De vele gezichten van de plantaardige keuken

wrapper2

wrapper

Wie de hippe food blogs en kookboeken in de gaten houdt, zou wel eens het idee kunnen krijgen dat veganisme een Westerse trend is, die vooral bij witte mensen (en dan vooral vrouwen) populair is. Maar niets is minder waar. Plantaardige levensstijlen maken al jarenlang deel uit van diverse culturen overal ter wereld. Er zijn dan ook heel wat culinaire trendsetters met een kleurtje. Hoog tijd om eens licht te werpen op de diverse roots van de plantaardige keuken en enkele vegan chefs in de kijker te zetten!

Plantaardig als basis

Dé Afrikaanse keuken bestaat niet. Net zoals de gemiddelde Belg niet hetzelfde eet als de gemiddelde Italiaan, bestaan er tussen de verschillende Afrikaanse landen, regio’s en etniciteiten grote, culinaire verschillen. Toch zijn veel traditionele, Afrikaanse keukens in oorsprong grotendeels plantaardig. Geitenvlees en vis maken in beperkte mate deel uit van traditionele Afrikaanse diëten, die verder vooral uit granen, groenten, peulvruchten en fruit bestaan.

Leentje-buur

Veel populaire ingrediënten in de plantaardige keuken van vandaag vinden hun oorsprong in niet-Westerse culturen. Onze traditionele, Frans-Belgische keuken is misschien wel erg lekker, maar echt veggie vriendelijk kan je hem niet noemen. De inspiratie voor veggie en vegan gerechten komt dus vooral uit culturen die al generaties lang grotendeels plantaardig eten. Kijk maar naar de grote hoeveelheid Aziatische en Midden-Oosterse recepten op onze website.

Tofu, tempeh, quinoa, chia en avocado’s? Ruim 10 jaar geleden waren ze bij ons amper bekend, en veel moeilijker te vinden in de gewone supermarkt. En ook veel hippe food trends halen hun mosterd bij andere culturen. De Poké Bowl? Die komt uit de Hawaïaanse keuken. Shakshuka? Daar hebben we het Midden-Oosten voor te danken. Jackfruit? Een standaard ingrediënt in de Filipijnse, Vietnamese, Maleisische en Indonesische keuken.

African Americans zetten de trend

Hoewel de vleesconsumptie onder invloed van de stijgende welvaart ook in Afrikaanse landen stijgt, vindt ook de tegengestelde beweging plaats. Uit onderzoek1 blijkt dat in de Verenigde Staten vooral de African American community een voortrekkersrol speelt in de plantaardige revolutie. Volgens cijfers uit 2016 van Pew Research Center identificeert 3% van alle Amerikanen zich als vegan, onder African Americans stijgt dat cijfer tot 8%. Ze worden beschouwd als de snelst groeiende vegan bevolkingsgroep. Zwarte Amerikanen geven aan hun vleesconsumptie de afgelopen 12 maanden met 31% te hebben verminderd, tegenover 10% van de witte bevolking.

Vegan chefs en influencers

Verschillende, van oorsprong Afrikaanse chefs en influencers delen hun passie voor de plantaardig keuken. We selecteerden er een aantal, en geven je hun kookboeken en sociale mediakanalen mee ter inspiratie.

Bryant Terry

Bryant Terry is een bekroonde vegan chef en auteur die bekend staat voor zijn activisme. Zijn missie? Een gezond, duurzaam voedselsysteem creëren. Sinds 2015 is hij chef bij het Museum of African Diaspora in New York. In zijn kookboeken ‘Vegan Soul Kitchen’ (2009) en ‘Afro Vegan’ (2013) herinterpreteert Terry populaire gerechten uit de Afrikaanse en Caribische keuken en vindt de Afro-Amerikaanse en zuidelijke keuken opnieuw uit. Muziek en koken gaan voor Terry hand in hand, en aan iedere recept in zijn kookboek linkt hij een soundtrack. In zijn recentste kookboek ‘Vegetable Kingdom’ (2020) legt Terry de basis van het plantaardig koken uit en laat je zien hoe je heerlijke maaltijden maakt van populaire groenten, granen en peulvruchten.

 • Grub: Ideas for an Urban Organic Kitchen. Penguin Group. 2006
 • Vegan Soul Kitchen: Fresh, Healthy, and Creative African-American Cuisine. Da Capo Press. 2009
 • The Inspired Vegan: Seasonal Ingredients, Creative Recipes, Mouthwatering Menus. Da Capo Press. 2012
 • Afro-Vegan: Farm-Fresh African, Caribbean, and Southern Flavors Remixed. Ten Speed Press. 2013.
 • Vegetable Kingdom. The abundant world of vegan recipes. Ten Speed Press. 2020.

Spaicy Bazile

Bazile werd geboren in Canada, heeft Afro-Haïtiaanse roots, reisde de wereld rond en streek enkele jaren geleden in Brussel neer. Naast haar carrière als zangeres, songwriter en docente deelt ze ook haar passie voor de plantaardige keuken. In haar kookboek ‘Vegan Creole Secrets: Inspired by Haitian Cuisine’ en in haar YouTube-video’s vertelt ze over haar persoonlijke ontdekkingstocht en selecteert haar favoriete Haïtiaanse gerechten, die ze in een vegan versie én met een twist bereidt.

 • Vegan Creole Secrets: Inspired by Haitian Cuisine. Spaicy Bazile. Independently published. Te koop op Amazon als e-book en in print.

