Easy Peasy Vegan: Blij zonder ei

wrapper2

wrapper

ZOET

Eieren kan je in cake of ander gebak makkelijk vervangen door appelmoes of geprakte banaan, al kan dit de smaak van het gebak wel beïnvloeden. Ideaal dus voor bananenbrood of appel-muffins, maar misschien niet het beste idee als je zin hebt in een klassiek chocolate chip-koekje. Voor gebak met een neutralere smaak kan je experimenteren met aquafaba, het vocht uit een blik kikkererwten. Roer dit simpelweg met de rest van de natte ingrediënten door je beslag en je geniet even later van een heerlijke taart met vochtig kruim. Wanneer je aquafaba opklopt, krijg je bovendien een glanzend wit schuim dat zich fantastisch leent tot het maken van lekkernijen als meringues en macarons, of ter vervanging van opgeklopt eiwit in bv. chocomousse.

Daar stopt het niet. In de meeste natuurvoedingswinkels kan je ook eivervangers in poedervorm op de kop tikken, vaak op basis van aardappel- of tapiocazetmeel. Zoek je een goedkopere optie, probeer dan eens een ei te vervangen door twee eetlepels arrowroot (pijlwortelpoeder), maïzena of aardappelzetmeel.

Niet overtuigd? Dan kan je nog altijd volgende opties eens uittesten: meng een eetlepel chiazaad of gebroken lijnzaad met tweeënhalve eetlepel water en zet opzij tot je een dik papje hebt. Roer het ‘ei’ samen met de andere natte ingrediënten door je cakebeslag. Chiazaadjes blijven wel merkbaar in je gebak, het zal eruit zien alsof je maanzaadjes aan je gebak hebt toegevoegd. Maar ze geven wel een goede textuur. Let wel: chiazaad heeft een erg specifieke textuur die de structuur van je taarten kan beïnvloeden. Gebruik gemalen lijnzaad als je dat wil vermijden.

Verder kan je ook nog een combinatie van bakpoeder met appelazijn of spuitwater gebruiken voor een cake die mooi rijst en ook agar agar, een plantaardige variant van gelatine op basis van zeewier, kan helpen bij het binden van bv. cheesecake en pudding.

HARTIG
Mis je vooral de smaak en niet zozeer de eigenschappen van eieren? Dan is het misschien een goed idee om te investeren in een potje kala namak of zwart zeezout, rijk aan zwavel en perfect om je gerechten die hartige smaak te geven waar je naar verlangt. Verwarm het zout wel niet mee met je eten, anders verliest het zijn smaak. Je kan kala namak bovendien ook in zoete bereidingen gebruiken waar in de klassieke keuken ei gebruikt wordt voor een diepere smaak, zoals in crème brulée. Voeg het spaarzaam toe, want de smaak overheerst snel.

Zoek je dan nog een alternatief voor een ochtendlijk roereitje? Probeer dan eens een tofu scramble: fruit wat fijngesneden ui en look glazig, verkruimel een blok tofu in de pan, voeg kruiden* en groenten naar keuze toe en maak het geheel eventueel wat smeuïger met een scheutje plantaardige melk of groentebouillon. Als je de pan van het vuur gehaald hebt, kan je de scramble afwerken met wat versnipperde bieslook en een snufje kala namak.

Een plantaardige omelet maak je met (zijden) tofu of kikkererwtenmeel en ook quiche kan je met deze twee ingrediënten op tafel toveren. Het resultaat zal niet exact hetzelfde zijn als wanneer je dierlijke producten zou gebruiken, maar wel minstens even lekker.

Benieuwd naar een aantal eivrije recepten? Bekijk onze recepten op www.evavzw.be/recepten

*Belangrijk is hier voldoende zout (selderijzout of kruidenzout zijn ideaal), ofwel een scheutje sojasaus. In het kruidenrek in de supermarkt vind je ook omeletkruiden, die passen hier ook goed bij! Als je geen omeletkruiden gebruikt, voeg dan een beetje kurkuma toe voor de kleur. Paprikakruiden en edelgistvlokken zijn ook perfecte smaakmakers.

TIP: In recepten met 1 of 2 eitjes kan je de eieren makkelijk vervangen door een plantaardig alternatief. Maar als het recept sterk op eieren gebaseerd is (bv. clafoutis), dan is het moeilijker. In dat geval zoek je beter een goed vegan recept in plaats van het klassieke recept aan te passen.

Vervanging voor 1 ei:

Wat? Hoeveel? Ideaal voor?
Chiazaad 2,5 eetlepels water met 1 eetlepel chiazaad Als bindmiddel in cake en taart. Geeft een meer rustieke toets, dus minder geschikt voor erg luchtig en fijn gebak.
Lijnzaad 2,5 eetlepels water met 1 eetlepel gebroken lijnzaad Als bindmiddel in cake, taart, luchtig gebak.
Bakpoeder (+ azijn) 1 theelepel bakpoeder met 1 eetlepel azijn Als rijsmiddel in cake, taart, luchtig gebak.
Spuitwater 60 ml Als rijsmiddel in cake, taart, luchtig gebak. Werd door The Kitchn verkozen tot beste eivervanger in vanillemuffins.
Appelmoes 80 ml Als bindmiddel in cake, taart en gebak met een ‘fruitige’ smaak. Bv. bananenbrood, carrot cake of appelmuffins.
Banaan 60 ml gepureerd Als bindmiddel in cake, taart, luchtig gebak met een ‘fruitige’ smaak. Bv. bananenbrood of appelmuffins. Ook lekker in pannenkoeken.
Plantaardige yoghurt 60 ml Als bindmiddel in cake, taart en gebak. Voeg een mespunt bakpoeder toe als rijsmiddel.
Aquafaba 3 eetlepels, opgeklopt Ter vervanging van opgeklopt eiwit bv. in chocomousse of meringue. Of voor een luchtige textuur in gebak.
Silken tofu 60 ml gepureerd Bindmiddel in quiche of taart. Ideaal voor vegan cheesecake of ter vervanging van eiwit in chocomousse.
Eivervanger Zie instructies op de verpakking zie instructies op de verpakking

Tekst: Angharad De Temmerman

20/10/2020

Verticale tabs