Geen Sam Ham op Vlaamse scholen

wrapper2

wrapper

In deze als educatief materiaal verpakte promofolders leren Maud Kippenbout en Sam Ham onze kinderen alles over vlees van hier, ‘van op de wei tot op het bord’. Erg ironisch als je weet dat onze Maud kippenbout tijdens haar hele korte leven - ze wordt geslacht op 5,5 weken dat is in mensenleeftijd ongeveer even oud als de kindjes die over haar leren - geen wei van dichtbij ziet.

Volgens het VLAM - dat zijn geld voor dit soort acties voornamelijk van de sector zelf haalt, maar ook van de Vlaamse en Europese overheid - gaat het hier niet over een promotieactie. “Er zit duiding in over hoe vlees binnen een evenwichtige voeding past, hoe je het met mate kan consumeren. Het geeft basisinfo, op maat van het kind.”, aldus Liliane Driesen woordvoerder van het VLAM.

Dat is uiteraard onzin. Deze folders hebben niets met educatie te maken en het getuigt van weinig realiteitszin van het VLAM om te denken dat ouders en leerkrachten dat niet doorzien. Natuurlijk zijn deze folders in de eerste plaats bedoeld als promotie voor vlees. Ze zijn slechts een van de vele acties die de vleessector onderneemt om hun imago te redden. Want stel je voor dat kinderen na al die berichten over wantoestanden in slachthuizen, de impact van vlees op de klimaatverandering en de aanbevelingen van het Vlaams Instituut Gezond Leven om meer plantaardig te eten, de conclusie zouden trekken dat ze beter minder vlees en meer groenten zouden eten. In een land waar 1 op 2 mensen te dik is en de klimaatdoelstellingen niet gehaald worden, zou dat toch wel te gek voor woorden zijn!

Als de Vlaamse overheid oprecht wil inzetten op gezondheidspreventie dan zou het een goed begin zijn om het VLAM - dat door diezelfde overheid gesubsidieerd wordt - te verplichten om educatief materiaal te maken dat bij dat gezondheidsbeleid aansluit. De Vlaamse overheid kan over de diverse domeinen heen gezondheid en voeding aangrijpen om organisaties en campagnes te laten samenwerken en op elkaar af te stemmen. Alleen zo kunnen we echt stappen vooruit zetten.

Ondertussen lieten heel wat ouders en leerkrachten ons weten dat ze zelf al actie ondernamen en in plaats van de maud kippebout folders te gebruiken, veggie lunchbox gidsjes meegeven aan de kinderen.
Ben je zelf als ouder ook verontwaardigd? Laat het ons weten en we kunnen je desgewenst ons materiaal bezorgen.
Ben je leerkracht en wil je een educatieve workshop boeken die kinderen met gezonde groenten en peulvruchten laat kennismaken? Mail naar cederik@evavzw.be voor alle info.

Je kan ook altijd aan de uitgeverij laten weten dat je ontgooocheld bent over deze brochures. Enkele EVA-vrijwilligers hebben dit al gedaan en uitgeverij Averbode laat weten rekening te houden met de opmerkingen.

Bij EVA blijven we ook samen met Bond Beter Leefmilieu de druk opvoeren in het Vlaams parlement om het VLAM te hervormen zodat dit soort promofolders voorgoed verleden tijd wordt.

26/11/2018

Verticale tabs