EVA jaaroverzicht

wrapper2

wrapper

Veggiechallenge 2021

De tweede editie van de VeggieChallenge, een campagne van EVA vzw en ProVeg International, was een groot succes. Bijna 24.000 Belgen schreven zich in en aten in maart flexi, veggie of volledig vegan.

Dit jaar konden voor het eerst ook steden meedoen. Dertien steden en gemeenten gingen de uitdaging aan om zoveel mogelijk inwoners te overtuigen zich in te schrijven en zo de beste Veggie Stad 2021 te worden. Leuven had het grootste aantal deelnemers per aantal inwoners en won zo deze eerste VeggieChallenge voor steden. Oostende strandde op de tweede plaats.

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken met de VeggieChallenge, werken we samen met partners. Colruyt en Garden Gourmet ondersteunen de VeggieChallenge. En IKEA, VITO, Nestlé en Aoste moedigden hun werknemers de hele maand maart aan om meer veggie te eten. Een webinar van Tobias Leenaert, film- en infoavonden, digitale potlucks en wedstrijden motiveerden de werknemers om er voluit voor te gaan.

Maar liefst 90 % van de deelnemers geeft aan dat ze na de VeggieChallenge meer plantaardig eet dan voor de campagne. Het heeft dus zeker een impact om eetgewoonten te doorbreken. Volgend jaar in maart komt de campagne terug en het wordt nog grootser! Check www.veggiechallenge.be en schrijf je nu alvast in.

Andermaal

Met het project ‘Andermaal’ introduceerden BOS+ en EVA vzw de leerlingen van elf hotelscholen in de plantaardige keuken. In een reeks workshops leerden ze bij over plantaardige voeding en duurzaamheid, en ontwikkelden ze hun eigen veggie en vegan recepten. De dertig lekkerste recepten werden gebundeld in het ‘Andermaal’-kookboek. Naast recepten bevat het boek ook heel wat productinformatie, culinaire tips en achtergrondinformatie rond gezondheid, duurzaamheid en dierenwelzijn. De peters van het project, de EVA-chefs en andere bekende chefs zoals Nicolas Decloedt, Laurence Haegeman, Sofie Dumont en Frank Fol, leverden hun favoriete plantaardige recept aan voor het kookboek en vertellen over het belang van veggie in hun keuken. Het kookboek werd verspreid via de hotelscholen en een groot aantal Vlaamse bibliotheken. Je kan het ook gratis online downloaden via www.evavzw.be/andermaal.

Kookworkshops

In de eerste helft van 2021 organiseerde EVA 24 online workshops, goed voor zo’n 613 deelnemers. Vanuit hun eigen keuken konden deelnemers via hun computerscherm een reis rond de wereld maken naar de Thaise, Vietnamese, Turkse en Palestijnse keuken. Ook de Belgische klassieke keuken passeerde de revue. Tijdens de VeggieChallenge zoomden we in de workshops in op ingrediënten zoals tofu en peulvruchten en leerden we de deelnemers hun boodschappenbudget onder controle te houden met goedkoop vegan comfort food. Na de zomer besloten we de kookworkshops door interne veranderingen even te pauzeren, maar we kunnen alvast beloven dat er volgend jaar tijdens de VeggieChallenge nieuwe workshops aankomen!

Chili voor Willy

De derde editie van Chili voor Willy was opnieuw een succes! Tijdens het weekend van Werelddierendag verkochten de lokale groepen van Aalst, Antwerpen, Gent, Limburg, Mechelen en Oosterzele vegan chili ten voordele van EVA vzw. Er werden meer dan 600 porties chili gemaakt, maar ook bonenbrownies en speculaascupcakes. Dankzij heel wat lokale sponsors die voor ingrediënten zorgden en Greenway die vegan gehakt sponsorde, werden de kosten heel laag gehouden. Chili voor Willy leverde meer dan 6.000 euro op! Met dit bedrag kunnen we meer dan 10 000 nieuwe deelnemers werven voor de VeggieChallenge in maart en hen kennis laten maken met de plantaardige keuken. Zo sparen we het leven van duizenden varkens zoals Willy. Maar Chili voor Willy bracht ook mensen samen om vegan te koken, wat voor ons heel belangrijk is. Want samen eten verbindt. En het toonde nog maar eens aan hoe makkelijk en lekker het is om plantaardig te koken en eten. Dus merci iedereen voor deze hartverwarmende actie!

