Easy Peasy Vegan: no dairy, no problem!

wrapper2

wrapper

MELK

IN DE SUPERMARKT

Tegenwoordig vind je in iedere supermarkt plantaardige alternatieven voor melk . Sojamelk is de bekendste, maar er bestaat ook amandelmelk, havermelk, rijstmelk, kokosmelk, hazelnootmelk, cashewmelk, speltmelk, boekweitmelk … Door ongezoete soja- of havermelk in huis te halen, heb je de perfecte basis voor al je zoete en hartige bereidingen. En verder kies je gewoon een smaakje dat jij lekker vindt. De meeste drinks zijn verrijkt met de belangrijkste vitamines (B2, B12, D) en mineralen (Calcium) die in dierlijke zuivel voorkomen. Dat is een gemakkelijke manier om deze voedingsstoffen op te nemen. Als je de hoeveelheid suiker wil beperken, kies je best een ongezoete variant.

DOE HET ZELF!

Notenmelk met natuurlijke suikers

  • Laat 300 gram noten naar keuze (geroosterd of ongeroosterd, b.v. hazelnoot, cashew, amandelen) en 10 ontpitte dadels een nacht weken in een ruime hoeveelheid water zodat ze zacht worden.
  • Giet de noten en dadels af en blend ze samen met een liter water op hoge snelheid voor 3 à 4 minuten
  • Zeef de melk met een notenmelk- of kaasdoek. Het notenresidu dat overblijft in de doek kan je gebruiken in koekjes, muffins en smoothies.
  • Bewaar de notenmelk in een gesloten fles in de koelkast of je kan het ook voor maximum voor 6 maanden bewaren in de diepvries. Belangrijk: Vergeet niet te schudden voor gebruik!
  • Mag het wat sneller? Blend enkele lepels witte amandelpasta (of een andere creamy notenpasta) met wat dadelsiroop en water. Perfect voor als je onverwacht zonder melk zit.

ROOM

IN DE SUPERMARKT

Sojaroom is de bekendste vervanger en vind je in zowat alle supermarkten. Wil je eens iets anders proberen? Kies dan voor de rijstroom, haverroom of speltroom (in de biowinkel, bv. van Lima).
Als je houdt van de smaak van kokos, kan je room ook vervangen door kokosmelk uit blik of brikjes. Ideaal voor bijvoorbeeld curry’s en desserts!
Let op: gewone sojaroom kun je niet opkloppen tot slagroom. Voor slagroom kan je de ‘Alpro op te kloppen room’ gebruiken of de kant-en-klare slagroom van Albert Heijn.

DOE HET ZELF!

Zoete kokosroom
- Zet een blik kokosmelk minstens 24 uur in de koelkast. Open het blik zonder het te schudden.
- Normaal gezien vind je nu bovenaan in het blik een laagje gestolde room, met daaronder het kokoswater*.
- Schep de roomlaag voorzichtig uit het blik en mix ongeveer 1 minuut tot het smeuïg is.
- Voeg naar smaak poedersuiker en vanille-extract toe en mix goed.
- Nu heb je heerlijke room die perfect is als topping op zoete taarten en desserts.
- Je kan het tot 5 dagen in de koelkast bewaren.

*Afhankelijk van het gekozen merk kokosroom kan het resultaat verschillen.

YOGHURT

IN DE SUPERMARKT

Ook hier is soja de bekendste variant. Gezoet, ongezoet, met extra proteïne of met fruitsmaak. Er is keuze genoeg!
Wie naar de biowinkel gaat, zal daar ook amandel-, kokos-, cashew- of haveryoghurt ontdekken. Die zijn iets ‘zuurder’ van smaak dan sojayoghurt en komen dus dichter in de buurt van yoghurt op basis van koemelk.

DOE HET ZELF!

Kokosyoghurt
- Schenk 1 blik biologische kokosmelk uit in een kom en klop glad.
- Voeg ½ tl poeder of 2 capsules probiotica* van goede kwaliteit toe en klop het er goed door.
- Schenk het uit in een proper gewassen glazen pot en dek af met een theedoek. Laat 24 uur uit de zon op kamertemperatuur rusten.
- Proef eens. De yoghurt is klaar als hij een beetje zuur smaakt en er kleine bubbeltjes aan het oppervlak zitten.
- Voeg vanillepoeder of ahornsiroop naar smaak toe.
- Sluit goed af en bewaar maximum 1 week in de koelkast.

KAAS

IN DE SUPERMARKT

Toegegeven, niet elke vegan kaas is even geslaagd. Toch zijn er de laatste jaren grote stappen vooruit gezet op het vlak van plantaardige kazen.
In de grotere supermarkten vind je o.a. gesneden kaas, gemalen mozzarella en smeerkaas van merken als Violife en Wilmersburger.
In de biowinkel valt een ruimer assortiment aan (ambachtelijke) notenkazen te ontdekken. Wij zijn bijvoorbeeld fan van de kruidige smeerkazen het Belgische merk Pa’lais en de camembert van Rosie &
Op gespecialiseerde sites zoals veggiedeli.nl is het aanbod nog groter. Ga op ontdekking en zie wat jij lekker vindt!

DOE HET ZELF!

Snelle Vegan Parmezaan
- Maal 100 gram cashewnoten met 3 el edelgistvlokken. Breng het strooisel op smaak met peper en flink wat zout.

Roomkaas met kruiden en bieslook
- Laat 150 gram macadamianoten een nacht weken.
- Giet de noten af en mix met het poeder van 1 capsule probiotica* en 240 ml water. Laat 24 uur fermenteren op kamertemperatuur.
- Voeg ½ tl zout, ½ tl gistvlokken, 1 tl citroensap, 1,5 tl gedroogde bieslook en sap van ¼ citroen toe en laat nog wat verder rusten in de koelkast.

*Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in bepaalde voedingsmiddelen zitten. Ze worden ook als supplement in poedervorm of capsules verkocht. Je vindt ze in de natuurvoedingswinkel en bij de drogist.

Meer lezen?

Vegan zuivel. Maak je eigen plantaardige melk, yoghurt, boter en kaas. Emelie Holm. Good Cook Publishing. € 20,95.

Tekst: Annabelle Cassiman & Ulrike Verdonck

20/10/2020

Verticale tabs