Dit zijn onze plannen voor 2021

wrapper2

wrapper

2021 belooft een van de meest bijzondere en spannende jaren te worden sinds de oprichting van EVA in 2000. Hieronder lees je waarom.

Wordt EVA ProVeg België?

Dat dit jaar een spannend en boeiend jaar zal worden, heeft veel te maken met onze plannen om deel te gaan uitmaken van ProVeg, een internationale organisatie met dezelfde missie en visie als EVA vzw. Tegen 2040 willen we de productie en consumptie van dierlijke producten met de helft verminderen. Op dit moment stijgt de wereldwijde vleesconsumptie nog altijd. Alleen door internationaal samen te werken kunnen we het tij keren.

We werken momenteel al nauw samen met ProVeg voor onder andere de VeggieChallenge. Ook de petitie tegen de burgerban in 2020 was op initiatief van ProVeg. Door de krachten te bundelen hebben we veel meer impact om bijvoorbeeld te lobbyen, maar ook voor samenwerkingen met grotere partners. En bepaalde expertise, zoals IT of onderzoeken over de impact van plantaardige voeding, kunnen makkelijk gedeeld worden. In 2020 werden de voorbereidende stappen gezet, dit jaar hopen we de sprong te wagen.

VeggieChallenge XL-editie

Op 1 maart lanceren we de tweede editie van de VeggieChallenge, iets waar we enorm naar uitkijken, maar wat ook best spannend is. Voor het eerst krijgen we hierbij de steun van grote spelers zoals Colruyt en Garden Gourmet. Zij zullen er mee voor zorgen dat de VeggieChallenge overal te zien zal zijn: in de supermarkt, in bushokjes en ja, zelfs op je televisie. Samen willen we meer dan 25.000 Belgen (we dromen van 50 000) overtuigen om een maand lang (meer) veggie te eten. Nieuw dit jaar is dat ook steden en bedrijven kunnen deelnemen en dat we ons voor het eerst ook richten op Wallonië. We zeiden toch dat het een spannend jaar wordt!

Nog meer workshops vanuit je eigen keuken

Er zijn ook nog zekerheden. Vanaf februari kun je opnieuw kookworkshops volgen rond verschillende thema’s. Vorig jaar waren er voor het eerst online workshops en dat was een groot succes. Tot de zomer zullen de workshops sowieso online doorgaan, in het najaar hopen om weer gezellig samen in op de verschillende kooklocaties aan de slag te kunnen. Benieuwd? Hier kun je al inschrijven voor de eerste workshops. Nieuwe data volgen binnenkort.

Leden worden EVA Supporters

Vorig jaar hebben we onze formule voor het EVA-lidmaatschap herzien en dit jaar wordt dit volledig uitgerold. Alle EVA-leden worden nu EVA Supporters. Als EVA Supporter betaal je geen lidgeld meer, maar geef je een maandelijkse gift aan EVA vzw. Hiervoor ontvang je vanaf een totaal van 40 euro per jaar een fiscaal attest en zo krijg je 45 % van jouw bijdrage terug. Bij lidgeld kan dat niet. Als je wil, betaal je dus minder, maar geef je meer. Win-win! Alle leden ontvangen hierover meer info als hun lidmaatschap vervalt. Wil je nu al supporter worden of heb je vragen? Alle info vind je hier

Zomerse events

Net als iedereen hopen we dat we in de zomer van 2021 opnieuw zullen kunnen genieten van events, festivals, feestjes, picknicks, BBQ’s, … Onze 15 lokale groepen hebben alvast heel wat ideeën om in 2021 opnieuw veel meer lokale events te organiseren. We bestelden in ieder geval al een lading kleurrijke EVA-mondmaskers om de activiteiten veilig te kunnen laten doorgaan.

Lancering kookboek Andermaal

In 2020 werkten we verder aan ‘Andermaal’, een project samen met BOS+ waarbij we jonge chefs in hotelscholen laten kennismaken met de plantaardige keuken. Het traject, dat bestaat uit praktische workshops en theoretische sessies, is in enkele scholen al afgerond. Dit jaar werken we de trajecten verder af en komt er ook een Andermaal kookboek met de beste recepten.

Willy is Back! III

Het wordt stilaan een traditie, tijdens het eerste weekend van oktober eten we voor de derde keer massaal chili voor Willy! Iedereen die wil kan thuis een etentje organiseren en we rekenen ook op de lokale groepen voor takeaways in verschillende steden. Kruis 1, 2 en 3 oktober dus alvast aan in je agenda.

EVA voor food professionals

Onze grootkeukenwerking vond tot nu toe vooral achter de schermen plaats. Voor de coronacrisis begeleidden we een 20 à 30 keukens per jaar. Voor 2021 pasten we onze plannen aan: we gaan niet voor de grote massa, maar voor twee pilootprojecten. Twee grootkeukens gaan een intensieve begeleiding aan, met veel aandacht voor communicatie en storytelling. Zo willen we ons werk achter de schermen en de inspanningen van de keukens meer zichtbaar kunnen maken voor het grote publiek. Verwacht je aan testimonials, inspiratie, filmpjes over hoe je je bedrijfsresto mee kan krijgen.

Daarnaast breiden we de VeggieChallenge in oktober uit naar een VeggieChallenge@work. We zijn benieuwd hoeveel keukens deze uitdaging aangaan!

Start nieuw beleidsplan

2021 is meteen ook het begin van ons nieuw beleidsplan. We moeten dit om de 5 jaar indienen bij de Vlaamse overheid, om subsidies aan te vragen voor sociaal-cultureel werk, maar het is telkens ook een interessante denkoefening over wat we willen bereiken de komende jaren. Mocht je benieuwd zijn naar onze plannen en doelstellingen voor de komende jaren, dan vind je het beleidsplan hier.

Steun EVA

Sta je achter deze ambitieuze plannen en wil je helpen om ze te realiseren?
Word dan EVA Supporter of doe hier een gift.

14/01/2021

Verticale tabs