De foodtrends van 2016

wrapper2

wrapper

Waar gaan we met z'n allen warm voor lopen in 2016?

Wij hopen op de massale doorbraak van gefermenteerd lekkers. Bij Boom in Gent kikkerden we helemaal op van onze zondagskater met een kefir-mandarijn-limonade. Ook bij Nicolas Decloedt, de chef die ons van het wereldveggiedaggerecht voorzag en garant staat voor fine dining in z'n huiskamer, kregen we een kefirdrankje als aperitief. Onze huisfotografe Leentje van Kook Eet Leef leert je hoe je rode kool, bloemkool en radijsjes kunt omtoveren tot een zoet-zure hartigheid.

De grootste opvallers voor 2016 worden de bescheiden bonen! De VN kondigt het komende jaar aan als het jaar van de peulvrucht, en wie zijn wij om daar iets tegenin te brengen? Kikkererwten, linzen in alle kleuren en bonen in alle formaten zijn eiwitbommetjes die we sowieso niet uit het oog verliezen in de vegetarische keuken. De nieuwkomers in de biowinkel zijn tempeh en spreads op basis van lupine (ook een peulvrucht). In Berlijn vonden we al plantaardige melk op basis van lupine, en tijdens een tripje in Nederland kochten we gedroogde lupinebonen, regionaal geteeld. Hou ons in de gaten want in februari en maart trakteren we je met kookvideo's over hoe je met peulvruchten iets lekkers uit je mouw kunt toveren!

Zeewier... We voorspelden in 2015 veel zeewier, maar behalve een mooi uitgegeven zeewierboek bleef de zeegroente toch nog een beetje in het hoekje van de biowinkel steken. Zullen we met z'n allen afspreken dat we deze ziltigheid eens een kans geven dit jaar? Om te starten neemt onze hummus met zeewier toch een noemenswaardige poging naar een lekkere variant op tonijnsalade. Zeekraal bij je zomerse paëlla zorgt voor net dat zoutige waardoor je de visjes kan laten zwemmen, nog even geduld, dit recept krijg je van ons wanneer de eerste zomerse dagen doorbreken.

En dan nu, kokosyoghurt! Afgelopen jaren werden we verwend met heerlijke melkdrankjes op basis van amandelen, hazelnoten, haver, quinoa en kokos. Maar het is tijd voor de volgende stap. Wij willen lekker zalige yoghurt op basis van kokos! De kokosyoghurt spotten we al in het buitenland, dus we hopen in 2016 op een introductie in de Belgische supermarkten. Ook de kaasjes op basis van cashew- en amandelnoten mogen hier wel eens in de rekken komen te liggen.

New veggie on the block

2015 was ook een geweldig jaar om nieuwe veggie eetplekken te ontdekken. In Antwerpen waren we enthousiast over de splinternieuwe Carotterie 2000 en Kafé Puur. In Limburg beslisten de zaakvoerders van De Levensboom om volledig veggie te gaan, creativiteit genoeg daar in de keuken. Le Botaniste in Gent opende een 100% biologische en plantaardige keuken met natuur wijnbar. Dé Gentse klassieker bij uitstek Avalon bracht hun tweede kookboek uit. In Sint-Martens-Latem ontsproot zomaar het volledig plantaardige restaurant Markies De Salade, dit restaurant is een van de approved by EVA restaurants.

In Brugge bleef #Food veggie potten breken en kwam Vero Caffè op de proppen met plantaardig gebak van kersverse nieuwkomer Chez Mariette.

Ook in Brussel swingden de nieuwe plekjes helemaal de pan uit. Daar mochten we twee plantaardige specialiteitenshops verwelkomen: VegAnne's Shop en Vegasme, maar ook een Greenway in het Zuidstation en de plantaardige taartjesspecialist Flock. En dan is er nog La Grainerie die zijn deuren opende in Brussel, dit is een 100% plantaardige winkel waar je ook kunt lunchen. In Knees to chin kun je heerlijke rice rolls gaan eten. We zijn ook blij met de komst van En-Vie cooking, die de Triodos prijs heeft gewonnen voor haar vegan catering project, en Veggi, een nieuw project met als doel een vegan e-shop te lanceren in België. En Brussel blijft verrassen met Moonfood waar je biologisch, plantaardig en glutenvrij lekkers vindt en Dilara van Youth Kitchen die allerlei vegan kooklessen en brunches organiseert. Last but not least in onze hoofdstad organiseert AUB-SVP regelmatig een volledig plantaardige avond.

In Ukkel heeft Jeudi Veggie haar intrede gedaan bij Tranches de cakes en ook Zigz in Waterloo blijft niet achterop hinken.

Zo kunnen we nog even doorgaan.... is het je ook opgevallen dat er serieus wat groei zit in all things veggie en vegan? Ook de veggie-trend gaat natuurlijk nog flink doorzetten in 2016, al helemaal met behulp van EVA, of wat had je gedacht? Je kan van ons een nieuwe lading recepten verwachten tijdens Dagen Zonder Vlees, een update van ons Veggie Lunchboxboekje om je goede voornemens van 2016 een vliegende start te geven, hulp bij je zomerse veggie BBQ en interessante culi-specials in het EVA magazine. We klinken alvast op een nieuw jaar met veel veggie lekkers!

04/01/2016

Verticale tabs