EVA Supporters

In 2021 werkten we verder aan de omschakeling van ons systeem van EVA lidmaatschappen naar EVA Supporters. We voelden al even dat onze ledenwerking aan verbetering toe was. Een jaarlijks lidmaatschap is weinig flexibel en het ledenaantal stagneerde. Daarnaast dekte de bijdrage voor het lidmaatschap amper nog de kosten die ermee gepaard gingen. In plaats van het lidgeld te verhogen, kozen we voor een formule gebaseerd op giften. Als EVA Supporter kan iedereen naar eigen vermogen zijn maandelijkse of jaarlijkse bijdrage kiezen. EVA Supporters krijgen bovendien een fiscaal attest voor giften vanaf € 40 per jaar, waardoor ze 45 % van hun bijdrage terugkrijgen via de belastingen. Tegen het einde van dit jaar zal het oude systeem volledig uitgedoofd zijn en wordt iedereen die daarvoor kiest EVA Supporter. Intussen zitten er al zo’n duizend mensen in onze Supportersclub!

Meer info: www.evavzw.be/supporter

Events bij de lokale groepen

In 2021 was het wat laveren tussen de versoepelingen en verstrengingen door. Toch slaagden de lokale groepen erin om in deze veranderlijke omstandigheden activiteiten te organiseren. Naast Chili voor Willy was er ook een Langste Veggietafel in Mechelen, ontbijtfilms bij EVA Aalst, een lezing van Tobias Leenaert bij EVA Westhoek en verschillende infostandjes bij EVA Antwerpen en Gent. Eindelijk konden de lokale vrijwilligers ook weer fysiek samenkomen voor vergaderingen, met of zonder vegan lekkers.

V-Label

De werking rond het V-Labelkeurmerk groeide opnieuw in 2021. Het V-Label is het opvallende geel-groene logo dat je terugvindt op veel vegetarische en vegan producten. Wist je dat EVA de Belgische licentiehouder is voor in België geproduceerde producenten van dit internationaal erkende keurmerk?

Ondanks het nog vreemde jaar vonden veel producenten toch de weg naar het keurmerk. De vegetarische en vegan markt is dan ook een booming business waar steeds meer kleine en grote spelers op inzetten. Misschien zag je al V-Labelproducten passeren in ons infoblad, op onze website of sociale media? Dit jaar voerden we trouwens zo’n 30 inspecties uit in de fabrieken van de producenten. Een grote stap vooruit op het gebied van kwaliteitsgarantie en transparantie van het V-label!

We hebben voor het eerst de grens van 1.000 goedgekeurde Belgisch geproduceerde producten overschreden, waarvan het overgrote deel vegan is. We mochten ook heel wat leuke nieuwe klanten verwelkomen zoals, Greenyard Prepared, Gimber, Generous, I just love breakfast, Lutosa, Gastronello en nog veel meer. We zijn al onze klanten zeer dankbaar voor de keuze voor en het vertrouwen in het V-Label , want samen maken we de keuze in de supermarkt gemakkelijker voor jullie. De inkomsten die binnenkomen dankzij het V-Label helpen EVA om nog meer in te zetten om de plantaardige missie te bereiken.

Lobby- en beleidswerk

Het is niet altijd even zichtbaar voor de buitenwereld, maar achter de schermen lobbyt EVA op nationaal en internationaal niveau om de plantaardige evolutie te versnellen.

