Hotelscholen leren veggie koken met 'Andermaal'

wrapper2

wrapper

Met het einde van het schooljaar loopt ook ons project met BOS+ ‘Andermaal’ ten einde. Gedurende twee schooljaren maakten de leerlingen van elf hotelscholen kennis met de plantaardige keuken. In een reeks workshops leerden ze bij over plantaardige voeding en duurzaamheid, en ontwikkelden ze hun eigen veggie en vegan recepten. We blikken tevreden even terug op twee leerrijke jaren.

Tekst: Ulrike Verdonck
Foto's en getuigenissen: Renée Moernaut

Perslancering met peters Wim Ballieu en Michaël Vrijmoed

Op 23 september 2019 stelden we 'Andermaal' in Hotelschool Gent voor aan de pers. Tv-chef Wim Ballieu dook met de leerlingen van het vijfde en zesde jaar de keuken in om er drie plantaardige gerechten te bereiden. Ook sterrenchef Michaël Vrijmoed stond de pers te woord en deelde zijn visie rond vegetarisch koken. Schepen van Onderwijs in Gent Elke Decruynaere deelde haar enthousiasme voor het project in een toespraak waarin ze het belang van duurzame voeding en innovatie onderstreepte.

Aan de slag met plantaardige voeding

In het schooljaar 2019-2020 deden in totaal zeven hotelscholen in Vlaanderen mee aan het project. Iedere begeleiding bestond uit 5 sessies waarin theorie en praktijk hand in hand gaan. In de theorielessen kwamen thema’s zoals gezondheid, dierenwelzijn en klimaat aan bod. Voor de praktijksessies doken de leerlingen de keuken in onder begeleiding van EVA-chefs Ann Veeckman, Cathy Goyvaerts en Dick Stockman. Ze maakten kennis met verschillende nieuwe producten en ingrediënten en leerden ze lekker bereiden, om vervolgens zelf aan de slag te gaan.

In maart was het door de corona-uitbraak ook voor dit project even schakelen. Gelukkig konden de workshops dat schooljaar nog zoveel mogelijk afgewerkt worden. Van de zomervakantie maakten we gebruik om het traject verder te finetunen, met nog meer aandacht voor de praktijk én een volledig digitaal leerplatform waardoor de leerlingen ook via afstandsonderwijs aan de slag konden. In het schooljaar 2020-2021 namen nog eens zes hotelscholen deel waarvan vijf in Vlaanderen en één in Brussel.

Een blik in de keuken bij COOVI

EVA-vrijwilligster Renée dook mee de keuken in met de leerlingen van het derde en vierde jaar Hotel in COOVI (Anderlecht). De leerlingen bleken aangenaam verrast over de mogelijkheden van de plantaardige keuken:

“Vroeger dacht ik dat vegetarisch niet echt lekker kon zijn. Mijn moeder maakt soms ook wel eens vegetarisch, met veel groentjes. Dat is niet altijd zo smakelijk. Nu, nadat we zelf geëxperimenteerd hebben, besef ik dat vegetarisch eigenlijk ook lekker kan zijn. En het hoeft zelfs niet altijd gezond te zijn. Er zijn zoveel mogelijkheden.”
- Linus, uit het derde jaar Technisch Hotel

Ook zijn veel leerlingen van plan om hun net opgedane kennis later toe te passen in hun eigen restaurant:

“Later wil ik mijn eigen restaurant openen en ik wil er toch altijd voor zorgen dat er zeker 2 vegetarische gerechten op de kaart staan, of 1 vegetarisch en 1 veganistisch. Er zijn immers altijd maar meer mensen die plantaardig beginnen te eten, ook onder mijn vrienden.”
- Delphine, uit het derde jaar Technisch Hotel

“Als we later een restaurant hebben, gaan we zeker ook vegetarische gerechten op de kaart zetten. Veel mensen vinden dat belangrijk, dus je moet met iedereen rekening houden. En je wil natuurlijk ook geen klanten verliezen.”
- Yeran, uit het derde jaar Technisch Hotel

En dat niet alleen de leerlingen, maar ook de leerkrachten iets opstaken van het traject, blijkt uit de reactie van leerkracht Sophie:

“Ik heb zelf ook heel veel dingen bijgeleerd, bijvoorbeeld dat je van sojamelk mayonaise kan maken. Ik heb net ook dessert leren maken met noten. Dat vond ik erg lekker. Dat zijn dingen die mij gaan bijblijven en die ik later zeker nog zal gebruiken.”

‘Andermaal’-kookboek

De dertig lekkerste en origineelste recepten die de leerlingen de afgelopen twee jaar ontwikkelden, worden gebundeld in het ‘Andermaal’-kookboek. Naast recepten zal het boek ook heel wat productinformatie, culinaire tips en achtergrondinformatie rond gezondheid, duurzaamheid en dierenwelzijn bevatten. Tijdens de zomermaanden leggen we de laatste hand aan het boek, dat vanaf volgend schooljaar via hotelscholen en Vlaamse bibliotheken verspreid zal worden.

Deelnemende hotelscholen:

Hotelschool Gent
TechniGo Aalst
PISO Tienen
Hotelschool Hasselt
Damiaaninstituut Aarschot
Leiepoort campus Sint-Theresia Deinze
het Stedelijk Lyceum Lamorinière in Antwerpen
de Talentenschool Turnhout
Stella Matutina in Brakel
VTI Leuven
COOVI Anderlecht

30/06/2021

Verticale tabs