Dessert inspiratie: zoete verleiding van lokale oorsprong

wrapper2

wrapper

Zoet van bij ons!

Tekst: Hanne D'hulster

In dit artikel maak ik je graag deel van mijn onderzoek naar plantaardige en lokale desserts. Het wordt een tocht langs uitdagingen, inspiratie en ... worteltaart!

De uitdaging

Het is eind december. Eethuis Lokaal nodigt me uit om desserts te maken voor hun pop-up restaurant Lokaal XL, 8 weken op rij, 8 verschillende desserts. Allemaal met ingrediënten die zowel plantaardig als lokaal zijn. Het lijkt me heerlijk, en enthousiast stem ik toe.

De kleine keuken bij me thuis wordt wel vaker omgebouwd tot kookparadijs of kooklabo. Vanuit een spontane opwelling of voor een concrete uitdaging. Maar plantaardige desserts? Dat is nog zo goed als onbekend terrein. Vanuit een eerste verkenning in kookboeken en op internet wordt mij duidelijk dat bijna ieder recept voor plantaardig dessert de volgende ingrediënten bevat: banaan, dadel, cashew, avocado en kokos. Lekker? Check! Plantaardig? Check! Lokaal? Euh...

De uitdaging is om lekkere desserts te ontwikkelen die zowel lokaal als plantaardig zijn. Vooral voor verswaren, fruit en groenten, kies ik voor Belgische afkomst. Voor droogwaren zoals granen en noten kijk ik wat de mogelijkheden zijn voor ingrediënten van Europese afkomst.

Ik houd van de rijkdom van onze lokale oogst. Van kunnen zien hoe wortels groeien en weten dat ze mooie groene waaiers als hoofdtooi hebben, walnoten rapen in de herfst, ze zelf uit hun harde peulen kraken. En als ik al dat lekkers niet zelf kan oogsten of rapen, toch weten waar het vandaan komt, weten hoe het groeit. Voeling met de oorsprong van ieder ingrediënt. Het doet me koken met liefde en respect.

Inspiratie

Ik duik mijn keuken in en experimenteer, proef, stel bij, laat anderen proeven en maak notities. Dit zijn alvast enkele van mijn bevindingen, ontloken vanuit mijn (winterse) kooksessies:

  • Walnoten, hazelnoten en amandelen zijn heerlijk. Door ze (lichtjes) te roosteren wordt hun smaak intenser en warmer. Door ze te weken worden ze vers en sappig, alsof je ze vers van de boom eet.

  • Appelen en peren beu aan het einde van de winter? Ze worden oh zo feestelijk in rode – of witte wijnsaus, met een bolletje plantaardig ijs erbij.

  • Minder bekend zijn veenbessen en mispels, ook zij zijn van lokale oorsprong in winterse tijden.

  • Pompoen, kastanje en zijden tofu lenen zich maar al te graag als romige toets.

  • Panna cotta kan ook met haverroom gemaakt worden in plaats van kokosroom. Agar-agar is dan weer een goede plantaardige vervanger voor gelatineblaadjes.

  • Ontgeurde zonnebloemolie leent zich goed als vetstof. Je hebt er iets minder van nodig dan wanneer je bv boter, margarine of kokosvet gebruikt. Met een mix van meel, geroosterde noten en ontgeurde zonnebloemolie maak je een heerlijk knapperige taartbodem.

Zoveel geëxperimenteer leverde leuke resultaten op. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze worteltaart met topping van citroencrème.

Benieuwd naar meer?

Vond je inspiratie in dit artikel en ben je benieuwd naar meer?
Vanaf april start de Vegan Vanier workshopreeks. Een kookreeks waar je kan ontdekken hoe lekker, leuk en makkelijk het is om plantaardig én lokaal te koken!
Dit is een samenwerking van EVA met Groei NEST, Vanier, Vegamuze, Vegantoise, Ike Uwa en In de keuken.
Hanne D’hulster geeft een dessertworkshop op basis van haar ervaringen en onderzoek in Lokaal XL Pop-up Nestaurant. Je bent van harte welkom.

09/04/2019

Verticale tabs