Dit was EVA in 2019

wrapper2

wrapper

Tekst: Fien Louwagie
Illustratie: Debby Vervoort - Wildgroei

2019 is alweer in sneltreinvaart voorbij gevlogen. Het voorbije jaar werd meer en meer duidelijk dat plantaardige voeding nu wel echt in de lift zit. Denk maar aan alle nieuwe vegan producten die in de winkelrekken verschenen. Eten we vanavond Beyond meat, de Incredible Burger of de Greenway burger? Je zou bijna keuzestress krijgen van al die vegan burgeropties, iets waar we tot voor kort alleen maar van konden dromen. Vegan kaas vind je nu gewoon in de supermarkt en de plantaardige kookboeken vliegen je om de oren. Bekijk ons eindejaarslijstje er maar op na. Ja, het zijn spannende tijden.

De balans van 2019

Ook al is het jaar officieel nog niet helemaal voorbij, toch maken we al even een balans op van 2019. Bij EVA hebben we weer heel wat gerealiseerd met de 13 medewerkers van het kantoorteam, meer dan 480 vrijwilligers en ook verschillende gemotiveerde stagiairs.

Try Vegan

Er waren 2 edities van Try Vegan, met samen 10.000 deelnemers. We haalden de pers op MNM en onder andere in De Standaard, Gazet van Antwerpen en Flair. En in november steunde Nathalie Meskens de campagne.

Tijdens Try Vegan organiseerden we extra kookworkshops en activiteiten, waarmee we opnieuw heel wat mensen zelf hebben laten ontdekken hoe makkelijk en lekker het is om plantaardig te eten. Er waren wel 10 Langste Veggietafels, waarvan maar liefst 6 in Limburg. (Leopoldsburg, Hasselt, Genk, Pelt, Lommel en Sint-Truiden)

Veggie Boodschap

Tijdens de laatste week van september was onze veggie Boodschap van Algemeen nut opnieuw op de openbare omroep. Kijkers van Thuis, Blokken en het Journaal zagen voor of na hun favoriete programma onze veggie boodschap. Op 4 oktober, Werelddierendag, aten we met z’n allen Chili voor Willy en zamelden we samen zo’n 5000 euro in voor EVA vzw. Varken Wi

EVA voor professionals

Maar ook in onze werking naar food professionals zetten we het voorbije jaar stevige stappen. We begeleidden 20 grootkeukens om hun aanbod te verplantaardigen en sloten een langdurige samenwerking af met ISS in het kader van Donderdag Veggiedag. Aramark en Sodexo zijn al enkele jaren partner. Tijdens de Try Veganeditie van november deden 3 grootkeukens mee: HOGENT, PXL Hasselt en Sodexo met het Europees Parlement.

In juni lanceerden we samen met de Bond Beter Leefmilieu ‘Next food chain’, het eerste bedrijfsnetwerk rond plantaardige voeding in Vlaanderen. Met partners zoals Greenway, Aoste, Garden Gourmet, Abinda en De Hobbit.

Ook de supermarkten worden wakker. Carrefour werd dit jaar de eerste Donderdag Veggiedag-partner en geeft elke donderdag korting op de veggie producten.

Andermaal

In september lanceerden we ‘Andermaal’, een project samen met BOS+ waarbij studenten van 12 hotelscholen de komende 2 jaar ondergedompeld worden in de plantaardige keuken. Wim Ballieu en Michaël Vrijmoed zijn de peters van dit project.

Ja, 2019 was misschien wel het jaar waarin vegan mainstream werd.

Volgend jaar wordt EVA 20 jaar! We zijn alvast plannen aan het smeden voor een formidabel feestje.

Doe een gift en steun EVA!

Dit is allemaal enkel mogelijk dankzij de steun van onze leden en vrijwilligers. Bedankt daarvoor! Wil je EVA vzw nog een extra duwtje in de rug geven om onze ambitieuze toekomstplannen te kunnen verwezenlijken?
Doe een gifit via de link hieronder of schrijf over op:
IBAN: BE 53 5230 8011 0153
BIC: TRIOBEBB
Vermeld ‘gift’ als mededeling.

Giften aan EVA zijn fiscaal aftrekbaar vanaf € 40. Via de belastingen recupereer je 45 procent van jouw gift (exclusief het bedrag voor lidmaatschap).

11/12/2019

Verticale tabs