Ga met FoodWin de strijd tegen voedselverspilling aan!

wrapper2

wrapper

De impact van ons eten

Een verrassende bron van enorme vervuiling is voedselverspilling. Wereldwijd gaat maar liefst een derde van al het geproduceerde voedsel verloren (FAO). Die 1,3 miljard ton voedsel die niet op ons bord terechtkomt is verantwoordelijk voor maar liefst 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Mocht voedselverspilling dus een land zijn, dan zou het de derde grootste uitstoter zijn van broeikasgassen na de V.S. en China. We hebben er dus alle baat bij om voedselverspilling de wereld uit te helpen.

Niet alle soorten voedselverspilling hebben dezelfde impact op het milieu. Vlees is veruit de meest vervuilende en onethische soort voedselverspilling. Elk jaar gaat gemiddeld 52,6 miljoen ton kilogram vlees verloren. Dat is een vijfde van al het geproduceerde vlees (FAO).

En daarbij gaat niet enkel het vlees verloren, maar ook al de grondstoffen die in dat vlees gekropen zijn. Voor elke kilo rundsvlees, bijvoorbeeld, heb je tot 10 à 14 kilogram graan nodig en tussen 6000 - 15000 liter water nodig (vlees.nl). Voor elke kilo rundsvlees die verloren gaat, gaat al dat graan en water ook verloren. Voedselverspilling bovenop voedselverspilling dus, want dat graan had evengoed op iemands bord kunnen belanden.
Voedselverspilling de wereld uithelpen is een cruciale factor om de opwarming van de aarde significant te vertragen. Alle verspilling is slecht, maar vleesverspilling is het slechtst.

Voedselverspilling in België

Als we kijken naar de situatie in België, dan is de consument een van de grootste verspillers. 23% van alle voedselverspilling vindt plaats bij de mensen thuis (Vlaamse monitor, 2015, 2017). Een gigantisch aandeel, maar gelukkig zijn er makkelijke oplossingen. Voedselverspilling thuis tegengaan is een van de makkelijkste en meest impactvolle dingen die je kan doen om je steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst. FoodWIN vzw voorziet een traject dat bestaat uit 9 uitdagingen om huishoudens minder te doen verspillen. Mét resultaat. Hun campagne in Brugge zorgde dit jaar voor 67% minder verspilling bij 512 huishoudens. Loick Bekaert van FoodWIN merkt op: “We laten de deelnemers hun voedselverspilling gedurende een week meten. Je merkt dan hoeveel mensen verrast zijn door wat ze toch allemaal verspillen. Het gebeurt soms heel snel - een rotte banaan, de laatste sneetjes brood, soep die al te lang in de koelkast staat. Het lijkt weinig, maar het loopt snel op.”

In september begint een nieuwe campagne bij 1000 Brusselse huishoudens. Aan de hand van 9 uitdagingen die ze toegestuurd krijgen via email leren ze bewust plannen, slimmer shoppen, beter bewaren, en creatief koken. Ook meedoen? Inschrijven kan nog tot 11 oktober via (www.foodwastemission.be)[www.foodwastemission.be].

16/08/2021

Verticale tabs