EVA en Next Food Chain ondertekenen mee de Green Deal eiwitshift

wrapper2

wrapper

Het Departement Omgeving lanceert op 26 april 2021 samen met Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en 64 partners, onder wie EVA, de ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord’. Next Food Chain, het bedrijvennetwerk waar EVA een trekkersrol in speelt, is een van de initiatiefnemers. Het doel van deze Green Deal is de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitrijke producten in ons voedingspatroon te verbeteren. De eiwitshift streeft naar een milieuverantwoord en gezond voedingspatroon. Deze Green Deal wordt getrokken door het Departement Omgeving dat de krachten bundelt met partners uit het voedselsysteem. “De focus van deze Green Deal op consumptie van eiwitten is erg belangrijk met het oog op een duurzaam en toekomstgericht voedselsysteem”, aldus minister Demir.

De aandacht voor duurzame voedselsystemen is erg groot, zowel in Vlaanderen als op internationaal vlak. De Europese Commissie publiceerde in 2020 de ‘Boer tot Bord Strategie’ (Farm to Fork Strategy) en de Vlaamse regering heeft zich tot doel gesteld een sterk Vlaams voedselbeleid te ontwikkelen. Het uitwerken van een eiwitstrategie van veld tot bord draagt daartoe bij. De ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord’ sluit aan bij de Europese en Vlaamse ambities rond voedselbeleid en draagt als concrete actie bij aan de Vlaamse eiwitstrategie.

Eiwitten in ons voedsel

Eiwitten zijn onmisbaar als bouwstof voor het lichaam in groei, voor het aanmaken van bloedcellen, enzymen en hormonen en voor het onderhoud en herstel van lichaamsweefsels. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten kunnen van dierlijke (vlees, vis, zeevruchten, insecten, melk en melkproducten, eieren), microbiële (fungi, bacteriën en microalgen) of plantaardige herkomst (granen, peulvruchten, noten, zaden) zijn. Een van de grote uitdagingen voor ons voedingspatroon is de verhouding te verbeteren tussen dierlijke en plantaardige of alternatieve eiwitbronnen. Die verhouding is vandaag zowel op het vlak van milieu als gezondheid niet optimaal.

Eiwitshift op ons bord

Ons huidige voedingspatroon legt een zware druk op het leefmilieu en op de eigen gezondheid door een te hoog aandeel in dierlijke producten en zogenaamde lege calorieën (producten met een hoge energieaanbreng en lage nutritionele waarde). Daarnaast eet de gemiddelde Vlaming niet alleen te veel, maar ook te weinig groenten, fruit, granen en peulvruchten.

Algemeen bekeken hebben dierlijke producten een grotere milieuvoetafdruk dan plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten, granen en sommige andere vleesvervangers. Hoewel de voetafdruk van producten en productiemethodes sterk varieert, is de milieuwinst van voedingspatronen met minder dierlijke producten behoorlijk.

In een meer plantaardig en een minder dierlijk eetpatroon, halen we een kleiner percentage eiwitten uit dierlijke producten en een groter percentage uit plantaardige producten – en eten we over het algemeen dus meer plantaardige producten en minder dierlijke producten. Die evolutie wordt de eiwitshift genoemd. Vandaag is de verhouding ongeveer 60/40 (dierlijke/plantaardige eiwitbronnen). Het doel is om de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in de Vlaamse consumptie te verbeteren met het zicht op een verhouding van 40/60 dierlijke/plantaardige eiwitten tegen 2030. De Green Deal Eiwitshift die vier jaar loopt, wil bijdragen aan die doelstelling.

EVA en Next Food Chain trekken mee aan de kar

Next Food Chain, het bedrijvennetwerk rond plantaardige voeding in Vlaanderen, is een van de initiatiefnemers van de Green Deal en maakt deel uit van de stuurgroep van de Green Deal. EVA is als een van de trekkers binnen Next Food Chain dus vanop eerste lijn betrokken bij de Green Deal eiwitshift. De Next Food Chain heeft als netwerk acties ingediend, en ook EVA heeft als lid eigen acties ingediend (bv. VeggieChallenge, food professionals werking, Andermaal). Wil je op de hoogte blijven? Volg dan zeker www.nextfoodchain.com en de nieuwsbrieven van EVA.

Meer informatie over deze Green Deal vind je hier.

28/04/2021

Verticale tabs