IJsjes voor iedereen!

wrapper2

wrapper

Vegan ijsjes in de supermarkt

Jaja, tegenwoordig vind je vegan ijsjes in bijna iedere supermarkt!
In dit handig overzicht kan je per supermarkt ontdekken welke ijsjes ze aanbieden! :-)

Zelf ijsjes maken

Een zomer zonder zelf ijsjes te maken? Dat zou zonde zijn, want deze ijsjes zijn niet alleen superleuk om te maken en lekker om op te eten, ze zijn ook volledig plantaardig en geschikt voor iedereen, kies er jouw favoriete smaak uit of geef er gewoon je eigen draai aan.

Ontdek hier de lekkerste vegan ijsjes die je zelf kunt maken!

Interview IceLab NiceCream Creations: vegan gelato

Geschreven door Charlotte Baert.

Een echte gelateria: daarvan zijn er nooit genoeg. Toen IceLab NiceCream Creations eind april de deuren opende, ontpopte de zaak zich tot een nieuwe hotspot in Antwerpen. Wat dit ijssalon extra bijzonder maakt? IceLab is de eerste 100% plantaardige gelateria in België. Romig ijs in smaken als stroopwafel, cheesecake, nocciolata en meer. Dat kunnen we alleen maar toejuichen! Wij gingen praten met uitbaatster Hilde Gos (51): gelatopionier, dierenvriend en ijsfanaat.

Hoe kwam je op het idee om vegan gelato te maken?
Hilde: Al van kleinsaf eet ik geen vlees en heb ik een groot hart voor dieren. En al minstens even lang is ijs mijn lievelingsdessert. Toen ik 6 jaar geleden volledig overschakelde naar een plantaardig dieet bleek sorbetijs vaak de enige optie. Niets mis met een lekkere sorbet, maar ik wist dat het anders kon. Toen al liep ik rond met het idee, maar ik voelde dat de tijd nog niet rijp was voor een vegan gelateria.
In 2018 zette ik dan toch de eerste stap. Ik volgde een opleiding bij de ijsacademie van Carpigiani in Pulderbos. Samen met Bas Van Haaren, een gepassioneerd en getalenteerd gelatoconsulent, ging ik op zoek naar de perfecte formule voor heerlijk ijs zonder dierlijke producten.

Gelato zonder melk of room: hoe gaat dat in zijn werk?
Hilde: Gelato maken is pure scheikunde. Koemelk vervangen door plantaardige melk? Vergeet het maar! (lacht) We experimenteerden eindeloos om de recepten op punt te krijgen. Ik keerde alle productfiches binnenstebuiten en schuimde beurzen af op zoek naar de juiste ingrediënten. Daar kroop heel wat tijd in. Wist je dat zelfs discobolletjes dierlijke producten bevatten?
Toch liet ik de moed niet zakken. Door te werken met kwaliteitsvolle, biologische producten zijn we er in geslaagd om heerlijk romig ijs te maken dat niet hoeft onder te doen voor de klassieke varianten. Veel klanten proeven niet eens het verschil. Dat is voor mij het grootste compliment.

Gelato van IceLab is niet alleen lekker, maar ook duurzaam.
Hilde: Klopt! Daar staat het groene blaadje op ons logo voor. We gebruiken bijvoorbeeld enkel composteerbare verpakkingen, potjes, servetten en ijslepeltjes. Poetsen doen we met plantaardige, dierproefvrije middelen. Ijs met een hart voor mens, dier en planeet dus!

Je zet je ook al jarenlang in voor dierenrechten.
Hilde: Als tiener sloot ik me aan bij een milieurechtenvereniging. Sindsdien heb ik me altijd ingezet voor dierenrechten. Maar vergis je niet: Icelab is geen plaats voor activisme. Het is een plek waar iedereen welkom is om gewoon te genieten. Of je nu lactose- of glutenintolerant bent, of je nu wel of geen vlees eet. Met lekker eten maak je iedereen warm voor een plantaardige levensstijl. Een ijsje eten moet altijd een feestje zijn, voor iedereen. Ook voor onze trouwe viervoeters. In de zomer serveer ik verfrissende hondenijsjes.

“Een ijsje eten moet altijd een feestje zijn, voor iedereen.”

IceLab opende de deuren in volle coronacrisis. Hoe ging dat?
Hilde: De opening liep ruim een maand vertraging op. Mijn ijsvitrine zat zelfs vast in Italië! Mijn man en ik besloten om gewoon zelf verder te klussen. De omstandigheden waren niet ideaal, maar ik had nooit durven dromen van dit succes. Ik denk dat de opening van een nieuw ijssalon veel mensen wat welgekomen afleiding bezorgde. Een moment om te genieten, om even buiten te komen en jezelf te verwennen.

Wat is jouw favoriete smaak?
Hilde: Dat is een heel moeilijke vraag! De populairste smaak is waarschijnlijk cheesecake, met huisgemaakte crumble en bosbessensaus. Zelf eet ik heel graag amaretto-ijs, geïnspireerd op mijn favoriete ijsje van Mövenpick. Ook in mijn plantaardige variant moesten er absoluut stukjes zelfgebakken amarettikoekjes! (lacht)

Met welke smaken zou je graag nog willen experimenteren?
Hilde: Op vraag van een klant heb ik een rum-rozijnenvariant gemaakt. Maar ik droom ook van gember-witte chocolade, peer-marsepein, walnoot-vijgen, bloedsinaasappel-oranjebloesem of iets met bergamot. Heerlijk! Ik popel om verder te experimenteren. In de herfst- en wintermaanden zal je hier ook terecht kunnen voor verse wafels en pannenkoeken. En tijdens de kerstperiode komen we naar buiten met kerststronken. Volledig plantaardig, natuurlijk!

Begin je ook spontaan te watertanden na dit interview? Ga zelf even langs op de Oudevaartplaats in Antwerpen of volg IceLab op facebook of instagram. Je kan het ijs van Hilde ook proeven in de zomerpop-up Bar Chapel in Borgerhout.

21/07/2021

Verticale tabs