Hoeveel bespaar jij tijdens de VeggieChallenge?

wrapper2

wrapper

Duizenden mensen in de hele wereld schrijven zich in voor de VeggieChallenge. Iedereen heeft zo zijn eigen reden. Sommigen willen hun gezondheid verbeteren, terwijl anderen gemotiveerd zijn om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Er zijn tal van redenen om je vlees-, vis- en zuivelconsumptie te verkleinen en meer plantaardig te eten. Krijg jij ook extra motivatie van harde cijfers? Lees hier wat jij kan besparen door jouw dieet voor slechts 1 maand te veranderen. Zo weet je meteen hoe groot de impact van één persoon kan zijn.

Dieren

Dierenwelzijn is voor veel mensen een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor een plantaardige levensstijl. Door te kiezen voor minder (of geen) dierlijke producten zoals vlees, zuivel en ei, bespaar je dieren lijden en een pijnlijke dood.

 • Vegan voor 30 dagen: ongeveer 2 dieren
 • Vegetarisch voor 30 dagen: ongeveer 2 dieren
 • Flexitarisch voor 30 dagen: ongeveer 1 dier
CO2

De veeindustrie is één van de belangrijkste vervuilers van de wereld. De broeikasgasemissies uit deze industrie zijn hoger dan alle auto’s, bussen, vliegtuigen en treinen wereldwijd bij elkaar. Door onze consumptie van dierlijke producten voor 1 enkele maand te verminderen, zal je je persoonlijke impact op het klimaat behoorlijk verkleinen.

Het kan wat moeilijk zijn om te begrijpen wat een kilogram CO2 echt betekent. Dus om wat context te geven, gaan we er hier vanuit dat een nieuwe auto gemiddeld 120 gram CO2 per km verbruikt.

 • Vegan voor 30 dagen: 36 kg CO2 → 300 km autorijden: ± een ritje van Brussel naar Parijs
 • Vegetarisch voor 30 dagen: 19 kg CO2 → 158 km autorijden: ± een ritje van Brussel naar Rotterdam
 • Flexitarisch voor 30 dagen: 9,5 kg CO2 → 79 km autorijden: ± een ritje van Brussel naar Hasselt
Water

Wereldwijd wordt ongeveer 70% van het drinkbare water gebruikt voor de landbouwsector. Tegelijkertijd kost het produceren van dierlijke producten veel meer water dan de productie plantaardige producten. Daarom kan het verminderen van je consumptie van dierlijke producten zo’n gigantische impact hebben op de vraag naar water in regio’s waar jouw voedsel geproduceerd wordt. Want alle planten hebben water nodig om te groeien en voor de vleesproductie zijn er dieren nodig die zelf ook veel planten eten. Dit zijn jouw waterbesparingen tijdens de VeggieChallenge:

 • Flexitarisch voor 30 dagen: 14.500 liter
 • Vegetarisch voor 30 dagen: 29.000 liter
 • Vegan voor 30 dagen: 36.000 liter

Vind je dit moeilijk te geloven? Bedenk je dan dat 1 kilogram biefstuk een waterafdruk heeft van maar liefst 15.000 liter water.

Land

Een plantaardig dieet bespaart ook immense gebieden aan landbouwgrond, aangezien het voedsel dat dieren eten ook ergens moet groeien. Veel van de ontbossing in Zuid Amerika is bijvoorbeeld te wijten aan de groei van soja die rechtstreeks gebruikt worden in veevoer. Wist je dat slecht een kleine zes procent van de wereldwijde sojabonen wordt gebruikt voor menselijke consumptie? Alleen al in de VS zou het vervangen van rundvlees voor bonen tot 42% van de landbouwgrond kunnen vrijmaken. Door een maand aan de VeggieChallenge mee te doen, zal je heel veel landbouwgrond sparen.

 • Vegan voor 30 dagen: 66 m2
 • Vegetarisch voor 30 dagen: 54 m2
 • Flexitarisch voor 30 dagen: 27 m2

Ga de uitdaging aan!

Schrijf je in en we helpen je op weg met eenvoudige recepten, handige tips en gezondheidsinformatie. Deel het zeker ook met vrienden en familie, want met twee is altijd leuker dan alleen!

02/03/2022

Verticale tabs