Insecten zijn geen groenten

wrapper2

wrapper

Een maaltijd is vegetarisch als er geen producten worden gebruikt waarvoor dieren werden gedood (vlees, vis, en dierlijke producten zoals gelatine, niet-vegetarische kaas, enz.). Aangezien insecten dieren zijn, horen ze dus niet thuis bij de vegetarische producten. Wil dat zeggen dat we bij EVA het eten van insecten geen goede evolutie vinden? Zo zwart-wit is het niet. De huidige stand van het wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat we gezond (en mogelijk zelfs gezonder) kunnen leven zonder vlees of vis. EVA meent dat er een ongelooflijke rijkdom aan plantaardige producten te vinden is, waarvan we vele nog niet kennen of geproefd hebben. De vier plantaardige voedselgroepen zijn groenten, granen, peulvruchten en fruit (inclusief noten en zaden). Deze bieden alle nodige nutriënten (met uitzondering van vitamine B12, die vegetariërs in zuivel en eieren kunnen vinden en die door veganisten gesupplementeerd moet worden). Aangezien EVA rond plantaardige voeding werkt, is het logisch dat wij die producten in de kijker zetten en promoten. Insecten horen daar niet bij.

Gradaties

Hoewel EVA het kweken en eten van insecten dus niet zal aanmoedigen en steeds zal wijzen op de nog onontgonnen rijkdom aan plantaardige producten, toch een paar relativeringen:
Hoe ver iemand gaat in vegetarisch eten, hangt grotendeels samen met de motieven die hij of zij daarvoor heeft. Er zijn veel redenen om minder dieren te eten, maar er is eigenlijk maar één reden om consequent géén dieren te eten, en dat is een soort respect voor leven of voor de rechten van het dier in kwestie. Maar zelfs binnen de filosofie van rechten of respect voor dieren, zijn er gradaties. En vele mensen, inclusief vegetariërs, zullen het doden van insecten (evenals schaal- en weekdieren) minder erg vinden dan het doden van zoogdieren of vissen, wegens het feit dat ze wellicht een veel geringere pijnervaring hebben dan andere dieren (hier geldt natuurlijk dat dit argument wegvalt wanneer duidelijk zou worden dat zij wel in relevante mate pijn kunnen ervaren/bewustzijn hebben ...). Vanuit een 'ethisch' standpunt is insectenvlees dus meer dan waarschijnlijk te verkiezen boven vlees van gewervelden (met de zoogdieren op kop uiteraard) en dat van sommige (andere) ongewervelden (denk bvb. aan de Cephalopoda, de 'inktvissen' zeg maar).

Duidelijke labels

Maar mensen moeten wel een duidelijke keuze kunnen maken. En door insectenburgers te verpakken als groenteburgers en insectenspreads bij de vegetarische producten te plaatsen, ontstaat er verwarring. EVA pleit dan ook voor een duidelijke etikettering. Een van de mogelijkheden die de producenten hebben, is om het V-label te gebruiken. Dat is op dit moment het enige label waarvan consumenten 100 % zeker kunnen zijn dat het gecontroleerd en betrouwbaar is. Wie een product met V-label koopt, kan op beide oren slapen: er werden geen dieren voor gedood, ook geen insecten.

27/10/2014

Verticale tabs