeerte Cor Van Der Weele zich ook. Zij onderzocht hoe mensen reageren op kweekvlees. Walgen we hier van? Gaat dit in tegen al onze waarden en normen of is het gewoon heel eenvoudig en eten we binnenkort allemaal labovlees?
Mark Post en Cor Van Der Weele gaan in gesprek met Tobias Leenaert als moderator.

Mark Post is hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht. Hij onderzoekt de mogelijkheden tot het exploiteren van kweekvlees op grote schaal. Samen met Peter Verstraate richtte hij het bedrijf Mosa Meat op. Met dat bedrijf willen ze kweekvlees verkoopbaar maken. Mark Post word nu ook wel de “vleesprofessor” genoemd.
Site Cultured Beef
Cor Van Der Weele is bijzonder hoogleraar humanistische wijsbegeerte aan de universiteit van Wageningen. Ze studeerde biologie en wijsbegeerte. Interessegebied: verborgen ambivalenties ook wel het spanningsveld dat gecreëerd wordt bij dubbele gevoelens die opspelen bij persoonlijke of maatschappelijke vraagstukken.
Interview Cor Van Der Weele

Praktisch

Wanneer?
Zaterdag 16 april 2016

Wie?
Voor leden en EVA-vrijwilligers is het gratis.
Wie geen lid of vrijwilliger is betaalt €10.

Waar?
Kruispunt voor gendergelijkheid Amazone in Brussel
Rue du Meridien (Middaglijnstraat) 10, 1210 Brussel
Plan

Bereikbaarheid
Met metro en tram (MIVB)
Metro 2 & 6, haltes Kruidtuin of Madou
Tram 92 & 94, halte Kruidtuin
Bus 61, 63 & 65, halte Quetelet

Met de trein (NMBS)
Station Brussel-Noord (15 minuten wandelafstand)

Met de fiets
Gratis fietsenstalling beschikbaar

Met de auto
Gratis parking in het gebouw

Schrijf je in

Schrijf je hier in. Voor leden en EVA-vrijwilligers is het gratis. Anderen betalen €10 op het rekeningnummer BE53 5230 8011 0153 met als mededeling 'Community Event 2016 Naam + Voornaam'.

18/03/2016

Verticale tabs