Ayindé Howell

Levenslange veganist Ayindé Howell werd als kind al geplaagd met het feit dat hij enkel gras zou eten. Van dit cliché maakte hij zijn business-model. Met ‘I EAT GRASS’ bewijst de professionele chef dat vegan veel meer is dan enkel sla. Zijn bekendste creatie is de ‘Mac & Yease’, een gezondere, romige, smaakvolle variant van Amerika’s geliefde ‘Mac and Cheese’. Het gerecht is gebaseerd op het klassieke recept van zijn grootmoeder, maar dan zonder de dierlijke ingrediënten. Intussen zijn ook zijn ‘Jalapeno Mac & Yease’ en ‘BKLYN Bolognese sauce’ wereldberoemd in de VS. Daarnaast is Howell co-auteur van ‘The Lusty Vegan: A Cookbook and Relationship Manifesto for Vegans and Those Who Love Them’, een kookboek en lifestyle gids in één.

 • The Lusty Vegan: A Cookbook and Relationship Manifesto for Vegans and Those Who Love Them. Ayindé Howell & Zoe Eisenberg. 2014

Rachel Ama

Rachel Ama is een food blogger, YouTuber en schrijfster. In haar vegan kookboek ‘Rachel Ama’s Vegan Eats: Tasty Plant-Based Recipes For Every Day” deelt ze een-pot-gerechten geïnspireerd op haar Caraïbische en West-Afrikaans roots, maar met ingrediënten die je makkelijk in de supermarkt vindt. Check zeker eens haar recepten voor een vegan Caraïbisch feestmaal op haar website: vegan mac&cheese, chana, vegan jerk lentils, roti, bakbanaan en zoveel meer!

 • Rachel Ama’s Vegan Eats: Tasty plant-based recipes for every day. Rachel Ama. 2019

Tracye McQuirter

Voedingsdeskundige Tracye McQuirter is de auteur van ‘By Any Greens Necessary’, een uitgebreide gids over veganisme, speciaal geschreven voor zwarte vrouwen. Het bevat meer dan 40 heerlijke en voedzame plantaardige recepten, weekmenu’s en advies over de omschakeling naar plantaardige voeding.

Met haar programma ‘10 000 Black vegan women’ wil McQuirter zwarte vrouwen inspireren en begeleiden om plantaardig te eten. Ze zegt hierover: “Hoewel de vegan beweging groeit, en er veel zwarte mensen vegan zijn geworden de afgelopen jaren, staan we nog steeds voor een gezondheidscrisis. Er zijn nog steeds te veel mensen onder ons die ongezond eten, voor verschillende redenen. Ik wil de beweging nieuw leven inblazen.”

 • By Any Greens Necessary: A Revolutionary Guide for Black Women Who Want to Eat Great, Get Healthy, Lose Weight, and Look Phat. Tracye Lynn McQuirter, 2010.
 • Ageless Vegan: The Secret to Living a Long and Healthy Plant-Based Life. Tracye Lynn McQuirter, 2018.

So Vegan

Roxy Pope en Ben Pook vormen samen het duo achter ‘So Vegan’, dat je misschien kent van hun populaire kookvideo’s. Ze zijn goed voor meer dan 1 miljoen volgers op hun sociale media. Pope spreekt zich uit tegen het beeld van veganisme als een witte beweging en roept op om veganisme diverser te maken: “De moderne plantaardige keuken is geïnspireerd door zoveel verschillende invloeden, en plantaardige levensstijlen bestaan al eeuwenlang, bijvoorbeeld in bepaalde Boeddhistische en Rastafari culturen. We moeten meer ons best doen om te erkennen waar de inspiratie voor mainstream veganisme vandaan komt.” Pope & Pook beschouwen het als hun missie om veganisme voor iedereen toegankelijk te maken.

 • So Vegan in 5: Over 100 super simple and delicious 5-ingredient recipes. Roxy Pope & Ben Pook. 2018
 • In het Nederlands uitgegeven bij Uitgeverij Spectrum: Vegan in 5. Meer dan 100 eenvoudige en lekkere recepten met maar 5 ingrediënten.
 • One Pot Vegan: 80 quick, easy and delicious plant-based recipes from the creators of SO VEGAN. Roxy Pope & Ben Pook. 2020

Mena Massoud @ Evolving Vegan

Mena Massoud stond zij aan zij met Will Smith in de verfilming van Aladdin, waar Mena het hoofdpersonage Aladdin speelde. Naast zijn filmcarrière richtte de Canadees-Egyptische acteur Evolving Vegan op. Via dit platform inspireert hij duizenden mensen om meer plantaardig te eten en zet hij chefs, restaurants, activisten en ondernemers in de kijker die zijn zijn missie delen. “Het gaat niet om labels, voedingsgewoonten of dat soort onzin. Het gaat erom in de juiste richting te evolueren, zodat we onze planeet, onze lijven en onze medemens kunnen redden.”

 • The Evolving Vegan Cookbook. Mena Massoud. 2020
En bij EVA?

Niet enkel op basis van etniciteit, maar ook op vlak van gender, leeftijd, opleidingsniveau… is er bij EVA nog ruimte voor meer diversiteit. En omdat we dat belangrijk vinden, maakten we er een belangrijk werkpunt van in ons beleidsplan voor 2021-2025. We zetten nu de voorzichtige, eerste stappen, en kijken uit naar iedereen die tijdens onze zoektocht op ons pad komt. Heb jij ideeën, tips of wil je samenwerken? Laat het ons weten!

03/09/2020

Verticale tabs