Donderdag Veggiedag op Gentse scholen

wrapper2

wrapper

In 2017 spaarden de 4000 Gentse leerlingen het leven van 2120 dieren! Drie koeien, 24 varkens, 739 kippen en 1352 vissen ontsnapten dankzij hen aan een gewisse dood. Hoe zij dat voor elkaar kregen? Door op donderdag vegetarisch te eten.

Bijna 10 jaar geleden startte Stad Gent, als eerste stad in de wereld, met Donderdag Veggiedag. Met deze campagne wil EVA mensen warm maken om kennis te maken met de heerlijke plantaardige keuken en op donderdag vlees en vis links te laten liggen en zo iets te doen voor het milieu, de dieren en de eigen gezondheid.

Een voorzichtige start

Op de Gentse stadsscholen werd de standaardmaaltijd op donderdag een vegetarische maaltijd. Dat dit niet altijd van bij het begin een groot succes was, geven we gerust toe. Voor cateraars die duizenden maaltijden per dag klaarmaken, aan een vrij lage maaltijdkost, en met weinig kennis over vegetarische alternatieven, was dit geen evidentie. Ook voor kinderen, die heel vaak nooit eerder kikkererwten, tofublokjes of veggie gehakt gegeten hadden, was het even wennen. EVA begeleidde de cateraar van bij het begin, hielp bij infomomenten en organiseerde workshops voor de kinderen in de klas. Er werd zelfs een educatief pakket ontwikkeld dat kan gebruikt worden in de lessen.

Workshops voor jong en oud

Nu, bijna 10 jaar later, hebben we dankzij een subsidie van Stad Gent, bijna 200 workshops in de Gentse scholen gegeven. Ongeveer 3500 leerlingen hebben kunnen experimenteren en proeven van heerlijke plantaardige gerechtjes. Leerkrachten, ouders en de deelnemers zijn heel enthousiast, zoals deze getuigenis van een moeder aantoont:

“Ik heb vorig jaar meegeholpen bij een workshop van EVA in de klas van m'n dochter Janne. Zo leuk dat dat was. EVA doet echt toffe dingen. En Janne was superenthousiast. We hebben nog een half jaar de tomatador en de smoothie gemaakt thuis. En sindsdien bestellen we bij Hello Fresh de vegetarische box.” - Katelyne, mama van Janne (8 jaar)

Duurzaam op het bord

Ook de schoolmaaltijden zijn heel erg geëvolueerd. Twee jaar geleden startte een nieuwe cateraar die heel erg inzet op duurzame voeding. En vegetarische maaltijden vormen daar een heel belangrijk onderdeel van. Op donderdag is er voortaan geen vlees of vis meer te krijgen, maar kunnen de leerlingen smullen van veggieballetjes in tomatensaus of een veggieworst met bloemkool en aardappelen. Onbekend is nog altijd een beetje onbemind, maar we hopen met onze workshops in de klassen ook daar langzaamaan verandering in te brengen.

Meer informatie of zelf meedoen met je school of bedrijf? Neem een kijkje op de DV-website.

17/05/2018

Verticale tabs