De Westhoek, zoveel meer dan oorlogstoerisme!

wrapper2

wrapper

Tekst: Filip Lanszweert en Bruno Libbrecht

In een relatief ver verleden, toen er van de lokale groep EVA Westhoek nog geen sprake was, schreef EVA-medewerkster Fien al eens een artikel over enkele veggie en vegan hotspots in Zuid-West-Vlaanderen. Het was de periode waarin de Westhoek overspoeld werd door dagjestoeristen die er de herinneringen uit het gruwelijke oorlogsverleden van dichtbij wilden bekijken. Ondertussen is de herdenkingsperiode achter de rug, maar nu herontdekken Belgen omwille van een andere reden de schoonheid van de Westhoek. Corona lokte bezoekers vanuit het hele land naar de prachtige natuur, de rustige omgeving en de vele leuke activiteiten in de regio. Gelukkig voelt ook de horeca de groeiende vraag naar een veggie en vegan aanbod op de menukaart en sprongen tal van restaurants en tearooms op de vegan kar, mede onder impuls van de lokale EVA Westhoekers. Een greep uit het aanbod.

IEPER

Wie Ieper bezoekt, heeft een vrij uitgebreide keuze aan adressen. Den Olifant, Hotel Ariane en Het Depot zijn drie zaken in het stadscentrum die altijd een of meerdere vegan gerechten aanbieden. Reserveren is meestal aangeraden. Een extra vermelding voor De Olifant die de hele coronaperiode overbrugde met takeawaymaaltijden en daarbij consequent een wekelijks wisselende vegan en veggie keuze aanbood. Het Depot is trouwens voor het concept alleen al een bezoekje waard. Een winkel, tearoom en restaurant in één waar alles te koop is behalve het personeel. De stoel waarop je zit, het servies of het schilderij aan de muur: je kan het allemaal kopen.

Fans van de oosterse keuken kunnen voor een snelle hap terecht bij Yathida Noodle House. En het legendarische café Vort’n Vis biedt op regelmatige basis vegan ontbijtmanden aan. Voor de koffiedrinkers is er dan weer Slowwings waar barista’s Stephen en Hilde je de beste vegan ‘koffie met’ serveren.

De Westhoek telt behalve Ieper niet echt grote steden. Gelukkig beseffen de lokale horecazaken in de pittoreske en landelijke dorpjes dat er meer is dan een halve kip, een biefstuk of stoofvlees met frietjes, en zetten steeds meer zaken een mooi veggie en ook vegan gerecht op hun kaart.

DRANOUTER

Kies je voor een wandeling in het Heuvelland, dan moet je als veganist zeker geen schrik hebben om te verhongeren. t Folk, het restaurant verbonden aan het jaarlijkse folkfestival in Dranouter, biedt al jaar en dag vegan gerechtjes, tapas en andere lekkernijen aan.

POPERINGE

Even verderop in Reningelst (deelgemeente van Poperinge) vind je het gezellige Atelier Hortense. Wat ooit begon als een thuisbakkerij op bestelling groeide uit tot een taartenhuisje,en sinds vorig jaar tot een nieuw project. Een oude maalderij werd erg smaakvol omgetoverd tot restaurant/tearoom waar wekelijks 3 suggesties op de kaart staan waarvan telkens één vegan gerecht. De eigenares gaf recent nog een workshop vegan gebak voor EVA Westhoek, dus vergeet zeker niet om ook een taartje te bestellen! Zoek je nog een plek om te overnachten? Dan kan je ook bij hen terecht in hun B&B ’t Grimminckhof of Het Kapelhuis in Westouter.

Wie naar Poperinge trekt, passeert best ook even op de Markt. IJssalon l’Heritage verkoopt er vegan ijs en startte onlangs met een eethuis Goeste waar recent voorzichtig een plantaardig aanbod op de kaart kwam. De natuurwinkel Odevie biedt ook af en toe vegan afhaalmenu’s aan.

WESTOUTER

In Westouter vind je Toartien. Naast taarten en gebak op bestelling (met ook hier een mooi vegan aanbod) kan je er terecht voor een vegan ontbijtmand die aan huis geleverd wordt, zelfs tot bij je camper of één van de vele vakantiehuisjes in de streek!

Nog meer zin in zoet? Een andere trekpleister is Surprice. Geniet hier in alle rust van een ambachtelijk plantaardig ijsje met een adembenemend zicht op de bergen. Je kan hier (en in de vestiging in Houthulst) ook terecht voor een verrassende vegan ijstaart op bestelling. Check de website voor afhaalpunten in bakkerijen over heel Vlaanderen.

NET OVER DE GRENS

Wie het drukke toerisme op de Zwarteberg wil vermijden, wipt best de grens over in Frankrijk voor het mooie park van Marguerite Yourcenar. In Boeschepe (F) vind je l’Auberge du Vermont, een heerlijk gastronomisch restaurant waar je een volledig plantaardig menu kan reserveren. De moeite waard om je een kilometer ver in Frankrijk te wagen!

PASSENDALE

Ben je op zoek naar vegan brood of een lekkere croissant? Dan moet je weer in Passendale zijn, bij bakkerij Moeyaert. Deze bakkerij specialiseerde zich in niches zoals glutenvrij of vegan. Wil je zeker zijn van vegan opties? Bestel dan best op voorhand.

DIKSMUIDE

Neem de tijd om verder richting kust te rijden en passeer bij Water en Vuur, dé vegan hotspot van West-Vlaanderen. De voormalige boot werd ingeruild voor een prachtig pand met adembenemend uitzicht over Diksmuide. Na een korte valse start krijgt de stad er binnenkort opnieuw een leuke place to be bij met Babsies.

En mocht je het nog niet weten: ook de Diksmuidse Boterkoeken, specialiteit van de boterstad, zijn volledig plantaardig. Een gedeponeerd merk met verkooppunten over het gehele land.

Meer info over wat er in de streek te beleven valt:
www.toerismeieper.be
www.toerismeheuvelland.be
www.toerismepoperinge.be

Ook provincie West-Vlaanderen bundelde enkele plantaardige tips:
www.toerismewesthoek.be/nl/inspiratie/veggie

01/06/2021

Verticale tabs