Dit was de vrijwilligersdag 2019

wrapper2

wrapper

Zet 30 EVA-vrijwilligers en -teamleden samen op toplocatie in Kortrijk en wat krijg je? Een dag vol eten, inspiratie, gezellige babbels en... c/mocktails! Bekijk de foto's en het verslag van de vrijwilligersdag op 6 april hier.

Welkom op de vrijwilligersdag!

Hoe goed ken jij je medevrijwilligers? Met een antwoord op de vragen 'welke groente ben jij?', 'teken een zelfportret' en 'wat is je leukste EVA-herinnering?' ging iedereen op zoek naar de verborgen vrijwilliger achter het ingevulde vragenlijstje dat ze trokken. Een goeie ijsbreker, want de eerste contacten werden snel gelegd. En voor wie het zou willen weten: we hebben blijkbaar aardig wat champignons, tomaten en een venkel of twee onder onze vrijwilligers ;-).

Work - work - workshops!

Klaar voor de start van het goed gevulde programma. Iedere vrijwilliger koos 3 van de 8 workshops. In de eerste workshop werd er - hoe kan het ook anders? - gekookt. Ervaren kooklesgeefster Nelle zorgde met haar team van vrijwilligers dat alle hongerige magen tegen de middag gespijsd konden worden. Op het menu? Tomatensoep met heel veel veggieballetjes, quinoasalade, wok met pindasaus, rodekoolsalade, ketchupcurry en als dessert: pannenkoeken, wafeltjes met appelmoes en chocoladetaart. Zeggen dat we niet met honger van tafel gingen, zou een understatement zijn.

Intussen sloegen de andere vrijwilligers aan het kletsen in de 'talk sessions'. Onder begeleiding van Anna en Fien deelden de vrijwilligers hun ervaring, tips en vragen met elkaar.

Food foto's

In de namiddag leert Ekaterina (check haar prachtige Instafeed!) ons de kneepjes van het food styling en fotografie-vak. Dat lijkt simpel, maar schijn bedriegt. Zo blijkt wanneer we zelf aan de slag mogen met de worteltaart en cashew cream. Tips waar wij alvast mee aan de slag gaan:

  • zorg voor natuurlijk licht dat van links of rechts op je foto's valt (ja, zelfs als dat betekent dat je je food foto's in je slaapkamer moet maken)
  • kleine bordjes en bestek in neutrale kleuren krijgen de voorkeur (want: het eten verdient alle aandacht)
  • creëer 'lagen' in je foto door met verschillende textielen, roosters en bordjes te werken
  • diagonale lijnen werken beter dan rechte
  • het hoeft niet té perfect en netjes (kliederen mag!).
  • experimenteer met verschillende hoeken: van bovenop, op 45° of 90° ...
Vegan Vragen met Evelyne

EVA-diëtiste Evelyne Mertens beantwoordt in de namiddag alle vegan vragen van de vrijwilligers. Moet ik opletten voor een eiwittekort? Raad je een Omega3-supplement aan? En waar haal ik mijn vitamine D in de winter? Evelyne beantwoordt iedere vraag met kennis van zaken en nuanceert de schrik om tekorten op te lopen: "Varieer met je voeding. Dat is de sleutel tot een gezond en volwaardig dieet."

In de aansluitende sessie verschuift de focus naar veggie en vegan bij kinderen. De vrijwilligers wisselen ervaringen uit hoe zij hun kinderen (op)voeden, Evelyne staat hen bij met een antwoord op hun praktische vragen.

De nieuwe confluence en zelfsturing bij EVA

Voor wie het wat technischer mocht, was er de workshop 'curieus naar de nieuwe Confluence'. Ontwikkelaar Filip legde een eerste versie van de geüpdatete Confluence voor aan een select groepje vrijwilligers die ermee aan de slag ging. Hun feedback en input wordt meegenomen naar de uiteindelijke Confluence 2.0 die binnenkort gelanceerd wordt.

Ook de 'lean & agile'-aanpak van EVA, die we onlangs in ons Scrumboekje goten, kwam aan bod in een workshop. Isabelle en Fien nemen de lokale groepen mee richting meer zelfsturing, voor een (nog) vlottere werking van de fantastische EVA-beweging die jullie nu al zijn.

C/mocktailfeest

Afsluiten deden we met een kleurijk cocktail- en mocktailfeestje. De keuken transformeerde voor de gelegenheid in een tropische cocktailbar met lava flows, lazy red cheeks, cucumber cooler mocktails en gembermocktails met druivensaté. Na de workshop verplaatste het feestje zich naar terras waar de vrijwilligers konden nagenieten met een lekker drankje in de zon.

Zoveel engagement, enthousiasme, skills en ervaring zien samenkomen op één vrijwilligersdag deed ons een groot plezier! Hopelijk hebben jullie er net zo van genoten. En zien we jullie volgend jaar terug!

Met dank aan stagiair event management Rinus die er met zijn organisatorisch talent een topdag van maakte!

10/04/2019

Verticale tabs