Frituurbezoek in Diepenbeek

wrapper2

wrapper

EVA-vrijwilligster Inga ging langs bij frituur Lutselus in Diepenbeek. Het frituur besliste dit jaar om een plantaardig aanbod op te nemen in hun snackbar. Ze gooiden het dierlijk vet buiten en verwelkomden de plantaardige variant in hun frituur.

Bjorn, van opleiding traiteur rolde in 2013 in de frituurwereld. Hij baat in Diepenbeek een standaard Vlaams frituur uit, hoewel daar dit jaar serieus verandering in is gekomen. Dankzij zijn neef die vegan eet, is hij en zijn team beginnen nadenken over hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ook mensen die plantaardig eten, zich welkom voelen in hun frituur. En zo geschiede.

Lutselus begon met Vegan Mondays waarbij ze vier weken op maandag een vegan assortiment zouden aanbieden. Dit viel zeer goed in de smaak en daarom beslisten ze ermee door te gaan. Vanaf april is telkens de eerste en derde dinsdag van de maand helemaal vegan. De koeltoog ligt dan vol met plantaardige varianten van kipnuggets, bitterballen, ‘vlees’kroketten, maar ook hun huisgemaakte stoofvlees, goulash, pita, balletjes in tomatensaus, Spoetnick, bouletjes en burgers.

Een mooi aanbod dus voor wie geen vlees wil eten, maar toch zin heeft in een vettige hap. Ook mensen die niet standaard plantaardig eten, staan open om deze vegan varianten een kans te geven. Het feit dat deze mensen blijven terugkomen, is een mooi compliment. “Wat ik ook zeer apprecieer is dat mensen wat meer er over denken, over dieren leed en natuurproblematiek. Ik heb er op de eerste dinsdag al zeker 10 overtuigd van het eens te proeven en dat vlees absolute vervangbaar is door ook zeeeer lekker eten!” verteld Bjorn trots.

Het was in het begin wel wat zoeken. De plantaardige keuken kent heel wat andere smaken en texturen die je niet gewoon bent als je bij klassieke vleesbereidingen blijft en dat was ook wel een leuke uitdaging.

Krijg jij ook zin om een frietje te gaan stekken? Ga dan proeven bij Frituur Lutselus en laat ze weten wat je ervan vond via Facebook of tag ze op Instagram: Frituur Lutselus of Vegan_Lutselus. Smakelijk!

03/05/2019

Verticale tabs