Dit was VeggieWorld 2018

wrapper2

wrapper

Vegan paradijs op aarde

Een volledig plantaardige wereld, hoe zou dat eruit zien? Duizenden bezoekers ontdekten tijdens het weekend van 17 en 18 november een antwoord op die vraag. VeggieWorld Brussels toverde Tour & Taxis heel even om in een plantaardig paradijs op aarde. Met naast tonnen plantaardig lekkers (denk aan burgers, pannenkoeken, kebab, wafels, curry's, pasta, taart, kaas...) ook een schat aan vegan lifestyleproducten, 7 lezingen en 5 kookdemo's van internationale chefs. De foodtrucks voor de ingang van hal 4 verblijdden de bezoekers met warme gerechten, desserts en gratis samples van plantaardige melk en spreads. En niet alleen vegans laafden zich aan alle plantbased goodness, ook nieuwsgierige omni's en flexitariërs lieten zich inspireren en verrassen door de vele mogelijkheden van een plantaardige levensstijl.

Een van de hoogtepunten was ongetwijfeld de kookdemo voor Bosh. De zaal bleek maar net groot genoeg voor het enthousiasme van honderden bezoekers die speciaal op zaterdagnamiddag naar Brussel afzakten voor de kookdemo van het olijke Britse duo. "Hi guys, we're are Bosh and today we will show you how to cook delicious vegan food with zero effort." In hun gekende YouTube-stijl openden ze hun kookdemo met veel animo. En dat ze het publiek snel aan hun kant hadden, bleek ook uit de lange wachtrij na de demo om hun kookboek te signeren. De exemplaren die we voor de gelegenheid aanschaften, raakten in no-time uitverkocht.

VeggieWorld in cijfers
  • ruim 4000 mensen bezochten VeggieWorld
  • er werden 5 kookdemo's gegeven
  • er werden 7 lezingen gehouden
  • er waren 77 standhouders
  • 60 EVA-vrijwilligers hielpen mee
  • 26 mensen werden lid van EVA
Door de ogen van een bezoeker

Herbeleef de tweede dag van VeggieWorld door de ogen van EVA-vrijwilligster en vegan blogger Lisa Wuyts.

Eten op VeggieWorld

Beginnen doe ik graag bij een gevestigde waarde. Voor mij is dat zonder twijfel The Dutch Weed Burger. Dat ik daarin niet alleen ben, bewees de ellenlange rij die steeds aan het kraam stond aan te schuiven voor deze lekker burger. The Dutch Weed Burger is een burger op basis van zeewier en wordt geserveerd op een zeewierbroodje, met zeewiermayonaise, sla, tomaat en augurk. Verwacht je niet aan een kurkdroog lapje karton maar een sappige, goed gekruide burger op een enorm lekkere burger bun.

Naast de gevestigde waarde moet er uiteraard ook ruimte zijn voor nieuwe ontdekkingen. Dit jaar was Okonomiyaki zeker eentje dat de aandacht trok. Bij het kraampje niet alleen een lange rij, maar ook veel nieuwsgierige gezichten naar deze Japanse pannenkoek op basis van bloem, kool en gember en afgewerkt met saus en kruiden. Best lekker, maar eerder als klein hapje ergens bij. Een hele pannenkoek is redelijk zwaar.

The Dutch Vegan Bakery verkocht allerlei plantaardige baksels, zoet en hartig. Denk aan taarten, brownies, pizza, kaas-croissants, gevulde deeghapjes en zelfs vegan kerststollen.

Wat tot slot nog heel erg opviel? Vegan kaas is hip. Zowel Pa’lais als Happy Cheeze maken hun vegan kazen op basis van cashewnoten. Beide zijn heel lekker, maar dé ontdekking was toch wel de cashewkaas met gerookte peper van Happy Cheeze. Die ging mee naar huis!

Vegan lifestyle

Dat vegans niet enkel dierlijke producten vermijden, maar zich ook enorm engageren voor een betere wereld in de bredere zin van het woord bewijst onder andere Sofie met haar (web)shop Zaralima waarop ze fairtrade en eco fashion met een knipoog naar veganisme verkoopt. Mijn favoriet? Haar pins.

Colibries biedt vegan leren rugzakken en handtassen aan gemaakt papier. Het papier is zo bewerkt dat het tegen een stootje én water kan. Klinkt misschien raar, maar de kwaliteit van zo’n bewerkt papier is zeer goed, bewijst mijn handtas die ik al een jaar lang draag. Speciaal aan Colibries? De modellen van de tassen en de mooie pastelkleuren.

Ook aan cosmetica en verzorgingsproducten was er geen tekort. Primal verkocht naked zeepjes en shampoos, zonder verpakking dus. Ze worden gemaakt in Amsterdam, dubbel goed voor onze planeet dus. Naast Primal waren er nog verschillende standen die vegan make-up, deo, gezichtscrèmes enzovoort aanboden.

Talks & demo's

Tobias Leenaert schreef het boek How To Create A Vegan World – A Pragmatic Approach, waarover hij vorig jaar kwam spreken op Veggieworld. Hierin toont hij aan dat een pragmatische, positieve aanpak in vegan activisme veel beter werkt dan een verwijtende manier.

Deze editie had hij over het nut van dieren willen helpen, in een wereld waarin er ook veel menselijk leed is. “Is het dan niet nuttiger eerst de mensen vooruit te helpen?” is een veelgestelde vraag. Aan de hand van Effective Altruism en een praktisch stappenplan toont Tobias aan dat het zeker nuttig is. Enorm inspirerende talk. Dit is de toekomst!

Last but not least was ook de kookdemo van topchef Pieter-Jan Lint erg de moeite. Pieter-Jan Lint is bekend voor zijn fine dining pop-up restaurants en workshops. Hij toont aan dat je met biologische, pure producten erg verfijnde gerechten kan maken. Ik mocht al enkele keren proeven en dat is me meer dan goed bevallen.

26/11/2018

Verticale tabs