EVA maakt bijvoorbeeld deel uit van de koepelorganisatie Bond Beter Leefmilieu. Beleidswerk is hun expertise, dus we bekijken hoe we kunnen samenwerken rond plantaardige voeding. Zo richtten we samen met Bond Beter Leefmilieu twee jaar geleden Next Food Chain op, een bedrijfsnetwerk dat plantaardige ondernemers en het beleid samenbrengt. Dit netwerk is een van de initiatiefnemers van de Green Deal, die in april van dit jaar gelanceerd werd door het Departement Omgeving onder leiding van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Het doel van deze Green Deal is om de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitrijke producten in ons voedingspatroon te verbeteren. EVA is als een van de trekkers binnen Next Food Chain dus vanop eerste lijn betrokken bij de Green Deal eiwitshift.

Over de landsgrenzen heen werken we samen met ProVeg International. Zo lanceerden we dit jaar samen met hen de petitie tegen de zuivelban. In 2020 keurde het Europese Parlement Amendement 171 goed. Daarmee zouden er verdere restricties komen op het gebruik van zuivelbenamingen voor plantaardige producten. Beschrijvingen zoals 'alternatief voor kaas' en 'bevat geen melk' zouden dan verboden worden op verpakkingen. Op 25 mei werd bevestigd dat vertegenwoordigers van het Europees Parlement het voorstel hebben teruggetrokken, nadat een coalitie van 21 milieu-, consumenten- en dierenwelzijnsgroepen de EU had opgeroepen de voorstellen te verwerpen. Ook klimaatactiviste Greta Thunberg had zich tegen de plannen uitgesproken. Onder initiatief van ProVeg International en EVA in België ondertekenden meer dan 450.000 mensen een petitie waarin de EU werd opgeroepen de plannen te laten vallen.

Grootkeukens

In de eerste helft van het jaar bleven heel wat grootkeukens nog gesloten. EVA gebruikte die tijd om nieuwe plantaardige recepten te ontwikkelen voor grootkeukens en chefs, met een focus op takeaway gerechten en lunch. Alle recepten werden voorzien van een Nutri-Score. We maakten ook een geüpdate versie van onze burgerrating, waarin we vleesvervangers voor grossiers op verschillende gezondheidscriteria beoordelen.

Na een moeilijke periode begonnen de meeste grootkeukens vanaf de zomer stilaan weer te draaien. In totaal konden we dit jaar een tiental keukens begeleiden om hun veggie en vegan aanbod nog lekkerder en duurzamer te maken. Onder andere de bedrijfskeuken van de VRT kreeg zo’n begeleiding op maat.

Om het belang en de impact van onze werking voor food professionals nog beter in de kijker te zetten, werken we momenteel volop aan een videoproject waarmee we het verhaal van onze begeleidingen aan grootkeukens in beeld willen brengen.

Veranderingen in het EVA-team

Het afgelopen jaar was er voor veel mensen opnieuw eentje vol woelige waters. En ook binnen EVA voelden we de wind af en toe stevig waaien. Onze collega’s Isabel, Leau, Melanie, Nena en Anna verlieten het EVA-schip op zoek naar nieuwe avonturen. Echt vervangen kunnen we deze topcollega’s natuurlijk nooit, en daarom namen we in het najaar even de tijd om onze interne werking onder de loep te nemen en ons wat te reorganiseren. Zo zijn in 2022 klaar voor een vliegende start.

Bedankt voor de geweldig reis samen, Isabel, Leau, Melanie, Nena en Anna! Binnenkort verwelkomen we 3 nieuwe collega's die met evenveel enthousiasme aan onze plantaardige missie zullen werken.

DOE EEN GIFT

Dit was allemaal enkel mogelijk dankzij jullie steun, bedankt daarvoor! Wil je EVA vzw nog een extra duwtje in de rug geven om onze toekomstplannen te kunnen verwezenlijken?

Doe een gift via evavzw.be/doe-een-gift of schrijf over op:
IBAN: BE 53 5230 8011 0153
BIC: TRIOBEBB
Vermeld ‘gift’ als mededeling.
Giften aan EVA zijn fiscaal aftrekbaar vanaf € 40.

23/12/2021

Verticale tabs