Helft Europeanen vermindert vleesconsumptie

wrapper2

wrapper

Bijna de helft van de Europese consumenten (46 %) heeft hun vleesconsumptie het afgelopen jaar verminderd en iets minder dan 40 % van de Europese consumenten is van plan minder vlees te consumeren in de komende zes maanden. Dat blijkt uit een Europees onderzoek door ProVeg International in samenwerking met Innova Market Insights, de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit Gent.

Opvallende resultaten uit het onderzoek

  • Bijna de helft van de Europese consumenten (46 %) verklaarde dat ze hun vleesconsumptie in het afgelopen jaar hebben verminderd.
  • Iets minder dan 40 % van de Europese consumenten is van plan minder vlees te consumeren in de komende zes maanden.
  • Ongeveer 30 % van de consumenten geeft aan van plan te zijn hun zuivelconsumptie te verminderen.
  • Bijna 30 % van de Europeanen zegt van te plan zijn aanzienlijk meer plantaardige zuivel- en vleesproducten te consumeren.

Perceptie plantaardige producten:
* Bijna de helft van de flexitariërs vindt dat er niet genoeg plantaardige producten zijn in supermarkten, restaurants, …
* 50 % vindt de plantaardige opties te duur.
* 48 % wil meer informatie over plantaardige producten.
* Smaak en gezondheid zijn de de belangrijkste motivaties voor flexitariërs om plantaardige producten te kopen. Gevolgd door versheid, geen additieven en lagere prijs.

Prijs belangrijkste obstakel
De belangrijkste reden om niet nog meer plantaardige producten te eten is de prijs. De helft van de ondervraagden (50 %) vindt plantaardige producten te duur. Tegelijk vindt ook 44 % van de ondervraagden juist dat vlees te duur is om elke dag te eten.
Andere veel genoemde drempels om meer plantaardig te eten zijn onvoldoende keuze (vooral buitenshuis), dat plantaardige producten lekker genoeg zijn of dat partners of familieleden geen plantaardige producten willen eten.

COP26
De resultaten van dit onderzoek worden bekend gemaakt op het moment dat wereldleiders elkaar ontmoeten op COP26 om acties te bespreken om hun klimaatdoelstellingen te halen. Een belangrijke timing, zeker als je weet dat dierlijke producten in Europa verantwoordelijk zijn voor 82 % van de CO₂-uitstoot op het vlak van voeding. Onderzoek toont aan dat de overstap naar plantaardig voedsel de uitstoot met 50 % kan verminderen. Het is dan ook een gemiste kans dat de de afbouw van de veestapel door de Vlaamse regering geschrapt werd uit de klimaatmaatregelen.

België was niet opgenomen in dit Europees onderzoek, maar begin 2022 komen er nieuwe cijfers over de voedingsgewoonten van Belgen uit een tweejaarlijks onderzoek van EVA in samenwerking met iVOX.

Download het hoofdrapport hier.
Download de resultaten per land hier.

Webinar - 16 November 2021 | 11-12 uur

ProVeg organiseert samen met het Smart Protein-project een webinar waarin de resultaten van het rapport worden toegelicht. Leer tijdens het webinar meer over de houding van consumenten ten opzichte van plantaardig voedsel, de mate waarin ze deze producten vertrouwen, hun wensen, hun huidige consumptiegewoonten, de belangrijkste drijfveren achter hun voedselkeuzes en verschillende andere relevante onderwerpen op het gebied van plantaardige eiwitten.

09/11/2021

Verticale tabs