Groente uit de Zee

wrapper2

wrapper

't Is bijna een koffietafelboek, die Groente uit de Zee. Niet alleen omdat het voor een derde de wereld van de vele soorten zeewieren belicht maar vooral dankzij de geweldige sfeervolle donkere fotografie.

Een dankbaar boek ook, want zeg nu zelf: vleesvervangers in alle soorten en formaten in de schappen van de supermarkt, maar visvervangers? Wil je als vegetarier of veganist genieten van die ziltige smaak, dan blijf je toch wat op je honger zitten. Nergens een 'fish'stick te vinden. Dan komt Groente uit de Zee to the rescue!

Want met zeewier en andere zeegroenten - denk aan zoals lamsoor en zeekraal - kan je alle kanten uit. Je kan er non-fish-sauce mee maken, een pesto from the sea, een ocean breeze soepje, hartige zeewiermuffins, een cut the crab salad of zelfs appelblauwzeegroen-rode spirulina-strawberry popsicles.

Wie Lisette Kreischer - toch wel een beetje de Nederlandse vegan queen - al langer volgt, zal wél redelijk wat recepten herkennen uit eerdere kookboeken van haar. Het boek belicht ook The Dutch Weedburger, een van Lisettes projecten. Alleen, waarom deze burger in het boek met tempeh en een avocado-weed hummus wordt klaargemaakt is mij een raadsel. Volgens mij benadert een burgertje gemaakt van fijngemixte Vegetarische Kipstuckjes gemengd met zeewier en afgewerkt met een weed-tartaarsausje, véél beter the real deal.

Omdat niet alle gebruikte zeewieren even makkelijk te vinden zijn helpt een lijstje achteraan met producten en merken je wat op weg. Een ander lijstje onbreekt helaas, namelijk een index van gebruikte ingrediënten. Als je dan eens die verse zeesla te pakken hebt dan is het wel handig om snel de gerechten te kunnen vinden waarin de zeesla verwerkt wordt.

Groente uit de Zee is een boek waar de creativiteit uit opborrelt, dus voor redelijk wat recepten moet je even tijd nemen of een ommetje richting natuurvoedingswinkel maken. Maar als je ook een weed-expert wil worden in de keuken, dan is dit boek toch wel een flinke aanwinst.

Titel: Groente uit de Zee
Auteur: Lisette Kreischer, Stichting Noordzeeboerderij, Marcel Schuttelaar, e.a.
Uitgever: Uitgeverij Kosmos
194blz. - 50 recepten - volledig plantaardig

09/06/2016

Verticale tabs